Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Παρουσιάστηκε η "Μακεδονική Κουζίνα" στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

pkm16

Μεγάλη καμπάνια γαστρονομίας για τους τουρίστες

Παραδοσιακούς τζιγεροσαρμάδες, γριβάδι με ξερό κρεμμύδι, λαγγίτες και μελοβούτυρο και πολλά ακόμη θα σερβίρουν, το επόμενο χρονικό διάστημα σε τουρίστες και επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια που θα εφοδιαστούν με το σήμα της "Μακεδονικής Κουζίνας". Το σήμα αυτό, για την απόκτηση του οποίου κάθε επαγγελματίας θα κρίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ποιότητας, θα πιστοποιεί ότι κάθε μία από τις παραπάνω συνταγές και ακόμη περισσότερες, προέρχονται από το μητρώο των 122 αντιπροσωπευτικών συνταγών της Κεντρικής Μακεδονίας που έχουν καταγραφεί από επίσημες πηγές.

Παράλληλα, κάθε συνταγή ορίζει ότι η εκτέλεσή της θα πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο και με τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται εντός των ορίων της Κεντρικής Μακεδονίας. Μέσω της διαδικασίας αυτής η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να αναδείξει τόσο τον πρωτογενή της τομέα όσο και τον τομέα του τουρισμού.

Το μητρώο συνταγών, το οποίο θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται, παρουσιάστηκε στο πολυσυνέδριο προβολής και προώθησης προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και παρουσίασης της "Μακεδονικής Κουζίνας", που έγινε σε μεγάλο ξενοδοχείο της πόλης, σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν µε άµεσο τρόπο τα τοπικά προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας, να ενημερωθούν για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες, να δικτυωθούν και να αναπτύξουν νέες συνεργασίες. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από επαγγελματίες και επιστήμονες του χώρου της γαστρονομίας, ενώ πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο προβολής της ιστορίας και της εξέλιξης της μακεδονικής γαστρονομικής παράδοσης, καθώς και της αξίας του μακεδονικού συνταγολογίου.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο μόνος ελληνικός φορέας, που προβάλει οργανωμένα τη Μακεδονία στο εξωτερικό», τόνισε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η τουριστική καμπάνια, με τον τίτλο "Very Macedonia", ταξίδεψε σε περισσότερες από 50 διεθνείς εκθέσεις τουρισμού. "Όσοι λοιπόν, γνώριζαν την αλήθεια για την μοναδικότητα και την ιστορικότητα της Μακεδονίας, επιβεβαιώθηκαν. Όσοι δεν γνώριζαν, έμαθαν. Και τώρα με τη Μακεδονική Κουζίνα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για δεύτερη φορά θα προβάλει σωστά και οργανωμένα τη Μακεδονία. Μακεδονική Κουζίνα, Τουριστική Προβολή, και Αγροτικός Τομέας μαζί, συνολικά θα προβληθούν σε περισσότερες από 70 Διεθνείς Τουριστικές και Αγροτικές Εκθέσεις", είπε χαρακτηριστικά.

«Ο τόπος μας και η Κουζίνα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή μας, την καθημερινότητά μας, τις χαρές και τις λύπες μας. Είναι χρέος μας, να τα διαφυλάξουμε και να τα αναδείξουμε. Είναι πολιτισμική μας κληρονομιά που δεν παραγράφεται δεν παραχαράσσεται. Είναι συνείδηση και τρόπος ζωής μας, που μας ενώνει, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε», πρόσθεσε.

«Έπρεπε να το κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Να παρουσιάσουμε τη μακεδονική κουζίνα και να συνεχίσουμε να την διατηρούμε. Έχουμε υποχρέωση στους προγόνους μας. Η μακεδονική κουζίνα είναι ιδιόμορφη, ένα πραγματικό ψηφιδωτό γαστρονομικό γεύσεων. Αυτή την παρουσίαση την κάνουμε, όπως είπε και ο Περιφερειάρχης, για την Περιφέρεια δύο είναι οι βασικοί άξονες. Ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός και αυτός που μπορεί να ενώσει καλύτερα αυτούς τους δύο πυλώνες είναι η γαστρονομία», σημείωσε ο αντιπεριφειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παππάς.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Λέσχη Αρχιμαγείρων έχει ξεκινήσει μια ιδιαίτερη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο κομμάτι της προώθησης της μακεδονικής κουζίνας και στο κομμάτι της προώθησης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσαμε ως πρεσβευτές στην ουσία, προσπαθούσαμε να μεταφέρουμε και τα προϊόντα αλλά και τις συνταγές μέσα από το βιβλίο των πρότυπων συνταγών που έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό το δείπνο θα είναι σήμερα μετά από τέσσερα χρόνια το έναυσμα, να βγούμε, να ξεκινήσουμε και να βάλουν όλοι οι σεφ στα ξενοδοχεία στα μενού της, σε όλο τον κόσμο τις συνταγές αυτές», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Μαστροδημήτρης, Executive Chef & Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς».

Σημειώνεται, ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της "Μακεδονικής Κουζίνας" είναι η χρήση εκλεκτών κρεάτων, γαλακτοκομικών, οσπρίων και λαχανικών. Οι ιστορικές αναφορές των συνταγών προέρχονται από τη μακεδονική κουζίνα, ενώ υπάρχουν επίσης στοιχεία από την κουζίνα των Σαρακατσαναίων, την Ποντιακή, τη Βλάχικη, τη Μικρασιάτικη, την Αρμένικη και την Εβραϊκή Κουζίνα. Τα κύρια προϊόντα και οι γεύσεις προέρχονται από τους γαστρονομικούς χάρτες, που έχουν δημιουργηθεί ανά περιφερειακή ενότητα (Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική) αλλά και από την κουζίνα του Αγίου Όρους.

Ενδιαφέρον, άλλωστε, στα χαρακτηριστικά κάθε συνταγής προσδίδει η σύνδεσή τους με συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως οι γάμοι, οι γεννήσεις, τα βαφτίσια, τα πανηγύρια, οι μεγάλες χριστιανικές γιορτές κ.α. Έτσι, το μητρώο των 122 συνταγών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, το χοιρινό με μελιτζάνες για το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στα Πετροκέρασα της Κεντρικής Μακεδονίας, τον παστό μπακαλιάρο με ρύζι, για τη γιορτή του Ευαγγελισμού, τις πούπκες και τη μακαρία σε περίπτωση θανάτων, κ.ά.

pkm1

pkm3

φωτογραφίες: thestival.gr

επιστροφή στην κορυφή

xrysopoulos