Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Ύμνος στην προσφορά του "Παπάφειου" στην Τέχνη

22894455 10212846485334711 17507183540334409 n

Βιβλίο-αφιέρωμα στη Φιλαρμονική του Ορφανοτροφείου της Θεσσαλονίκης

Η ανιδιοτελής προσφορά του Παπάφειου Ορφανοτροφείου Θεσσαλονίκης «Ο Μελιτεύς» και στο χώρο της μουσικής αποτυπώνεται μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, μιας επίπονης και επίμονης προσπάθειας, της Μουσικολόγου από τη Χαλκιδική Κυριακής Αθ. Πιτσιόρλα.

Η ίδια μιλά στο halkidikifocus.gr για το συγγραφικό ταξίδι που κράτησε δύο χρόνια με καθημερινή και αδιάκοπη μελέτη ώστε να «γεννηθεί» το βιβλίο με τίτλο «Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο και η Φιλαρμονική του», το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.

«Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο Αρρένων Θεσσαλονίκης "Ο Μελιτεύς" παρουσιάζει μία σπάνια ιδιαιτερότητα. Η ιστορία του υπήρξε συνεχής και αδιάκοπη από το 1903, χρόνο ίδρυσής του, και η προσφορά του ανυπολόγιστη σε αμέτρητους τομείς», σημειώνει η κ. Πιτσιόρλα.

«Η Φιλαρμονική του "Παπαφείου" υπήρξε εκλεκτό φυτώριο, μοναδικός χώρος συστηματικής διδασκαλίας και μεθοδικής πρακτικής ενασχόλησης με τη μουσική για τους χιλιάδες τροφίμους του. Οι ακατάπαυστες προσπάθειες των υπευθύνων, η αγάπη και ο ζήλος των παιδιών για την τέχνη, καθώς επίσης και η ηθική και υλική συμπαράσταση του κοινού, μετέτρεψαν τα καθημερινά μαθήματα μουσικής του Ιδρύματος σε τρόπο ζωής και έκφρασης, σε δραστηριότητα με τεράστια παιδαγωγική και μορφωτική επιρροή. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο η Φιλαρμονική του Παπαφείου κατόρθωσε όχι μόνο να διατηρηθεί ζωντανή, αλλά και να επεκτείνει τη δράση και την προσφορά του, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν», υπογραμμίζει.

Αξίζει να σημεωθεί, ότι «η ιστορία της μουσικής του "Παπαφείου" είναι η ιστορία αυτής ταύτης της μουσικής εις την Θεσσαλονίκην».

Όπως περιγράφει η συγγραφέας, στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αναφέρεται στα ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά, γλωσσικά και εθνοτικά στοιχεία της Θεσσαλονίκης από την δημιουργία της μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της. «Η εργασία έχει ως παράλληλο άξονα την κοινωνική κατάσταση η οποία επικρατεί στην πόλη ανά περίοδο και τη συσχέτιση αυτών των δύο», διευκρινίζει.

«Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρομαι στον άνθρωπο και ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη, καθώς και στο χρονικό λειτουργίας του Ιδρύματος. Στο τρίτο κεφάλαιο δίνονται πληροφορίες για τον θεσμό της Φιλαρμονικής Ορχήστρας, την εξέλιξή της στην πάροδο του χρόνου καθώς και τα όργανα που την απαρτίζουν. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο σχηματοποιώ, με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, το ιστορικό πρόσωπο και τη φυσιογνωμία της Φιλαρμονικής του "Παπαφείου" παραθέτοντας τις κυριότερες φάσεις και γεγονότα του ιστορικού της βίου, καθώς επίσης και της ευρύτερης συμβολής της στην άνοδο της πνευματικής στάθμης των τροφίμων και γενικότερα του λαού της Μακεδονίας», εξηγεί η Κυριακή Πιτσιόρλα.

Η ίδια αποκαλύπτει στο halkidikifocus.gr για το πώς ξεκίνησε η ιδέα για το συγγραφικό ταξίδι της αλλά και τις δυσκολίες που συνάντησε: «"Ηθική αυτουργός" είναι η φίλη και συνάδελφος Ξένια Τζάτζου, έπειτα από παρότρυνσή της να αγγίξω ένα θέμα που χρήζει έρευνας. Στην βιβλιογραφία θα βρεις ελάχιστες αναφορές για το "Παπάφειο" πόσο μάλλον για την φιλαρμονική του, μέσα από μία επιστημονική ματιά. Το βιβλίο συνδυάζει την ιστορία και την μουσική. Επιστήμες ιδιαίτερα αγαπητές σ’ εμένα αλλά ταυτόχρονα διαχρονικές και αστείρευτες για έρευνα. Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι της συγγραφής».

22450045 10212728357941600 1342795579764211874 n

Ταυτόχρονα, δεν παραλείπει να αναφερθεί και να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. «Είχα την χαρά να βρω πόρτες ανοιχτές με χαμογελαστούς και πρόθυμους ανθρώπους. Ευχαριστώ τον κ. Σταύρο Τριχανιώτη, την κ. Αικατερίνη Αλμαλή, τον κ. Σπύρο Πιτσιόρλα, την κ. Ξένια Τζάτζου, τον κ. Ιωάννη Μπαρούτα, την κ. Σουζάνα Καράβελη, τον κ. Γεώργιο Παρωτίδη, την κ. Σοφία Ντόνα, τον Αρχ. Αντώνιο Πακαλίδη, την Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και την Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Τριανδρίας - "Ιωάννης Διαμαντή Διαμαντής". Σε ένα γενικότερο πλαίσιο αρωγοί σε όλα ήταν και είναι η οικογένεια μου, που τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως».

«Το βαθύτερο μήνυμα δεν πηγάζει από το βιβλίο αυτό καθαυτό, αλλά από το έργο του Παπάφη. Η ανιδιοτελής "χείρα βοηθείας" είναι έννοια που πάσχει στις μέρες μας. Σήμερα, όμως, είναι επιτακτική ανάγκη όσο ποτέ», καταλήγει με νόημα η συγγραφέας.

Στο 8ο Φεστιβάλ Μουσικής

Κεντρικό σημείο αναφοράς του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Χορωδιών και Ορχηστρών, που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου στο Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα αποτελέσει η βράβευση της Φιλαρμονικής του Παπάφειου Ορφανοτροφείου, για την προσφορά της στο κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο της χώρας.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της διοργάνωσης του Συνδέσμου Φιλαρμονικών-Χορωδιών Ελλάδος έχει αναλάβει η Κυριακή Πιτσιόρλα και την προσεχή Κυριακή (19/11) θα απονεμηθεί Τιμητική Πλακέτα στη Φιλαρμονική του "Παπαφείου" που θα παίξει τον "Ύμνο στον Παπάφη" και η Κυριακή Πιτσιόρλα (Μουσικολόγος-Συγγραφέας) θα χαρίσει αντίτυπο του βιβλίου της στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

«Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο, ίδρυμα προς μίμηση, ήταν αρωγός του κράτους από την ίδρυσή του. Το μουσικό του τμήμα δε, αποτελεί μέχρι και στις μέρες μας πρότυπο καθώς αποτέλεσε ο πυρήνας που θα διέδιδε την πολυφωνική μουσική», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Φιλαρμονικών-Χορωδιών Ελλάδας.

επιστροφή στην κορυφή