Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελεσίγραφο στον ΟΑΣΘ από το Δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη γραμμή 25

thumbnail oasth 25 ektkto ds 17.1.2018 1

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει δεκτή η κατάργηση της γραμμής Νο 25 και να ανακληθεί άμεσα η κατάπτυστη απόφαση», είναι το ηχηρό μήνυμα που εστάλη από το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, στο οποίο συμμετείχαν τοπικοί σύλλογοι, φορείς και εκατοντάδες πολιτών

Τελεσίγραφο στη διοίκηση του ΟΑΣΘ «να ανακαλέσει άμεσα την απαράδεκτη απόφασή του και το κατάπτυστο σχέδιο για την κατάργηση της αστικής γραμμής Νο 25» έστειλαν το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών, ο λαός της Νεάπολης και οι φορείς της περιοχής που παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου.

Μέσα σε ένα μαζικό και ενωτικό κλίμα, οι εκατοντάδες των πολιτών που κατέκλυσαν από νωρίς την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να ανατρέψουν την απόφαση του ΟΑΣΘ. Συντασσόμενοι στο πλευρό της διοίκησης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών για αγωνιστική κλιμάκωση των πρωτοβουλιών της, όλοι μαζί έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ότι «ο λαός της Νεάπολης δεν θα επιτρέψει να περάσουν αποφάσεις και σχέδια που επιφέρουν τραγικά αρνητικές συνέπειες σε βάρος της κοινωνίας, η οποία ήδη ταλαιπωρείται και δεινοπαθεί καθημερινά», καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για εμπαιγμό και αναλγησία.

«Πίσω από την πλάτη του λαού εκπόνησαν αυτό το κατάπτυστο σχέδιο που στρέφεται ευθέως κατά των δεκάδων χιλιάδων πολιτών της Νεάπολης, και κυρίως κατά των ηλικιωμένων και των εργαζομένων. Από τα πολυσέλιδα έγγραφα, τα οποία μας απέκρυπταν επιμελώς, αποδεικνύεται ότι υπήρχε -και υπάρχει- σχέδιο για την κατάργηση της γραμμής της Νεάπολης, και η διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν μπορεί άλλο να κρύβεται πίσω από άλλους Οργανισμούς», επισήμανε ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος έκανε εκτενή ανάλυση στην απόφαση που έλαβε ο ΟΑΣΘ.

Να σημειωθεί ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσκλήθηκαν και εκπρόσωποι του ΟΑΣΘ, πρόσκληση, όμως, που αγνοήθηκε προκλητικά, όπως σχολιάστηκε.

thumbnail oasth 25 ektkto ds 17.1.2018 2

«Εμπαιγμός…»

