Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Δωρεάν ανταλλαγή σπόρων λαχανικών μέσω… διαδικτύου

27718050 10214365625791154 153449721 n

Ένα πρωτότυπο φόρουμ φέρνει κοντά τους λάτρεις του παραδοσιακού λαχανόκηπου

Ποντιακό λάχανο, ντοματάκι Σαντορίνης, λευκή μελιτζάνα, πιπεριά Φλωρίνης και μία σειρά από ελληνικές ποικιλίες σπόρων που τείνουν να εξαλειφθούν -λόγω των υβριδίων- επιχειρεί να διατηρήσει αλλά και να διαδώσει, μία έξυπνη ιδέα που πήρε «σάρκα και οστά» τον τελευταίο μήνα στην Κεντρική Μακεδονία. Ο γεωπόνος Α.Π.Θ. Παναγιώτης Τσολάκος, ο οποίος διατηρεί εδώ και μία δεκαετία ένα garden center με προϊόντα κήπου και φυτοπροστατευτικά, στον Τρίλοφο Θεσσαλονίκης, δημιούργησε μία ιστοσελίδα, όπου εκτός από την προβολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας, έχει εντάξει και μία ενότητα για όσους έχουν πάθος με τον παραδοσιακό μπαξέ. Πρόκειται για ένα φόρουμ, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας και ειδικότερα όσοι ενδιαφέρονται για ποικιλίες από σπόρους λαχανικών που δεν κυριαρχούν πλέον στο εμπόριο. «Η φιλοσοφία και ο στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να ενώσει ανθρώπους από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο που αγαπούν τη φύση και τον κήπο», αναφέρει στο halkidikifocus.gr ο κ. Τσολάκος. «Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και το διαδικτύου, μέσα από το συγκεκριμένο φόρουμ επιδιώκουμε συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων, πρωτότυπων ιδεών γύρω από το φυσικό περιβάλλον και την πρωτογενή παραγωγή. Εδώ ανήκει και η δωρεάν διάθεση ή ανταλλαγή σπόρων», προσθέτει.

Όπως εξηγεί ο κ. Τσολάκος, οποιοσδήποτε διαθέτει έναν σπόρο που πλέον δεν υπάρχει στο εμπόριο μπορεί να το αναρτήσει στο φόρουμ, ώστε κάποιος που ενδιαφέρεται να έρθει σε επαφή με τον κάτοχο και να τον παραλάβει. Το ίδιο μπορεί να πράξει και όποιος αναζητά έναν σπάνιο σπόρο, εκφράζοντας …on-line την επιθυμία του. «Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Επιτρέπεται μόνο η ανταλλαγή ή η δωρεά των σπόρων», διευκρινίζει ο εμπνευστής της ιδέας.

Εξάλλου, οι εν λόγω ποικιλίες δεν αποδίδουν υψηλές ποσότητες του εκάστοτε λαχανοκομικού προϊόντος, όπως συμβαίνει με τα υβρίδια που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια των αγροτικών προϊόντων. «Οι σπόροι που τείνουν να εκλείψουν δίνουν πολύ γευστικά λαχανικά που θυμίζουν παλιότερες εποχές και πάνω από όλα υγιεινά», επισημαίνει ο κ. Τσολάκος.

«Ο κυρίαρχος λόγος που με ώθησε στη δημιουργία του φόρουμ είναι ότι στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας πολλοί από τους πελάτες μου αναζητούσαν παραδοσιακές ποικιλίες για να φυτέψουν στον κήπο ή το χωράφι τους και έκρινα ότι είναι μια ευκαιρία να ξαναζωντανέψουν όλα αυτά που καλλιεργούνταν συστηματικά τις προηγούμενες δεκαετίες ανατρέφοντας ολόκληρες γενιές», τονίζει χαρακτηριστικά.

27786645 10214365688072711 1787567723 o

Η διαδικασία

Η συμμετοχή στο φόρουμ δεν είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πληκτρολογήσει τη διεύθυνση www.garden-for-all.com/forum και να επιλέξει την ενότητα «ανταλλαγή σπόρων», κάνοντας κλικ στο «δημιουργία νέας ανάρτησης». Εκεί θα του ζητηθεί η εγγραφή, δίνοντας το προσωπικό του email ενώ υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης με το προφίλ του στο Facebook. Μόλις ολοκληρωθεί η εγγραφή, αμέσως μπορεί να ξεκινήσει η ανάρτηση ή οι συζητήσεις. Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν θίγονται προσωπικά δεδομένα του κάθε χρήστη.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Τσολάκο, παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια μετρά μόλις ένα μήνα ζωής το ενδιαφέρον είναι αυξημένο και ήδη έγιναν οι πρώτες δημοσιεύσεις.

INFO

www.garden-for-all.com/forum

facebook: fitorio to geoponiko

27746598 10214365624871131 1190411405 o

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 07 Φεβρουαρίου 2018 10:37
επιστροφή στην κορυφή