ΡΟΗ 24/7:

Σχηματισμό κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό

merkel

Επιδιώκει η Άγκελα Μέρκελ


Τις επόμενές του κινήσεις για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου στη Γερμανία αναμένεται να εξετάσει σήμερα το προεδρείο του CDU, την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως επιθυμεί το συντομότερο τον σχηματισμό κυβέρνησης και απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων εκλογών.
Μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ συνεδριάζει αργότερα σήμερα στα κεντρικά του κόμματος στο Βερολίνο για την αποτίμηση της κατάστασης.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών, υπό την προεδρία της καγκελαρίου, θα βρεθεί η κοινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών την ερχόμενη Πέμπτη μετά από πρόκληση του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Στόχος της πρωτοβουλίας του Γερμανού προέδρου η λύση του αδιεξόδου και ο σχηματισμός σταθερής κυβέρνησης.
Τόσο ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ, όσο και η καγκελάριος Μέρκελ απορρίπτουν νέες εκλογές και προκρίνουν, όπως όλα δείχνουν, είτε τη συνέχιση του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού ή ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Από την πλευρά της η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, μετά το αρχικό κατηγορηματικό «όχι» στον μεγάλο συνασπισμό, προτίθεται, τουλάχιστον, να συμμετάσχει στον διάλογο.

Μονόδρομος ο μεγάλος συνασπισμός;

Κατά την εκτίμηση του προέδρου των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζέεχοφερ «η ιδανική επιλογή θα ήταν μια νέα συγκυβέρνηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών». Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Bild ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών προέτρεψε τους Σοσιαλδημοκράτες να μην θέσουν υπερβολικούς όρους για μια συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε κατά ενός μεγάλου συνασπισμού με οποιοδήποτε τίμημα.
Από την πλευρά του ο Χριστιανοδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ δήλωσε στην κυριακάτική Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι δεν είναι επιθυμητή μια κυβέρνηση μειοψηφίας Συντηρητικών και Πρασίνων με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών. Όπως εκτίμησε, μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα έχει αντοχή στο χρόνο, ενώ παράλληλα καθιστά τη Γερμανία απρόβλεπτη για τους Ευρωπαίους εταίρους.
Naftemboriki.gr

 

επιστροφή στην κορυφή