ΡΟΗ 24/7:

Ενέργεια, μεταναστευτικές ροές και τεχνολογία στο επίκεντρο της τριμερούς (βίντεο)

DPKVB4jX0AAE Sb

Κοινές δηλώσεις από τη Λευκωσία

Θεσμό που προωθεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολικη Μεσόγειο, χαρακτήρισε την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ηγέτες των άλλων δύο χωρών.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο δύσκολη, δεν υπάρχει αμφιβολία, τόσο για τη Μέση Ανατολή, όσο και για την Ευρώπη. Και, βεβαίως, η περιοχή μας, η περιοχή, στην οποία συντελείται αυτή η κοινή προσπάθεια των τριών χωρών, βρίσκεται στο σταυροδρόμι αυτής της μεγάλης έντασης, που τη βλέπουμε τόσο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Ευρώπη» είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι «να αξιοποιήσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, διότι, πέρα από εντάσεις, αναπτύσσονται και ευκαιρίες και ταυτόχρονα να παίξουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο, ώστε να αμβλυνθούν οι εντάσεις, να βρεθούν εποικοδομητικές λύσεις, μέσα από την προώθηση της συνεργασίας και της ειρήνευσης στην ευρύτερη περιοχή».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της κρουαζιέρας, αλλά και στην απόφαση της τριμερούς για εντονότερη συνεργασία σε θέματα ενέργειας. «Θεωρώ στρατηγικής σημασίας τη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας, τόσο σε ό,τι αφορά τη μεταφορά υδρογονανθράκων, αλλά και σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις χώρες μας. Με μια έννοια, θα έλεγα ότι η συνεργασία μας αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη και Αφρική. Και το στρατηγικής σημασίας έργο, το EuroAfrica Interconnector είναι αυτό που μπορεί να συνδέσει την αγορά της Βόρειας Αφρικής με αυτήν της Ευρώπης, μέσω της Κρήτης και της Κύπρου. Και υπό αυτήν την έννοια, θα έλεγα ότι δίνουμε πολύ σημαντικές προοπτικές, καθώς και η Αίγυπτος θα καταστεί με αυτόν τον τρόπο ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, για παράδειγμα, η ηλιακή ενέργεια, που είναι πολύ φιλική φυσικά και στο περιβάλλον, κάτι το οποίο όλοι το έχουμε ανάγκη. Αλλά, νομίζω ότι αυτό θα φέρει πιο κοντά τις χώρες μας, τις οικονομίες μας, θα φέρει πιο κοντά τις δύο Ηπείρους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε: «Η σημερινή συνάντηση εμβαθύνει και εμπεδώνει περαιτέρω τον τριμερή μηχανισμό ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ο οποίος αποτελεί πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας».
Αναφερόμενος στο πλαίσιο των συζητήσεων ανέφερε: «Στα θέματα της ενέργειας, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες του τριμερούς μηχανισμού, συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή μας μπορεί να αποτελέσει -και πρέπει να λειτουργήσει- ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Θεωρώ σημαντικό το γεγονός πως, πέραν της συνεργασίας μεταξύ των τριών κρατών στον τομέα του φυσικού αερίου, ο ιδιωτικός τομέας αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τους ενεργειακούς σχεδιασμούς Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας», προσθέτοντας ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό: «Ένα άλλο εκ των θεμάτων, που απασχόλησε τη Σύνοδο, ήταν και οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών. Συμφωνήσαμε για την ανάγκη στενής συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ των χωρών μας, αλλά και την ουσιαστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις χώρες της περιοχής, αλλά εκτείνεται και απειλεί τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του Συνεταιρικού Δικτύου Καινοτομίας, «που άπτεται της συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι: «Ενημέρωσα τους ομολόγους μου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπερτονίζοντας πως, δυστυχώς, η επιμονή της Τουρκίας σε απαράδεκτες αξιώσεις, όπως η διατήρηση των εγγυητικών και των επεμβατικών δικαιωμάτων, η διατήρηση εσαεί στρατευμάτων στην υπό μετεξέλιξη -εάν και εφόσον επιτυγχάνετο μία ανάλογη λύση- ήτο η αιτία, δυστυχώς, που οδηγήθηκε μια υστάτη προσπάθεια, στο Κραν Μοντανά, προς επίλυση του Κυπριακού. Η εμμονή της Τουρκίας ήταν το αποτέλεσμα, δυστυχώς, της αποτυχίας».

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι χαρακτήρισε τον τριμερή μηχανισμό ως «έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι συνεπείς στην καταβολή των προσπαθειών για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, από τα οποία υποφέρει αυτή η περιοχή. Και όπως συζήτησα χθες, με τον Πρόεδρο, κ. Αναστασιάδη, παραμένει το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό. Βασικά θέματα της περιοχής, ενώ υπάρχουν και κρίσεις που προβάλλονται, όπως είναι η Λιβύη και η Συρία, όπου θα καταβάλλουμε προσπάθειες για την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, για τη στήριξη αυτών των λαών, ούτως ώστε να υπερβούν τις διάφορες δυσκολίες», πρόσθεσε.
Όσον αφορά το θέμα της τρομοκρατίας, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε: «Η τρομοκρατία παραμένει ένας μεγάλος κίνδυνος για όλη την ανθρωπότητα, οπότε επιβάλλεται σε όλες τις χώρες να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες για την αντιμετώπιση αυτής της τρομοκρατίας, εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου, το δικαίωμά του στην προστασία της ζωής του. Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, συνεχίζουμε τις διαβουλεύσεις για τις καλύτερες μεθόδους αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, που είναι αποτέλεσμα των καταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου είναι απαραίτητη η αντιμετώπιση των κοινωνικών ενδογενών παραγόντων και η αντιμετώπιση από άποψη ασφάλειας».

επιστροφή στην κορυφή