ΡΟΗ 24/7:

Τζιτζικώστας: "Ευνοϊκές οι συνθήκες για λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία"

tzitzi kontino m

Πιο διαλλακτική η στάση της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων

Στις εξελίξεις στο σκοπιανό ζήτημα αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» και στη δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου.
«Η χρονική συγκυρία και οι συνθήκες που επικρατούν στα Σκόπια και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ευνοούν την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για να διεκδικήσει και να φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, δηλαδή μία πλήρη συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους.
Σε καμία όμως περίπτωση η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή.
Όλα τα θέματα πρέπει να ενταχθούν σε μια συνολική βιώσιμη λύση, που θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση και εννοώ ότι μαζί με το θέμα της ονομασίας, έχει υποχρέωση να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα όπως οι αλυτρωτικές συμπεριφορές και η προπαγάνδα των Σκοπίων, η παραχάραξη της Ιστορίας, η χρήση συμβόλων κλπ.», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείς ο κ. Τζιτζικώστας διευκρίνισε ότι οι ευνοϊκές συνθήκες είναι η υιοθέτηση μιας πιο διαλλακτικής στάσης από τη νέα Κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, αλλά και η έντονη επιθυμία των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο.
«Περιμένω μια ολοκληρωμένη τοποθέτηση της Κυβέρνησης, αφού πρώτα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, με συγκεκριμένη στρατηγική, προκειμένου να πετύχει το βέλτιστο στόχο, ο οποίος είναι εφικτός πια. Η Κυβέρνηση των Σκοπίων, ως ένδειξη ότι πράγματι εννοεί όλα αυτά που λέει, πρέπει να προχωρήσει από τώρα στην αλλαγή ονομασιών δρόμων και να κατεβάσει αγάλματα που ουσιαστικά υποκλέπτουν στοιχεία της δικής μας Ιστορίας και του Πολιτισμού», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

επιστροφή στην κορυφή