xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

2η Διεθνής Συνάντηση Αξιολόγησης για το Erasmus+ KA2 EDUCATE PROJECT

DSC 1270

Αποτελεσματική Κοινωνική Ενσωμάτωση των Φυλακισμένων

Τo You in Europe, εταίρος στη Δράση KA2 του προγράμματος Erasmus+ "Educate - Educators for Inclusive and Effective Reintegration of Inmates" φιλοξένησε τη 2η Διεθνή συνάντηση απολογισμού και αξιολόγησής της έως τώρα πορείας του έργου, που διοργανώθηκε από τις 17 έως 19 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, υπό τον συντονισμό του Ιταλικού κοινωνικού συνεταιρισμού "L' Ovile". Η Δράση ΚΑ2 Erasmus+ "Educate - Educators for Inclusive and Effective Reintergration of Inmates" αποτελεί ένα 2ετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι 5 κοινωνικοί φορείς: L’ Ovile NGO από την Ιταλία, Noesso NGO από την Ισπανία, Sapana NGO από την Πορτογαλία, Bistrita Penitentiary από τη Ρουμανία και η Α.Μ.Κ.Ε You in Europe από την Ελλάδα. Η παραπάνω Στρατηγική Σύμπραξη στοχεύει στη χάραξη διαύλων επικοινωνίας και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων, καθώς και στην κατάρτιση και βελτίωση των δεξιοτήτων των επαγγελματιών που εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης, εμψύχωσης και κοινωνικής ενσωμάτωσης των κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας, μετά το καλωσόρισμα από τους εκπροσώπους του You In Europe, η Elena Frascaroli παρουσίασε την επισκόπηση του πρώτου χρόνου του έργου με ειδικότερο σημείο αναφοράς την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των εταίρων.
Αμέσως μετά ο Leonardo Pablo Medina Puertas από τον Ισπανικό οργανισμό NOESSO παρουσίασε το προσχέδιο του προφίλ του Εκπαιδευτή- Εμψυχωτή Κρατουμένων. Η παραπάνω ειδικότητα- η οποία δεν υφίσταται στο Ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, συνεργάζεται και υποστηρίζει τους κρατούμενους τόσο εντός της φυλακής όσο και μετά την αποφυλάκισή τους με κύριο σκοπό την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Τέλος συζητήθηκε αναλυτικά ο τρόπος διάδοσης των αποτελεσμάτων του πρώτου χρόνου του έργου.

Τη δεύτερη ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες που αποκόμισαν οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε.  Ζωή Λύρα και Νίκος Ράμμος από το πρόγραμμα θεατρικής αγωγής που υλοποίησαν στις φυλακές Διαβατών μέσα από μια συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση.
Το απόγευμα μέσω ζωντανής διαδικτυακής σύνδεσης όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών του έργου ContaminAzioni όπου οι εκπρόσωποι του You In Europe παρουσίασαν τις δράσεις του οργανισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εν συνεχεία, ο οργανισμός L’ Ovile παρουσίασε την επισκόπηση των αποτελεσμάτων του αντίκτυπου του έργου Educate σε συμμετέχοντες, τα οποία προέκυψαν από απαντήσεις σε ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε και ο οργανισμός NOESSO παρουσίασε το προφίλ του εκπαιδευτή κρατουμένων. Τέλος η Μαίρη Γκρίζου Διευθύντρια του ΣΔΕ Φυλακών Διαβατών και η κ Καλλιόπη Πασιά, Επιστημονική υπεύθυνος του προγράμματος Δημιουργικής Γραφής που υλοποιείται σε συνεργασία του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τις Φυλακές Διαβατών και ο πρώην κρατούμενος κ Elton Cenere, αναφέρθηκαν στην πολύ θετική επίδραση του παραπάνω προγράμματος τόσο στην συμπεριφορά των κρατουμένων εντός της φυλακής όσο και στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης της αυτοπεποίθησής και των δεξιοτήτων τους.

Την τρίτη ημέρα και στο πλαίσιο της διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, οι συμμετέχοντες όρισαν τις «ομάδες στόχους» τις οποίες θα ενημερώσουν για τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στο έργο για την δημιουργία του προφίλ του εκπαιδευτή κρατουμένων.
Επίσης καθόρισαν τις ερωτήσεις που θα απευθύνουν στους συμμετέχοντες ζητώντας την δική τους συμβολή στην ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών όσο και μελλοντικών δράσεων.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν μνημεία και αξιοθέατα της πόλης και να γευτούν τοπικές παραδοσιακές συνταγές.

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στην Bistrita Ρουμανίας από τις 6 έως 8 Ιουνίου 2018, όπου και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εταίρων με τους τοπικούς παράγοντες.

 

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos