xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Χριστόψωμο 400 κιλών προετοιμάζεται στην Αρναία για το «Μέλωμα του Χριστού»

15726230 10207826669811484 2403952053853290165 n

Την αναβίωση του εθίμου έχει η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας

Το παραδοσιακό Χριστόψωμο, που παρασκευάζεται σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής ακόμα και σήμερα για το «Μέλωμα του Χριστού», αναβιώνει και φέτος στην Αρναία την παραμονή των Χριστουγέννων, με ένα Χριστόψωμο 400 κιλών!

Όπως είπε στο halkidikifocus ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Στέλιος Βαλιάνος, το Χριστόψωμο θα έχει διαστάσεις 2x2 μέτρα και θα παρασκευαστεί από επαγγελματίες της περιοχής. «Αύριο το βράδυ, παραμονή των Χριστουγέννων, στις 7.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, θα μοιραστεί μαζί με μέλι και καρύδια, στον κόσμο», σημείωσε. Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι είχε παρασκευαστεί την παραμονή των Χριστουγέννων το Χριστόψωμο βάρους 400 κιλών.

Την αναβίωση του εθίμου αναλαμβάνει κάθε χρόνο η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής, μεταφέροντας το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων το έθιμο στην κεντρική πλατεία του χωριού, για να το γιορτάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαλιάνος, για την παρασκευή του Χριστόψωμου προηγείται μια διαδικασία που μοιάζει με ιεροτελεστία και ξεκινάει από το πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων.

Αργά το απόγευμα της Παραμονής Χριστουγέννων, το Χριστόψωμο, τα καρύδια με το μέλι μεταφέρονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, όπου πλήθος κόσμου περιμένει την τέλεση του εθίμου.

Η μικτή χορωδία της Αρναίας ξεπροβάλει από τα παραδοσιακά καλντερίμια του χωριού, ψάλλοντας τα κάλαντα, ενώ όλοι κρατούν στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια. Παράλληλα η τοπική μπάντα παίζει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Στη συνέχεια μοιράζεται το Χριστόψωμο και το μέλι με τα καρύδια στον κόσμο

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2