xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

ΕΝΦΙΑ και ΕΦΚΑ καθηλώνουν την αγροτική παραγωγή

agrotes

Οι αγρότες «ζεσταίνουν» τα τρακτέρ;

Ο ΕΝΦΙΑ θεωρείται, από πολλούς, ως ένας από τους πλέον άδικους φόρους που έχουν επιβληθεί ποτέ στους πολίτες. Κάπως έτσι αντιμετωπίζεται και από τον αγροτικό κόσμο εφ’ όσον επιβληθεί και στα χωράφια, που καλλιεργούνται. Ο πρόεδρος της ένωσης νέων αγροτών Χαλκιδικής και πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Νέων Φλογητών Παύλος Γιαλαγκολίδης επισημαίνει ότι είναι αδιανόητο να επιβάλλεται ΕΝΦΙΑ στα εργαλεία της δουλειάς κάποιου επαγγελματία. «Για μας τα χωράφια είναι τα εργαλεία μας, είναι αυτά με τα οποία βγάζουμε το ψωμί μας. Δεν αποτελούν απλά ακίνητα από τα οποία εισπράττουμε έσοδα και εμφανιζόμαστε σαν εισοδηματίες, έχοντας ένα επιπλέον κέρδος. Απλά… καλλιεργούμε για να ζήσουμε» τόνισε απογοητευμένος.

Η αγορά γης για αγροτική χρήση δεν αποτελεί δαπάνη για τον αγρότη

Χαρακτηριστική περίπτωση αδικίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των νέων αγροτών της Χαλκιδικής, είναι η αγορά γης προς καλλιέργεια, η οποία δε λογίζεται ως δαπάνη για τους ίδιους σε φορολογικό επίπεδο. «Αγοράζουμε χωράφια για φύτευση, για καλλιέργεια. Δε μας τα δικαιολογούν ως έξοδα, παρά το γεγονός ότι τέτοια είναι, επένδυση στη δουλειά μας κάνουμε, αλλά ως εκμεταλλεύσιμα ακίνητα. Σαν να αγοράζουμε κάποιο οικόπεδο-φιλέτο σε πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο κάποιας μεγαλούπολης» είπε ο κ. Γιαλαγκολίδης, θέλοντας να διασκεδάσει λίγο τις εντυπώσεις. Ταυτόχρονα συμπλήρωσε, λέγοντας, ότι τις περισσότερες φορές πρόκειται για άγονα αγροτεμάχια, μη αρδεύσιμα, πολύ μακριά από σημεία, που να τα καταστήσουν αξιοποιήσιμα για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

Το 27% στον ΕΦΚΑ οδηγεί σε αφανισμό

Μείζον θέμα για τον αγροτικό κόσμο αποτελεί ο ΕΦΚΑ και συγκεκριμένα το ποσοστό του 27%, που επιβάλλεται ως εισφορά σε κάποιες περιπτώσεις. «Δηλαδή με δηλωθέν εισόδημα 100.000 ευρώ ένας αγρότης θα κληθεί να πληρώσει 27.000 ευρώ ΕΦΚΑ. Θέσαμε κάποια στιγμή την ένσταση μας στον τότε υπουργό εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και μας απάντησε ότι αυτός που πληρώνει τέτοιο ποσό θα εισπράξει 2.500 ευρώ σύνταξη. Δηλαδή θα ισχύσουν οι δεσμεύσεις ενός υπουργού στην Ελλάδα μετά από 30 και 35 χρόνια;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαλαγκολίδης. Εάν σε αυτό προστεθεί η φορολογία, η αλληλεγγύη κτλ τότε εξηγείται για ποιο λόγο οι αγρότες βρίσκονται περισσότερο χρόνο στα λογιστικά γραφεία των συνεργατών τους και όχι στα χωράφια τους.
Κλείνοντας ο πρόεδρος των νέων αγροτών τόνισε ότι χρειάζεται ένα γενικό ξεκαθάρισμα όσον αφορά τον αγροτικό κόσμο και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αλλά αυτό δε θα καταστεί ποτέ εφικτό όταν από τους 600.000 συναδέλφους του, ασχολούνται με τα ζητήματα που τους απασχολούν κάτω από 1.000. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα, τα οποία πιθανόν να οδηγήσουν τους αγρότες σε κινητοποιήσεις και τη φετινή περίοδο. Τη στήριξη του στους αγώνες των αγροτών έδωσε και ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρης Τζηρίτης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι αγρότες βρίσκονται συνεχώς σε μειονεκτικότερη θέση.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2