Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

153 "ναι" στον προϋπολογισμό του 2018

D8C14E2806EFEEFFD3EA3D70AF294E04

Σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Εγκρίθηκε με 153 ψήφους από την Ολομέλεια της Βουλής, το βράδυ της Τρίτης, ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2018.

Σε σύνολο 297 βουλευτών «υπέρ» ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε ο βουλευτής, Χριστόφορος Παπαδόπουλος. Αντίθετα, «κατά» ψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Θετική ήταν η ψήφος της πρώην βουλευτού της Ένωσης Κεντρώων και νυν ανεξάρτητης, Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, μια μέρα μετά το θερμό επεισόδιο που προκλήθηκε στους διαδρόμους της Βουλής.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Νωρίτερα, στη συζήτηση για την κύρωση του Προϋπλογισμού κυριάρχησαν υψηλοί τόνοι, ενώ το θερμόμετρο ανέβηκε πολύ κατά τη «σύγκρουση» κορυφής μεταξύ Τσίπρα – Μητσοτάκη.

Ενδεικτικές του κλίματος οι φράσεις των δύο ανδρών από την αρχή κιόλας της ομιλίας τους:

«Αποτύχατε δύο φορές με την εκλογή σας. Την πρώτημας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας θα το πληρώνουμε για πολύ ακόμα. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

«Σας έριξε ο λαός και ήττα θα υποστείτε και τον Σεπτέμβριο του 2019» ήταν η απάντηση Τσίπρα. Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός που ψηφίζεται» τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια ομιλία πλούσια σε αιχμές, ειρωνικά σχόλια και σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με διάθεση απολογισμού.

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, κάποιοι όμως και στη ΝΔ, άσκησαν και οι πολιτικοί αρχηγοί της ήσσονος Αντιπολίτευσης, που άρχισαν να ανεβαίνουν στο βήμα μετά τις 15:30, οπότε ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, οι διαθέσεις για έντονη σύγκρουση -που όπως πολλοί επισημαίνουν παραπέμπουν σε κλίμα προεκλογικό- φάνηκαν ήδη από χθες με σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ υπουργών και βουλευτών της Αντιπολίτευσης με πιο χαρακτηριστική αυτή μεταξύ Ευ.Βενιζέλου και Ευ.Τσακαλώτου.

Σε τεταμένο κλίμα συνεχίστηκε και η σημερινή (Τρίτη) συζήτηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να κάνει λόγο για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που ψηφίζεται, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, να απαντά στο κυβερνητικό αφήγημα των τελευταίων ημερών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως τον Αύγουστο του 2018 «ούτε καθαρή, ούτε έξοδο από τα μνημόνια θα έχουμε».

Οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών

Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης «ξέρουμε με βεβαιότητα ότι ο προϋπολογισμός 2018 είναι ο τελευταίος μνημονιακός που ψηφίζετε» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή σε μια ομιλία πλούσια σε αιχμές, ειρωνικά σχόλια και σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και με διάθεση απολογισμού.

Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για το ποιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά. «Σας έριξε ο ελληνικός λαός γιατί δεν άντεχε άλλο να βλέπει το σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά, προεξοφλώντας νέα ήττα για τη ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Έκανε απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, χωρίς να αρνηθεί ότι υπήρξαν και λανθασμένες εκτιμήσεις και αστοχίες το πρώτο εξάμηνο. Πήγαμε όμως σε εκλογές με δεδομένη τη συμφωνία και ο λαός μας επέλεξε πάλι για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, είπε. Προχώρησε δε σε σύγκριση του έργου της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αντικρούοντας τα επιχειρήματα της Αντιπολίτευσης περί υπερφορολόγησης, αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής, καταστροφής της μεσαίας τάξης κτλ.

Λίγο μετά τις 19:00 ανέβηκε στο βήμα ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την αρχή κιόλας της ομιλίας του ανέβασε τους τόνους.

«Αποτύχατε δύο φορές με την εκλογή σας. Την 1η μας κοστίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας θα το πληρώνουμε για πολύ ακόμα. Τρίτη ευκαιρία ο λαός δεν θα σας δώσει» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Επαναλαμβάνοντας τα περί αποτυχημένης κυβέρνησης ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά οτι ευχή όλων αποτελεί ο προϋπολογισμός αυτός να είναι ο τελευταίος που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφισβήτησε με στοιχεία τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί υπεραπόδοσης και καλής πορείας της οικονομίας με ειρωνικά σχόλια πολλές φορές για το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικά για τα πρωτογενή υπερπλεονάσματα είπε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ξεπερνά τους στόχους -κάτι που κανείς δεν ζητά όπως είπε- προκειμένου να είναι σε θέση μετά να μοιράζει επιδόματα και μερίσματα.

Με επίθεση στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας πως «όχι μόνο δε διδαχτήκατε απολύτως τίποτα από τις αστοχίες των προηγούμενων ετών, αλλά τις επαναλαμβάνετε, και μάλιστα με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

«Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που εισηγείται η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ένας ακόμη προϋπολογισμός που υπονομεύει την ανάπτυξη, που οδηγεί σε νέες εξοντωτικές επιβαρύνσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «έξοδος από την κρίση δεν επιτυγχάνεται με την εξοντωτική φορολόγηση και τις δυσβάσταχτες εισφορές για τους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιθετικά ξεκίνησε την ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης με την καινούρια υπόσχεση για το λαμπρό μεταμνημονιακό μέλλον που μας περιμένει μετά τον Αύγουστο του 2018», οπότε υποτίθεται θα φτιάξουμε τον πρώτο εθνικό προϋπολογισμό, είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε οι εργαζόμενοι έχουν αρκετή πείρα πλέον για να καταλάβουν, και κυρίως έχουν τσέπη και βλέπουν τι κρύβεται πίσω από τις διακηρύξεις σας, κάνοντας αναφορά στους νέους φόρους που έρχονται από το 2018, στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, στις κατασχέσεις λαϊκών περιουσιών για χρέη, τη στιγμή μάλιστα που το μεγάλο κεφάλαιο δεν το ενοχλεί κανείς, όπως είπε. Μίλησε ακόμη για την «κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία», ενώ προέβλεψε αύξηση της τιμής στο ρεύμα μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.

«Η ανάπτυξή σας θα έχει για τους εργαζόμενους το ίδιο ταξικό πρόσημο με αυτό της κρίσης. Πριν ζητήθηκαν από το λαό θυσίες για να βγει από την κρίση τώρα θα του ζητηθούν νέες θυσίες για να θωρακίσει την ανάπτυξή σας. Και με την κρίση και με την ανάπτυξή σας η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται» τόνισε ακόμη ο κ. Κουτσούμπας.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι' αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους» πρόσθεσε.
«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια στη Βουλή, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εκφράζοντας την ιδιαίτερη χαρά του που «μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας Προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος».

«Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως», είπε ο κ. Καμμένος.

«Δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά προϋπολογισμός που παίρνει», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων επισημαίνοντας ότι συνεχίζεται η πολιτική της υπερφορολόγησης.

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεσή του στον Κ. Μητσοτάκη αφήνοντας μάλιστα σαφείς υπαινιγμούς. «Το έχει έθιμο ο κ. Μητσοτάκης όταν ανεβαίνω στο βήμα να απέρχεται, του εύχομαι να μην με χρειαστεί, γιατί αν με χρειαστεί θα απέρχομαι» ανέφερε τονίζοντας ότι 'αυτά είναι δανεικά'».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017 07:50
επιστροφή στην κορυφή