xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Γκρέμισαν τα τείχη" στις Συκιές για τον Ολυμπιονίκη Ηλία Ηλιάδη

hliadis sukies

Μάθημα ζωής στους μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών από τον χρυσό τζουντόκα

Σε αποθεωτικό κλίμα, φορώντας του ένα στεφάνι ελιάς και έχοντας «γκρεμίσει» τα συμβολικά τείχη που έφτιαξαν, 200 μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί τον δις Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή του τζούντο Ηλία Ηλιάδη. Με έκδηλη αγάπη και ενθουσιασμό, οι μαθητές των Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξεων έθεσαν δεκάδες ερωτήσεις, συνομίλησαν για πολύ ώρα μαζί του και μοιράστηκαν τις εμπειρίες, τα βιώματα, τις γνώσεις, την κοσμοθεωρία και τη στάση του κορυφαίου αθλητή απέναντι στον αθλητισμό και αλλά και τη ζωή γενικότερα.
«Τα κύπελλα, τα μετάλλια και οι διακρίσεις είναι φυσικά πολύ ωραία, όμως για μένα ο στόχος πάντα ήταν να γίνω καλός άνθρωπος, καλός φίλος, καλός γιος, καλός πατέρας», τόνισε ο μεγάλος αθλητής στο μήνυμά του, ενώ παρότρυνε τους μικρούς μαθητές να έχουν υπομονή και να πιστεύουν στο Θεό, συμβουλεύοντάς τους «να ακούτε, να εμπιστεύεστε και να πιστεύετε στον εαυτό σας, για να τα πάτε καλά σε οποιονδήποτε τομέα».
Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων, με τους μαθητές να θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα πράγματα για τον ίδιο τον Ηλία Ηλιάδη αλλά και το άθλημα του τζούντο. «Οι ήττες είναι απαραίτητες για τις νίκες», τόνισε ο Ολυμπιονίκης απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών, συμπληρώνοντας ότι «από τις ήττες πρέπει να βγαίνουμε πιο δυνατοί και να σκεφτούμε γιατί χάσαμε, χωρίς όμως να το βάλουμε κάτω».
«Όταν πέφτουμε κάτω πρέπει να σηκωνόμαστε και γι’ αυτό πρέπει να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας στηρίζουν», σημείωσε, ενώ το ίδιο συμβούλεψε τα παιδιά και για τους τραυματισμούς, που όπως μοιράστηκε με τους μαθητές του στοίχιζαν τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς, όπως είπε, «μία από τις χειρότερες στιγμές μου ήταν όταν έσπασε το πόδι μου στην Ολυμπιάδα του 2008».

hliadis sukies2

«Προσπάθεια και υπομονή…»

Ο αγαπημένος Ολυμπιονίκης μοιράστηκε με τους μαθητές το δημιουργικό άγχος που έχει πριν από κάθε αγώνα, που του δίνει δύναμη και ενέργεια. Παράλληλα συμβούλεψε τα παιδιά να δουλεύουν και να προσπαθούν «χωρίς αναβολές» και ανέφερε την υπομονή και την προσπάθεια ως τα μυστικά της επιτυχίας του. Απαντώντας σε ερωτήσεις των παιδιών, ο Ηλίας Ηλιάδης σημείωσε ότι θεωρεί τους Ιάπωνες τους πιο δύσκολους αντιπάλους και τον τελικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Τόκυο το 2010 (όπου πήρε το χρυσό μετάλλιο) τον πιο σκληρό του αγώνα σωματικά και ψυχικά. Ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης μίλησε για την ευγένεια, το σεβασμό και την πειθαρχία που απαιτεί το άθλημα του τζούντο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «δεν έχω μαλώσει ποτέ στο δρόμο και δεν χρησιμοποίησα ποτέ στη ζωή μου έξω αυτά που ξέρω». «Με δύναμη και βία δεν θα κερδίσουμε τον σεβασμό αλλά μόνο το μίσος», τόνισε στα παιδιά, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι μάγκας αυτός που χτυπάει».
Παράλληλα, ο κορυφαίος μας αθλητής εκμυστηρεύτηκε στα παιδιά ότι τα σχολικά μαθήματα που έχασε όλα αυτά τα χρόνια, είναι κάτι που του έλειψε και προσπαθεί τώρα να αναπληρώσει, ενώ εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι το δεύτερο Ολυμπιακό του μετάλλιο το χάρισε σε Μονή του Αγίου Όρους.