Όπως αποκάλυψε ο Σίμος Δανιηλίδης, με την επίμαχη απόφαση του ΟΑΣΘ, που «βαπτίζει την κατάργηση μιας γραμμής συγχώνευση με μια άλλη», τα δρομολόγια της νέας γραμμής Νο 57 θα μειωθούν κατά 85% την ημέρα, αφού από το σύνολο των 223 δρομολογίων των υφιστάμενων σήμερα λεωφορειακών γραμμών Νο 25 και Νο 57, αυτά θα περιορισθούν σε 139, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται κατά πέντε και ο αριθμός των λεωφορείων (από 26 σε 21 την ημέρα). «Αυτό δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συμβεί σε καμία περίπτωση. Ουδεμία συζήτηση δεχόμαστε για την κατάργηση της γραμμής της Νεάπολης (Νο25). Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι η βελτίωση και η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες και την κοινωνία, συζητάμε μόνο για πρόσθεση νέων λεωφορείων, για αύξηση δρομολογίων και για λεωφορεία ανθρώπινα, ώστε να σταματήσουν οι επιβάτες να παγώνουν τον χειμώνα και να λιποθυμούν το καλοκαίρι από τη βρόμα και την υψηλή θερμοκρασία. Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η απαίτησή μας για άμεση ανάκληση αυτού του κατάπτυστου σχεδίου. Η διοίκηση του ΟΑΣΘ να τολμήσει να αναγνωρίσει ότι έκανε λάθος και να το αποσύρει εντός μιας εβδομάδας. Δεν θέλουμε να φτάσουμε ούτε καν σε συζήτηση με τον ΟΣΕΘ για την κατάργηση της γραμμής», τόνισε μεταξύ άλλων ο Σίμος Δανιηλίδης χειροκροτούμενος από τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών κατήγγειλε παράλληλα τη διοίκηση του ΟΑΣΘ για «εμπαιγμό και κοροϊδία όχι μόνο του Δήμου αλλά ολόκληρου του λαού της περιοχής», καθώς οι επιτελείς του «διαβεβαίωναν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα, ενώ από τα επίσημα έγγραφα προκύπτει εργασία τουλάχιστον δυο μηνών». «Ορισμένοι πονηροί, μέχρι και την τελευταία στιγμή που ζητούσαμε επίσημη ενημέρωση, κατέφευγαν σε λεκτικά παιχνίδια νομίζοντας ότι μπορούν να κοροϊδεύουν το Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά πολύ περισσότερο το λαό της Νεάπολης, υποστηρίζοντας ότι δήθεν δεν πρόκειται για ‘‘απόφαση του ΟΑΣΘ’’, αλλά για απόφαση που θα πάρει ο ΟΣΕΘ. Όλοι αυτοί, που αρνούνταν να συναντηθούν μαζί μας επί εξάμηνο, παρά τις διαδοχικά και αλλεπάλληλα αιτήματά μας, αποκαλύφθηκαν πλέον για τις σκοπιμότητές τους», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερα ο Σίμος Δανιηλίδης καυτηρίασε την επιλογή του ΟΑΣΘ να αποφύγει για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα τη διαβούλευση και τη συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και τους φορείς της. «Με τη στάση που ακολούθησε έδειξε την ασέβειά του προς τη διοίκηση του δήμου και τους πολίτες, τους οποίους αγνοεί παντελώς. Και για να ανατραπεί αυτή η τραγική κατάσταση θα πρέπει η διοίκηση του ΟΑΣΘ να ορίσει άμεσα συνάντηση, το πολύ την επόμενη εβδομάδα, και ο ΟΣΕΘ να μην κινήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Δείξαμε πολύ μεγάλη ανοχή σ’ αυτού του είδους τις συμπεριφορές, αλλά πλέον δεν πάει άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για δυναμικές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, όπως υποστήριξαν και πρότειναν δημοτικοί σύμβουλοι και πολίτες.

thumbnail oasth 25 ektkto ds 17.1.2018 8

Το ψήφισμα

Υπέρ της διατήρησης της γραμμής της Νεάπολης τάχθηκε και ο π. Ελευθέριος μεταφέροντας μήνυμα του μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, ενώ την επιχειρηματολογία του Δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη ενίσχυσαν και οι παρεμβάσεις εργαζομένων-εκπροσώπων σωματείων.

Η πολύωρη διαδικασία ολοκληρώθηκε με τη διαμόρφωση ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο επικεφαλής της ΑΥ.Ρ.Α. Γ. Πανόπουλος). Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο:

· Εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πρόταση του ΟΑΣΘ για κατάργηση της γραμμής Νο 25 (Νεάπολη-Βενιζέλου) και τη συγχώνευσή της με τη γραμμή Νο 57,

· Καταγγέλλει την προσπάθεια απόκρυψης της πρότασης του ΟΑΣΘ με αποκλειστικό σκοπό τον αιφνιδιασμό και τη δημιουργία τετελεσμένων.

»Ο ΟΑΣΘ, προφανώς στο πλαίσιο περικοπής δρομολογίων και εξοικονόμησης λεωφορείων, λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες τινάζουν στον αέρα τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και εντείνουν την ταλαιπωρία των πολιτών.

»Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχθούμε και δεν θα ανεχθούμε καμιά μεταβολή των αστικών γραμμών που στρέφεται κατά των συμφερόντων της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, παρά μόνο εκείνες τις αποφάσεις που θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της εξυπηρέτησής τους, και απαιτούμε:

· αύξηση των δρομολογίων, νέα σύγχρονα λεωφορεία, καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών,

· να ανακαλέσει ο ΟΑΣΘ το έγγραφο-πρόταση για την κατάργηση της γραμμής Νο25 (Νεάπολη-Βενιζέλου) και τη συγχώνευσή της με τη γραμμή Νο57 και να σεβαστεί το όργανο της διαβούλευσης.

»Τέλος, καλούμε τους συμπολίτες μας να σταθούν πλάι σε αυτόν τον αγώνα του Δήμου Νεάπολης-Συκεών για τις καλύτερες συγκοινωνίες».

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020