xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο το πιο σύγχρονο σφαγείο

sfa

Δεν ολοκληρώθηκε πλήρως, δε λειτούργησε ποτέ

Τα σφαγεία Βόρειας Χαλκιδικής(Αρναίας) αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν πια, αφού δεν ολοκληρώθηκαν πλήρως ποτέ αλλά ούτε και λειτούργησαν. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας Δημήτρη Τζηρίτη ενώ ολοκληρώθηκαν οι δύο γραμμές σφαγής(απέμενε μόνο η γραμμή βοοειδών), κατασκευάστηκε και η μονάδα αδρανοποίησης υπολειμμάτων, γνωστή και ως «ρέτεριγκ», στη συνέχεια δημοπρατήθηκε(η μονάδα) για την ανάδειξη ανάδοχου, ωστόσο δε βρέθηκε ενδιαφερόμενος. Όπως ο ίδιος μας πληροφόρησε, μιλώντας στο halkidikifocus, οι μεγάλες μονάδες επεξεργασίας κρέατος δε μπορούσαν να πληρώσουν τα μισθώματα για το σφαγείο και έτσι εγκαταλείφθηκε. «Σήμερα και να θέλουμε να το λειτουργήσουμε, δε μπορούμε, δε γίνεται, έγινε πλιάτσικο, το έχουν κλέψει, το έχουν λεηλατήσει, τα ρήμαξαν όλα και δεν υπήρξε ενδιαφέρον και προσοχή για τη μονάδα» τόνισε ο κ. Τζηρίτης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι για να γίνει σήμερα λειτουργικό απαιτεί πολλά χρήματα.

Κίνδυνος επιστροφής των κονδυλίων;

Δυστυχώς όμως δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα, καθώς υπάρχει περίπτωση να ζητηθούν τα χρήματα πίσω, από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού το έργο έγινε με συγχρηματοδότηση. «Ενάμιση εκατομμύριο θα μας ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν ολοκληρώθηκε το έργο και σίγουρα από κάπου θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα» είπε ο περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής. «Και μόνο το τμήμα ρέτεριγκ να δούλευε, θα ήταν οικονομικά βιώσιμο για τη μονάδα. Σήμερα πληρώνουμε ατέλειωτα χρήματα για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης» επεσήμανε ο ίδιος.

Απογοήτευση των κτηνοτρόφων

Απογοητευμένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο «κόσμημα» της Βόρειας Χαλκιδικής, είναι και οι κτηνοτρόφοι του τόπου. «Έχουμε ένα στολίδι και αντί να το αξιοποιήσουμε, τρέχουμε στη Δράμα, στο Κιλκίς και αλλού, ειδικά σε λίγο, την περίοδο του Πάσχα, προκειμένου να βρούμε σφαγεία. Όλα αυτά όμως εκτοξεύουν το λειτουργικό κόστος. Εξυπηρετεί και εμάς τους κτηνοτρόφους αλλά και τους εμπόρους κρέατος. Έχω εμπιστοσύνη στις δύο δημοτικές αρχές Αριστοτέλη και Πολυγύρου και εκτιμώ ότι θα ασχοληθούν με το ζήτημα» είπε ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Χαλκιδικής Δημήτρης Κόμνος. Ως τραγικό, απερίγραπτο και κατακριτέο χαρακτήρισε το γεγονός, ο αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης. «Ένα πρωτοποριακό, συνεργατικό, διαδημοτικό σφαγείο να μη λειτουργεί… ήταν από τις βασικές μας προτεραιότητες όταν πριν από πολλά χρόνια κάναμε τις συγκεντρώσεις μας στην Αρναία. Λυπάμαι που βάλτωσε έτσι» είπε ο κ. Καμπούρης.

Το ιστορικό του έργου

Τα διαδημοτικά σφαγεία Βόρειας Χαλκιδικής(Αρναίας) όταν ξεκίνησαν να κατασκευάζονται θεωρούνταν από τα πλέον σύγχρονα των Βαλκανίων, καθώς προβλεπόταν εντός του έργου, μονάδα αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής και αποτοξικοποίησης ύποπτων υπολειμμάτων(μονάδα ρέτεριγκ), η οποία και κατασκευάστηκε. Η εν λόγω μονάδα εάν λειτουργούσε, θα έδινε οριστική λύση στη διαχείριση των ύποπτων σφάγιων, των υπολειμμάτων αλλά και των ακατάλληλων τροφίμων καθώς θα καταστρέφονταν εντός της, με απόλυτα φιλική, προς το περιβάλλον, μέθοδο. Πολλές φορές στο παρελθόν δημιουργήθηκαν προβλήματα από την ανεξέλεγκτη διάθεση των υπολειμμάτων των σφαγείων. Επίσης, θα υπήρχαν και οικονομικά οφέλη γιατί δε θα απαιτούνταν η μεταφορά όλων αυτών των καταλοίπων κτλ σε διάφορες ανά την Ελλάδα περιοχές, όπου λειτουργούν αντίστοιχες μονάδες αλλά η διαδικασία θα γινόταν εντός του νομού.
Η προσπάθεια για τη δημιουργία των διαδημοτικών σφαγείων Βόρειας Χαλκιδικής ξεκίνησε το 2006 από τους τότε δήμους Αρναίας, Παναγίας, Σταγείρων-Ακάνθου και Ζερβοχωρίων, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει το διαδημοτικό φορέα διοίκησης του. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, το 75% του φορέα ανήκει στο δήμο Αριστοτέλη(πρώην δήμοι Αρνάιας, Παναγίας και Σταγείρων-Ακάνθου) και το 25% στο δήμο Πολυγύρου(πρώην δήμος Ζερβοχωρίων). Η μονάδα διέθετε δύο γραμμές σφαγής(αμνοεριφίων και χοιρινών).

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2