Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ο ρόλος της νεολαίας στην ενσωμάτωση των προσφύγων

24301382 1946979632235347 3657110329831987137 n

Τριήμερο Εργαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με το δήμο Νεάπολης-Συκεών ● Έκθεση Τέχνης Ελλήνων και προσφύγων καλλιτεχνών στο Μουσείο Προσφύγων Συκεών

Τον ρόλο της εργασίας των νέων (YouthWork) για την υποστήριξη της ένταξης και της συμμετοχής των νέων προσφύγων μέσα από τοπικές πρακτικές που εφαρμόζονται, θα προσεγγίσει το σχετικό ομότιτλο τριήμερο σεμινάριο-εργαστήριο που διοργανώνουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, έως και την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη, το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το δήμο Νεάπολης-Συκεών, ως μοναδικό εταίρο στη χώρα μας.

Πρόκειται για το δεύτερο σχετικό εργαστήριο (το πρώτο πραγματοποιήθηκε 2-4 Οκτωβρίου στο Στρασβούργο), το οποίο εντάσσεται σε μία σειρά ευρέων πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του YouthWork, στο οποίο συμμετέχει η δημοτική σύμβουλος Μαρία Ροΐδη, αναφορικά με τις βασικές προκλήσεις των νέων προσφύγων και τον ρόλο του τομέα της νεολαίας για την ένταξή τους στην κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία σειρά εργαστηρίων μάθησης που βασίζονται στις τοπικές πρακτικές του τομέα της νεολαίας για την ένταξη των νέων προσφύγων, που μπορούν και φιλοδοξούν να αποτελέσουν έμπνευση για τους φορείς χάραξης πολιτικής, τους νέους, τις οργανώσεις νέων και τους νέους ερευνητές από άλλες χώρες και περιοχές της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν οι τοπικές πρακτικές που συντονίζει και διαχειρίζεται ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενώ οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, πρακτικές και εμπειρίες, καθώς και να επισκεφθούν το δήμο Νεάπολης-Συκεών και να μάθουν από κοντά για τα προγράμματα και τις σχετικές δράσεις που συντονίζει και να γνωρίσουν την τοπική κουλτούρα και κοινωνία.

Διαπολιτισμική συνεργασία

Τα εργαστήρια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο Holiday Inn της Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη να ανοίγει με χαιρετισμό του τις εργασίες. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του προγράμματος REACT από το δήμο Νεάπολης-Συκεών στο Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών καθώς και επίσκεψη των συμμετεχόντων στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης- Συκεών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του τριήμερου Εργαστηρίου, θα στηθεί μία «Εκφραστική Έκθεση Τέχνης» που δημιούργησαν, για πάνω από έξι μήνες στη Θεσσαλονίκη, 40 Έλληνες και τρέχοντες πρόσφυγες στην Ελλάδα καλλιτέχνες από εννέα διαφορετικές χώρες, ως μία ευκαιρία διαπολιτισμικής ανταλλαγής, διαλόγου και συνεργασίας που αντιμετωπίζει την Τέχνη ως ενεργητική και ευέλικτη απάντηση στην ενσωμάτωση των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.

Η Έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Προσφύγων, στην Πολιτιστική Γειτονιά Νεάπολης-Συκεών (πάρκο Ελπίδος, Συκιές), θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στις 6.30 μ.μ. και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά το συνοπτικό πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Σεμιναρίου (4 Δεκεμβρίου), έχει ως εξής:

► 9:30 π.μ.
-Έναρξη. Παρουσίαση προγράμματος,
-Χαιρετισμός του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη,
-Σύνδεση με το εργαστήριο στο Στρασβούργο (Οκτώβριος 2017),
-Ανταλλαγή εμπειριών, προκλήσεων και καλών πρακτικών σχετικά με την εργασία για τους νέους και τους νέους πρόσφυγες.

► 11:30 π.μ.
-Ανταλλαγή εμπειριών, προκλήσεων και καλών πρακτικών σχετικά με την εργασία για τους νέους και τους νέους πρόσφυγες,
-Προετοιμασία επισκέψεων

► 2:30 μ.μ.
-Παρουσίαση React από το δήμο Νεάπολης- Συκεών (Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών)

► 4 μ.μ.
-Επίσκεψη στον ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων της Praxis

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας της Έκθεσης:
-Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή από τις 8.30 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ.
-Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή από τις 4 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

επιστροφή στην κορυφή