ΡΟΗ 24/7:

Παύση πληρωμών αποφάσισε το ΔΣ της ΣΕΚΑΠ

sekap erg

Έκκληση του δήμου Ξάνθης για λύση στη ΣΕΚΑΠ - Κυβέρνηση: Στόχος να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ

Την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών εφόσον δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του το διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ με θέμα τη λήψη έκτακτων μέτρων εξαιτίας της απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο Τελωνείο.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΣΕΚΑΠ, ήδη το Διοικητικό Συμβούλιο όρισε ως Νομικό - Ειδικό Σύμβουλο της εταιρείας, για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με την διαδικασία της πτώχευσης, τον Σεραφείμ Σωτηριάδη, ιδρυτή της δικηγορικής εταιρείας «Σεραφείμ Σωτηριάδης και Συνεργάτες Εταιρεία Δικηγόρων», με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

Η εταιρεία άσκησε κατά της απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης ανακοπή και αίτηση αναστολής στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής.

Όπως τόνισε μιλώντας στον realfm ο δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, αύριο, Παρασκευή στις 12.00 θα συζητηθεί το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής στο διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής. «Εάν ληφθεί η προσωρινή διαταγή, όπως πιστεύουμε και ελπίζουμε, τότε θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το θέμα ουσιαστικά. Αλλιώς τα προβλήματα θα είναι πάρα πολύ μεγάλα πλέον», υπογράμμισε ο κ. Λυκουρέζος.

Να συνεχιστεί η λειτουργία ζητούν εργαζόμενοι και μέτοχοι

Να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία της ΣΕΚΑΠ και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, ζητούν οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι.

Με ανακοίνωσή του, ο Συνεταιρισμός Μετόχων Εργαζομένων ΣΕΚΑΠ, που ουσιαστικά είναι ο μόνος ενεργός μέτοχος της καπνοβιομηχανίας, εκτός του βασικού μετόχου (εταιρείας του ομίλου Σαββίδη), διεκδικεί ακόμη τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας.

«Είμαστε ένας μέτοχος που, δυστυχώς, με επιλογή της μεγαλομετόχου εταιρείας, κρατηθήκαμε μακριά από κάθε σοβαρή εξέλιξη της πρώην συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας, αποκλειστήκαμε από τη διοίκηση με στέρηση της συμμετοχής μας με ένα μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και αναγκασθήκαμε να προσφύγουμε στην Ελληνική Δικαιοσύνη, για τη προάσπιση του μετοχικού μας συμφέροντος», αναφέρουν για να προσθέσουν.

«Όμως την εταιρεία την πονάμε και ξέρουμε, σαν πρώην και νυν εργαζόμενοι, μέλη του συνεταιρισμού, ότι πρέπει να κρατηθεί σε λειτουργία. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι σημερινές εξελίξεις είναι αθέτηση συμφωνηθέντων ή έλλειψη σωστής επιχειρηματικής πρόβλεψης».

Εμείς, σημειώνουν, «είμαστε εδώ στα δύσκολα και ζητάμε, για το καλό της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής οικονομίας, των εργαζομένων, των καπνοκαλλιεργητών τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ». Ανακοίνωση έστειλαν χτες και οι εργαζόμενοι που δεν είναι μέτοχοι στην εταιρεία.

Έκκληση του Δήμου Ξάνθης για λύση στη ΣΕΚΑΠ

Έκκληση για άμεση λύση στο θέμα της ΣΕΚΑΠ, ώστε η καπνοβιομηχανία να μην οδηγηθεί σε πτώχευση, απευθύνει το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης με ψήφισμά του, που αποστέλλεται στον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον υπουργό Οικονομίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνεται ότι «είναι τραγικό σήμερα να κινδυνεύει να βάλει λουκέτο μια υγιής και κερδοφόρα επιχείρηση, που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, συνεισφέρει εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια έσοδα και στα ασφαλιστικά ταμεία κι αποτελεί οικονομικό και εργασιακό "πνεύμονα" για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή».

Στο κείμενο του ψηφίσματος, ο Δήμαρχος Ξάνθης και το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, αλλά και την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας σχετικά με το μέλλον της ιστορικής καπνοβιομηχανίας.

«Μια ιστορική εταιρεία, που διεσώθη μόλις χτες και μετετράπη από προβληματική και υπερχρεωμένη σε κερδοφόρα με αναπτυξιακή τροχιά, δυστυχώς βρίσκεται και πάλι στο σημείο "μηδέν", φορτωμένη από την περίοδο του 2009 με ένα υπέρογκο ποσό προστίμου 38,2 εκατ. ευρώ (...) Η εταιρεία είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της περιοχής μας και η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, καθώς προσφέρει άμεσα ή έμμεσα θέσεις εργασίας σε περισσότερες από 200 οικογένειες» υπογραμμίζεται στο ψήφισμα.

Κυβέρνηση: Στόχος να μην κλείσει η ΣΕΚΑΠ

«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Συμπλήρωσε δε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της επιχείρησης πως «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση – η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή