ΡΟΗ 24/7:

Αυλαία στις βιβλιοπαρουσιάσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυγύρου την Πέμπτη

17 12 01 Polygyros Aristotelhs

Με τον συγγραφέα, Ισίδωρο Ζουργό

Με την παρουσίαση του βιβλίου «Λίγες και μία νύχτες» του συγγραφέα, Ισίδωρου Ζουργού, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των βιβλιοπαρουσιάσεων της θεματικής ενότητας «Ιστορικό μυθιστόρημα » στο Δημαρχείο Πολυγύρου την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στις 19.00.
Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Πολυγύρου, το Μορφωτικό, Πολιτιστικό, Αθλητικό και Κοινωνικό Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Πολυγύρου «Αριστοτέλης» και οι Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.

"Λίγες και μία νύχτες"

Την άνοιξη του 1909 ο έκπτωτος σουλτάνος Αβδούλ Χαμίτ ο Β΄ εξορίζεται στη Θεσσαλονίκη και μένει έγκλειστος σε μια εντυπωσιακή έπαυλη. Εκεί, σύμφωνα με το μυθιστόρημα, θα διηγηθεί για μερικές νύχτες σ’ ένα μικρό κορίτσι τη ζωή του. Ένα εντεκάχρονο όμως αγόρι κρυφακούει…
Εβδομήντα χρόνια μετά θα υπάρχει ακόμη μία νύχτα, μάλλον μια ζωή ολόκληρη σε μία μόνο νύχτα, άλλωστε στον 20ό αιώνα συχνά αργούσε να ξημερώσει.
Το Λίγες και μία νύχτες, παίρνοντας αφορμή από την ερωτική ιστορία που φωλιάζει στην καρδιά της αφήγησης, είναι ένα μυθιστόρημα για το κυνήγι του πλούτου και την αναζήτηση της ευτυχίας. Το βιβλίο αναπλάθει μια μαγευτική συνοικία έξω από τα τείχη της Θεσσαλονίκης, αυτή των Εξοχών, που έσβησε για πάντα. Είναι ακόμη μια γραφή για τα σπίτια, φτωχικά και πλούσια, για το μέσα και το έξω τους, για τους τοίχους και τα έπιπλα όπου υφαίνονται οι ανάσες ζώντων και τεθνεώτων.
Το "Λίγες και μία νύχτες" εμπεριέχει ακόμη κατά κάποιον τρόπο τον σχολιασμό του, διερωτάται πίσω από την κουίντα για τα άγονα χωράφια της γραφής, τα εργαστήριά της, τις αστοχίες και τα πάθη της, είναι με άλλα λόγια το κοίταγμα του ίδιου του μυθιστορήματος στον καθρέφτη.
Πέρα όμως και πάνω απ’ όλα είναι ένα βιβλίο για την ανήκεστο βλάβη της ύπαρξης που προκάλεσε ο πιο δημεγέρτης αιώνας, ο εικοστός.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964, όπου ζει και εργάζεται ως δάσκαλος.
Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ (Νέα Σύνορα – Α.Α Λιβάνη, 1995· νέα, αναθεωρηµένη έκδοση Εκδ. Πατάκη, 2008), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (Εκδ. Πατάκη, 2000· νέα έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη, 2007), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (Εκδ. Πατάκη, 2002), Στη σκιά της πεταλούδας (Εκδ. Πατάκη, 2005), Η αηδονόπιτα (Εκδ. Πατάκη, 2008), Ανεµώλια (Εκδ. Πατάκη, 2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (Εκδ. Πατάκη, 2014 - Ειδικό Βραβείο βιβλιοπωλείων Public 2015). Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της µεγάλου µήκους ταινίας Όχθες, που προβλήθηκε τον Μάρτιο του 2015.

επιστροφή στην κορυφή