hliadis sukies3

Για έναν υπερβολικά εργατικό, πειθαρχημένο στο σώμα και το πνεύμα, δημοφιλή και αγαπητό αθλητή σε όλο τον κόσμο έκανε λόγο η Βαρβάρα Ακριτίδου, πρωταθλήτρια του τζούντο με διεθνείς διακρίσεις και προπονήτρια στο δήμο Νεάπολης-Συκέων, υπογραμμίζοντας στα παιδιά ότι «τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή και για να τα καταφέρουμε κάτι όπως ο Ηλίας, χρειάζεται πολύ δουλειά και προσήλωση στο στόχο μας». Όπως σημείωσε η κ. Ακριτίδου, ήδη στο δήμο Νεάπολης-Συκεών και τις δομές του περισσότερα από 200 παιδιά έχουν μαγευτεί από τον κόσμο του τζούντο και ακολουθούν σταθερά το άθλημα.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Ηλίας Ηλιάδης υπέγραψε αυτόγραφα και φωτογραφήθηκε με μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι του παρέδωσαν για αναμνηστικό της επίσκεψής του το βιβλίο με την ιστορία του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

«Παράδειγμα φωτεινό για τους μαθητές…»

Ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Νομικούδης ευχαρίστησε τον Ολυμπιονίκη για την «τιμή», όπως υπογράμμισε, να βρεθεί εκεί, ενώ τόνισε στους μαθητές την ανάγκη «να γνωρίζουμε τους Ολυμπιονίκες μας και την πορεία τους προς την επιτυχία».
«Παράδειγμα φωτεινό για τους μαθητές, για να πρωτεύσουν όπως επιθυμούν στις ζωές τους» χαρακτήρισε τον κορυφαίο αθλητή η γυμνάστρια του σχολείου, και πρόεδρος της Δ.Ε. Συκεών, Ειρήνη Καγιαμπίνη, που ήταν και η εμπνεύστρια της εκδήλωσης. Η κ. Καγιαμπίνη απαρίθμησε τις δεκάδες πρωτιές και διακρίσεις που χάρισε ο Ηλίας Ηλιάδης, στη χώρα μας «κάνοντας, όπως είπε, περισσότερους Έλληνες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν το τζούντο και φέρνοντας πολλά νέα παιδιά κοντά στο άθλημα».
Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του Ηλία Ηλιάδη εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων της σχολικής κοινότητας για τη γνωριμία των μαθητών με τα ολυμπιακά αθλήματα και τους πρωταγωνιστές τους, σε μια προσπάθεια διάδοσης της αθλητικής ιδέας. Έχουν ήδη προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια, οι επισκέψεις των Χρυσών Ολυμπιονικών Πύρρου Δήμα, Βούλας Πατουλίδου και Δημοσθένη Ταμπάκου, ενώ το σχολείο φιλοξένησε και τους Παραολυμπιονίκες Ανδρέα Κατσαρό, Ηλία Ναλμπάντη, Δημήτρη Ανατολίτη, Γκρέμισλαβ Μωυσιάδη, Στράτο Νικολαΐδη, Βάλια Κυργιοβανάκη και Δωροθέα Ποιμενίδου.
Ο Ηλίας Ηλιάδης αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους αθλητές του τζούντο σε παγκόσμιο επίπεδο με τεράστια προσφορά και διακρίσεις για τη χώρα μας, που κατάφερε να δώσει μια νέα δυναμική στο τζούντο, αναδεικνύοντάς το ως την κορυφαία αμυντική τέχνη στην Ελλάδα. Το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 αλλά και το χάλκινο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012, έκαναν του Έλληνες να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν το τζούντο ακόμη περισσότερο, φέρνοντας πολλά νέα παιδιά κοντά στο άθλημα. Ο ίδιος μυήθηκε στα μυστικά και τη φιλοσοφία του αθλήματος από την ηλικία των 10 ετών και θεωρείται ο καλύτερος Έλληνας τζουντόκα όλων των εποχών, έχοντας χαρίσει στη χώρα μας 13 μετάλλια (8 χρυσά, 2 ασημένια, 3 χάλκινα) σε Ολυμπιακούς Αγώνες (2), Παγκόσμια Πρωταθλήματα (6), Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και Μεσογειακούς Αγώνες.

επιστροφή στην κορυφή