ΡΟΗ 24/7:

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τα προβλήματα της λίμνης Βεγορίτιδας

vergoritida

Η προστασία της λίμνης Βεγορίτδας μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο της ανάπτυξης της περιοχής

Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Η προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας ως καθοριστικός παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής». Η Επιτροπή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πέραν των γενικών πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, αναδεικνύει και περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.
Υπό αυτό το πρίσμα η οικολογική κατάσταση της λίμνης Βεγορίτιδας, οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται και ο ρόλος της στην βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης της Επιτροπής.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτού Χαλκιδικής του κυβερνόντος κόμματος, Κατερίνα Ιγγλέζη, πρόκειται για μια πανέμορφη λίμνη που τη μοιράζονται οι νομοί Φλώρινας και Πέλλας και αποτελεί έναν ξεχωριστό βιότοπο για πολλά είδη πουλιών και ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα. Αποτελεί όμως και πηγή ζωής για την ευρύτερη περιοχή, καθώς το υδατικό της απόθεμα έδωσε νερό για την παραγωγή ενέργειας στα γειτονικά εργοστάσια της ΔΕΗ, καθώς και νερό στους αγρότες για τις καλλιέργειές τους. Παράλληλα είναι γνωστές σε όλους οι περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται, τόσο από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις στην κοίτη της όσο και από την ρύπανση, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη στάθμη του νερού κ.ά.
Όπως αναφέρει η κ. Ιγγλέζη, σε ανακοίνωσή της, "θα περίμενε κανείς ότι η ανάδειξη αυτού του θέματος θα έβρισκε σύμφωνους τους συναδέλφους βουλευτές όλων των κομμάτων και θα συνέβαλλαν ώστε να διεξαχθεί ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος, με καταγραφή προτάσεων για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της λίμνης και της περιοχής. Αντί αυτού όμως, μερικοί περιορίστηκαν στην στείρα μικροπολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τους προσκεκλημένους της Επιτροπής, επικαλούμενοι μάλιστα αυταρχική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Θα ήθελα λοιπόν να ενημερώσω τους συναδέλφους, που δεν έκαναν καν τον κόπο να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, ότι η Επιτροπή επί της Προεδρίας μου αλλά και διαχρονικά, μεριμνά ώστε να εκπροσωπούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και να ακούγονται όλες οι απόψεις γύρω από ένα θέμα. Ακόμα, όσοι φορείς έχουν ζητήσει να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις της Επιτροπής ή έχουν καταθέσει σχετικά υπομνήματα, το αίτημά τους έχει γίνει δεκτό και οι απόψεις τους κοινοποιούνται σε όλα τα μέλη της Επιτροπής. Ως εκ τούτου οι εκπρόσωποι συγκεκριμένων φορέων, οι οποίοι ουδέποτε ευθέως αλλά μόνο πλαγίως προσπάθησαν να συμμετάσχουν στην Επιτροπή, δεν μπορούσαν να έχουν λόγο στη συνεδρίαση. Άλλωστε ο ρόλος του κάθε τοπικού φορέα και η συνεισφορά του κρίνεται κυρίως από τους συντοπίτες του για την υπεράσπιση των συμφερόντων των οποίων παλεύει".
"Παρόλες λοιπόν τις προσπάθειες για την υποβίβαση της σπουδαιότητας των περιβαλλοντικών ζητημάτων και τον κυρίαρχο ρόλο που κατέχουν στο πλαίσιο της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης της υπαίθρου, η Επιτροπή θα συνεχίσει να φέρνει στο προσκήνιο θέματα των τοπικών κοινωνιών και να συνδιαλέγεται με ειλικρίνεια και διαφάνεια μαζί τους. Η προστασία της λίμνης Βεγορίτδας μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο της ανάπτυξης της περιοχής, με θέσπιση κοινά αποδεκτών κανόνων για όλους, ώστε να περιφρουρηθεί το οικοσύστημα της λίμνης και να ενισχυθούν η εργασία και η ανάπτυξη στην περιοχή", καταλήγει η κ. Ιγγλέζη.

επιστροφή στην κορυφή