ΡΟΗ 24/7:

Μαργαρίτης Σχοινάς: Ο Θεσσαλονικιός που αναλαμβάνει εκπρόσωπος της Κομισιόν

sxinas

Ο στενός φίλος του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στις Βρυξέλλες σε ρόλο-«κλειδί» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Μια θετική έκπληξη για τη χώρα μας έκρυβε η σημερινή ανακοίνωση της σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εκτός του αναβαθμισμένου χαρτοφυλακίου, που ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επιφύλαξε για τον Έλληνα Επίτροπο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο τοποθέτηση ενός Έλληνα, του Μαργαρίτη Σχοινά, στη θέση του εκπροσώπου της ΕΕ, δείχνει πως η χώρα μας κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό να αναστρέψει την αρνητική εις βάρος της διεθνή εικόνα και, ταυτόχρονα, πως έχει πλέον μεγαλύτερη φωνή στα διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Άνθρωπος με μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς υπήρξε εκείνος που, σε μεγάλο βαθμό, έσωσε καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εν Αθήναις θητείας του ως συντονιστής της Task Force και υπεύθυνος της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χώρα μας.

Αθόρυβα, εργάστηκε με τρόπο ουσιαστικό, ώστε η Ελλάδα να αλλάξει την αρνητική της εικόνα στα διεθνή κέντρα, αλλά, ταυτόχρονα, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις έσβησε «φωτιές» εν τη γενέσει τους, ενώ βοήθησε καίρια τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο παρασκήνιο, όταν η Ελλάδα -ιδιαίτερα στις αρχές του 2013- βρέθηκε σε δύσκολη θέση.

Άνθρωπος με στενή σχέση με το συγκυβερνών κόμμα της ΝΔ, αφού υπήρξε Ευρωβουλευτής του, ο κ. Σχοινάς σαφώς πηγαίνει σε γνωστά μέρη, αφού οι Βρυξέλλες είναι εδώ και χρόνια το «σπίτι» του.

Η φιλία με Σαμαρά, Καραμανλή και Μπαρόζο

Με τον Αντώνη Σαμαρά συνδέεται με μακρά φιλία, η οποία έγινε ακόμα μεγαλύτερη από τα χρόνια παραμονής του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτή. Για την ακρίβεια, ο Μαργαρίτης Σχοινάς άτυπα ευνοήθηκε από τη «μετακόμιση» του Αντώνη Σαμαρά στο υπουργείο Πολιτισμού το 2007, καθώς αυτός ήταν που πήρε τη θέση του νυν προέδρου της ΝΔ στην Ευρωβουλή ως πρώτος επιλαχών.

Όμως, ο κ. Σχοινάς έχει κι άλλες φιλίες. Με τον Κώστα Καραμανλή έχουν πολύ καλές σχέσεις από τα χρόνια της Θεσσαλονίκης, ενώ γενικότερα θεωρείται παιδί της καραμανλικής φιλοσοφίας.

Μια άλλη πολύ σημαντική σχέση του νέου συντονιστή της Task Force είναι κι αυτή με τον Μανουέλ Μπαρόζο. Τους δύο άνδρες ένωσε η κοινή ιδεολογική πορεία, αφού ανήκουν στη χριστιανοδημοκρατική ομάδα της Ευρωβουλής. Όμως, εκτός των άλλων, ως Νότιοι είχαν αναπτύξει άμεσες προσωπικές επαφές.

Αυτή η σχέση, αλλά και η διαρκής μεταφορά των προβλημάτων που η ελληνική κοινωνία βιώνει λόγω των μέτρων, βοήθησε τον κ. Μπαρόζο να επιλέξει τον έμπειρο κ. Σχοινά για τη θέση-«κλειδί» της Αθήνας, η οποία εκτιμήθηκε και από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τον αναβάθμισε για δεύτερη φορα μέσα σε δύο χρόνια.

Αν και ο κ. Σχοινάς δεν παρεκλίνει από τις ευρωπαϊκές νόρμες, σε πολλές περιπτώσεις έθεσε υπέρ της Ελλάδας πολλά βέτο και επικοινώνησε τις ελληνικές θέσεις.

Κοσμοπολίτης και... Αρειανός

Κοσμοπολίτης και άνθρωπος με ευρωπαϊκή κουλτούρα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε το 1960 στη Θεσσαλονίκη. Είναι από τα σπάνια δείγματα βορειοελλαδιτών που περισσότερο θυμίζουν τους εξωστρεφείς Θεσσαλονικείς και όχι αυτό το ντεμέκ εθνικιστικό μόρφωμα που δημιουργήθηκε στην περίοδο κυριαρχίας του διδύμου Παπαγεωργόπουλου - Ψωμιάδη και που φοβικά έκλεισε τη «νύμφη του Θερμαϊκού» στο καβούκι της.

Με πολλές προτάσεις για να αναλάβει ρόλο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Σχοινάς, αν και συχνά βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, έδειξε αποστασιοποιημένος -και αυτό, διότι δεν μπορούσε να συμπράξει με συντηρητικές-εθνικιστικές δυνάμεις.

Πώς θα μπορούσε, εξάλλου, ένας άνθρωπος που έχει περάσει πάνω από 20 χρόνια στις πρωτεύουσες όλης της Ευρώπης και στις Βρυξέλλες; Ο ίδιος είναι φανατικός οπαδός της ομάδας του Άρη, την οποία παρακολουθεί στενά.

Θα πρέπει να πούμε πως ο κ. Σχοινάς έχει μεγάλη γνώση επίσης τόσο των βαλκανικών θεμάτων όσο και των ελληνοτουρκικών, ενώ πρόσφατα έδωσε μεγάλη μάχη για τη συνέχιση, με την εκταμίευση ποσού 93,7 εκατ. ευρώ, των έργων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

Διετέλεσε αναπληρωτής διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Loyola de Palacio και, από το 2004 έως το 2007, διευθυντής του γραφείου του Κύπριου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Μάρκου Κυπριανού.

Εξελέγη ευρωβουλευτής με τη ΝΔ το 2007 και παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 2010.

Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Bruge.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή