ΡΟΗ 24/7:

Καθυστερεί η έκδοση του νέου 7ετους ομολόγου

omologa

Πρώτα η ομαλοποίηση των συνθηκών

Η αναταραχή στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, που ξεκίνησε από χθες, ανάγκασε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το Ελληνικό Δημόσιο να αναβάλει προσωρινά την έκδοση του νέου 7ετους ομολόγου, προκειμένου να ομολοποιηθούν οι συνθήκες. Υπενθυμίζεται ότι, χθες, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επισήμως τις πέντε τράπεζες οι οποίες θα αναλάβουν την κοινοπρακτική έκδοση. Επομένως, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται, η σχετική διαδικασία συγκέντρωσης των προσφορών και τιμολόγησης του ομολόγου θα έπρεπε να ολοκληρωθεί σήμερα. Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα, που έχει δημιουργηθεί, μετά τις μαζικές πωλήσεις, που ξεκίνησαν από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόκρης, η διαδικασία του νέου ομολόγου δεν προχώρησε.
Στην αγορά συναλλάγματος, η όλη αναταραχή ευνόησε το δολάριο, το οποίο λειτούργησε και πάλι ως ασφαλές καταφύγιο.
Έτσι, το απόγευμα, το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2322 δολ. από το επίπεδο των 1,2367 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και, συγκεκριμένα, στην ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές, ύψους 16 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 3,76% από 3,68% που έκλεισε χθες, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,70% να διαμορφωθεί στο 3,06% έναντι 2,94%. Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στοψ 0,193%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,224%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,278%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο - 0,326% και, τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.
Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,2329 δολάρια.
Ape-mpe

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 13:29
επιστροφή στην κορυφή