Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

«Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του: Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα»

PRWTATO AGIO OROS

Επιστημονική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Το τριήμερο 8 έως 10 Δεκεμβρίου 2017, η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους πραγματοποιεί τριήμερο Επιστημονικών Εργασιών για το Άγιον Όρος, που περιλαμβάνει τις εργασίες του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου καθώς και της Επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του: Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα».

Οι εργασίες θα διεξαχθούν στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού από την Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017.

Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της, οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια, τα οποία κάλυψαν μίαν ευρύτατη θεματολογία αναφερόμενη στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματικότητα του Αθωνικού μοναχισμού, αλλά και σε ειδικότερα θέματα, όπως η Αρχιτεκτονική, το περιηγητικό φαινόμενο, η Αγιορειτική λογιοσύνη, τα Αγιορείτικα Μετόχια και άλλα. Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες πρόσθεσαν πολύτιμη νέα γνώση και ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας.

Από το 2016, η Αγιορειτική Εστία εγκαινίασε μία νέα μορφή προβολής και παρουσίασης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου για το Άγιον Όρος μέσω των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων. Στόχος του νέου θεσμού είναι, παράλληλα με την ανάδειξη πρωτότυπων τελικών αποτελεσμάτων και συνθέσεων της επιστημονικής έρευνας, η παρουσίαση της προβληματικής αλλά και των πρώτων αποτελεσμάτων νέων ατομικών ερευνών όπως και συλλογικών ερευνητικών προγραμμάτων που βρίσκονται εν εξελίξει.

Μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του Πρώτου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου, η Αγιορειτική Εστία με την εφετινή δεύτερη διοργάνωση καθιερώνει το θεσμό των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων και με τον τρόπο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε νέους επιστήμονες και ερευνητές, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, να παρουσιάσουν το επιστημονικό τους έργο που αφορά το Άγιον Όρος.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Επιστημονικού Εργαστηρίου και σε συνεργασία με την Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές με τίτλο: «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του: Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα». Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη του έργου συντήρησης του ναού, που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους καθώς και στην πολυεπίπεδη επανεξέταση του μνημείου και στην παρουσίαση νέων στοιχείων και προβληματισμών που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντηρήσεως των τοιχογραφιών του. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας, θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, επαναπροσδιορίζεται η ταυτότητα του ζωγράφου των τοιχογραφιών της μοναδικής τρίκλιτης βασιλικής του Πρωτάτου.

Η Επιστημονική επιτροπή του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου

Πρόεδρος

Κρίτων Χρυσοχοΐδης, Ομότιμος Δ/ντής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ως Πρόεδρος

Μέλη
Ιερομόναχος Νικόδημος Λαυριώτης
Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου
Γέρων Συμεών Διονυσιάτης
Ιωάννης Κανονίδης, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Αθανάσιος Σέμογλου, Αναπλ. Καθηγητής Βυζαντινής αρχαιολογίας & τέχνης / Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
Στέφανος Διαμαντής, Δασολόγος – Φυτοπαθολόγος. Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών
Πλούταρχος Θεοχαρίδης, Αρχιτέκτων
Φαίδων Χατζηαντωνίου, Αρχιτέκτων – Αναστηλωτής

Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους σπουδαστές και φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Επιστημονικού Εργαστηρίου.

Οι εργασίες του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου θα μεταδίδονται σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) από την ακόλουθη διεύθυνση: agiritikiestia.liveevents.gr

Έναρξη: Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 στις 10:00 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης)

Διάρκεια Εργαστηρίου:

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου : Ο9:30 (εγγραφές) 10:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου: 10:30 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου: 11:00 – 13:30

επιστροφή στην κορυφή