ΡΟΗ 24/7:

«Οι Ηλίθιοι» του ΚΘΒΕ κάνουν πρεμιέρα στις Συκιές

thumbnail ilithioi afissa

- Τρεις παραστάσεις για το κοινό, και άλλες εννέα για τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων

Μια ακόμη θεατρική παραγωγή του ΚΘΒΕ θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το θεατρόφιλο κοινό του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, δυνατότητα που παρέχεται από τη διευρυμένη συνεργασία του Δήμου με την κρατική σκηνή της Βόρειας Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι πέρσι εκατοντάδες πολίτες και μαθητές παρακολούθησαν δωρεάν τις τρεις παραστάσεις του έργου «ΑΣΚΗΤΙΚΗ», που ανέβηκε στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών με μεγάλη επιτυχία.

Την ίδια σκηνή επέλεξε φέτος το ΚΘΒΕ για να κάνει πανελλήνια πρεμιέρα μια νέα θεατρική παραγωγή του, η οποία στη συνέχεια θα περιοδεύσει στους Δήμους της περιφέρειας. Πρόκειται για το έργο του Νηλ Σάιμον «Οι ηλίθιοι», που θα παρουσιαστεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών για τρεις παραστάσεις, και συγκεκριμένα: Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, έργο το οποίο ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ για πρώτη φορά.

Επιπλέον, όμως, «Οι ηλίθιοι» διευρύνουν ακόμη περισσότερο τη συνεργασία του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας, καθώς προωθείται νέα προγραμματική σύμβαση για τη δωρεάν παρακολούθηση εννέα παραστάσεων από μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου, στο πλαίσιο του προγράμματος της θεατρικής παιδείας και αγωγής. Αυτό υλοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σύμφωνα με το οποίο 13.000 μαθητές και πλέον όλων των σχολείων του Δήμου, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο, παρακολουθούν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις του ΚΘΒΕ και μυούνται στο μαγικό κόσμο του θεάτρου, με τα έξοδα να καλύπτονται εξολοκλήρου από τον δήμο.

«Στο Δήμο μας, δουλεύοντας οργανωμένα και στοχευμένα, με μια σειρά προγραμμάτων, δράσεων και σταθερών εκδηλώσεων, πετύχαμε να καταστήσουμε το θέατρο ως δυναμικό πυρήνα του πολιτισμού της καθημερινότητας του τόπου μας και των ανθρώπων του, μικρών και μεγάλων. Είναι χαρά μας να προσφέρουμε στους συνδημότες και συμπολίτες μας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μεγάλες και ποιοτικές παραστάσεις, που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα ήταν εφικτό», δηλώνει ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

«Οι ηλίθιοι»

«Οι Ηλίθιοι», που ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Παπαδόπουλου, αποτελούν μια ρομαντική κωμωδία που παίζεται με μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σκηνές του κόσμου. Πρόκειται για ένα έργο που σατιρίζει τα κοινωνικά ήθη και τα πολιτικά συστήματα του 20ου αιώνα γραμμένο από τον σπουδαίο και πολυβραβευμένο Αμερικανό θεατρικό συγγραφέα και σεναριογράφο Νηλ Σάιμον.

Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης του έργου, «με τους ‘‘Ηλίθιους’’, ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Νηλ Σάιμον δημιουργεί έναν φαινομενικά αφελή κωμικό μύθο, για να σατιρίσει τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις της θρησκόληπτης και οπισθοδρομικής αμερικανικής κοινωνίας, που τόσο καλά γνώριζε, αλλά και για να καυτηριάσει την αρνητική της αντίδραση μπροστά στην έλευση του νέου, του διαφορετικού, του ‘‘επιστημονικού’’. Νιώθεις ότι η γραφή του είναι αυτόματη, καθαρό απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του. Διαβάζοντας το έργο ξανά και ξανά, αρχίζεις να ανακαλύπτεις το βιτριολικό του χιούμορ. Την αισθητική των Monty Python, τα σχόλια από το Muppet Show, την άγρια σαγήνη της Οικογένειας Άνταμς και όλα τα αδιέξοδα της Μέρας της Μαρμότας. Αναγνωρίζεις ακόμα και στοιχεία από το έργο του Σαίξπηρ».

Συντελεστές: Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Σκηνικά-Κοστούμια: Χρύσα Σερδάρη, Μουσική: Κωστής Βοζίκης, Χορογραφία-Κίνηση: Κωνσταντίνος Γεράρδος, Φωτισμοί: Δήμητρα Αλουτζανίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαγανά, Β΄ Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Βαΐτση, Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγος: Σοφία Πασιά, Φωτογράφιση παραγωγής: Τάσος Θώμογλου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη.

Παίζουν: Έκτωρ Καλούδης (Δικαστής), Γιάννης Μαστρογιάννης (Γκρέγκορ Γιουσέκεβιτς), Γιολάντα Μπαλαούρα (Λένυα Ζουμπρίτσκι), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Σοφία Ζουμπρίτσκι), Ρούλα Παντελίδου (Μνίσκιν), Τάσος Πεζιρκιανίδης (Σνέτσκυ), Κωνσταντίνος Ραμπαβίλας (Λέων Τολτσίνσκυ), Πολυξένη Σπυροπούλου (Γιέντσνα), Βασίλης Σπυρόπουλος (Δρ. Ζουμπρίτσκι), Γιάννης Τσάτσαρης (Σλόβιτς).

επιστροφή στην κορυφή