ΡΟΗ 24/7:

ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Τα μισά ελληνικά νοικοκυριά ζουν από τις συντάξεις

anthrwpoi skies2

Ένας στους τέσσερεις Έλληνες φοβάται ότι μπορεί να χάσει το σπίτι του

Παρά τις μειώσεις στις συντάξεις, αυτές φαίνεται να έχουν γίνει η βασική πηγή εισοδήματος για το ένα στα δυο νοικοκυριά, ενώ μόλις το 3,1% του συνόλου δηλώνει ότι μπόρεσε να αποταμιεύσει τη χρόνια που πέρασε. Παράλληλα, το 25% των ελληνικών νοικοκυριών που ζει με τον τρόμο του πλειστηριασμού. Τα παραπάνω δείχνει μεταξύ άλλων η ετήσια έρευνα της ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έγινε σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE, στο διάστημα από 15 έως 21 Νοεμβρίου 2017 σε δείγμα 1.006 αντιπροσωπευτικά επιλεγμένων νοικοκυριών από όλη την Ελλάδα και παρουσιάστηκε σήμερα. Στην έρευνα σημειώνεται ότι φαίνεται μια σταθεροποίηση της οικονομίας και της κατανάλωσης με χαμηλές προσδοκίες όμως για το μέλλον τα ελληνικά νοικοκυριά υποφέρουν.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερα από 1 στα 3 νοικοκυριά (34,2%) δηλώνει ότι διαβιώνει με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ ενώ το 62,4% των νοικοκυριών είχε μείωση των εισοδημάτων το 2017 σε σχέση με το 2016. Η οικονομική συρρίκνωση μάλιστα έχει γιγαντώσει το φαινόμενο της εισοδηματικής επισφάλειας, με αποτέλεσμα πάνω από το 60% των νοικοκυριών να δηλώνει αδυναμία να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη πληρωμής 500 ευρώ, εκ των οποίων για τα δυο στα δέκα νοικοκυριά να φαντάζει έως και αδύνατο.
Επίσης, πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά να κάνουν περικοπές για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωση τους, με τα πολυμελή νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο προβλήματα. Οι περικοπές αφορούν ακόμα και την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με την υγεία. Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ένδυσης και υπόδησης (61,3%), στις εξόδους (48,3%) στα είδη διατροφής (40,2%) και τα οικιακά είδη (40,1%),που συνδέεται με μεταβολή καταναλωτικών προτύπων στην κατανάλωση χαμηλότερης ποιότητας αγαθών.
Την ίδια ώρα το 19,6% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ το 55,6% αυτών των οφειλετών έχει υπαχθεί σε κάποιου είδους ρύθμιση.
Οι οφειλές προς τράπεζες είναι ένα έντονο πρόβλημα, με το 32,2% να εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις το επόμενο έτος και το 1 στα 5 (18,6%) νοικοκυριά να εκφράζει φόβο για απώλεια της κατοικίας τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων που ήδη έχουν.

επιστροφή στην κορυφή