Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το "σταγονόμετρο" ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Πολυγύρου

gnx aksonikos

Διαρκής αγώνας δρόμου από τη Διοίκηση για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του – Πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού μέχρι το καλοκαίρι

"Σήμα κινδύνου" εκπέμπει η νέα διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής (Γ.Ν.Χ.) για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου, καθώς υπάρχουν μέρες σε μηνιαία βάση κατά τις οποίες μπαίνει "λουκέτο" εξαιτίας του λιγοστού προσωπικού με το οποίο στελεχώνεται το συγκεκριμένο τμήμα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που επικαλείται το Σωματείο αναφορικά με τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2017 έως τον φετινό Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, τον πρώτο μήνα του 2018, λόγω των ρεπό και των αδειών που δικαιούνται η μοναδική γιατρός και ο χειριστής, ο αξονικός τομογράφος λειτούργησε μόλις εννέα ημέρες και μία μόνο σε πρωινή βάρδια. Οκτώ ημέρες λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2017 ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς παρέμεινε κλειστός για 13 ημέρες.

Ικανοποιητικά λειτούργησε την περίοδο Απριλίου-Μαΐου του 2017 ενώ κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται λόγω της τουριστικής κίνησης, ο αξονικός τομογράφος υπολειτουργούσε καθώς παρέμεινε κλειστός:

από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου

στις 15 Ιουνίου

από τις 23 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου

από τις 21 έως τις 28 Ιουλίου

από τις 16 Αυγούστου έως την 1η Σεπτεμβρίου.

(δείτε εδώ σχετικό ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr)

«Κατ’ επανάληψη έχουμε ενημερώσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την κατάσταση που επικρατεί ως προς τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου», αναφέρει μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν.Χ. Νίκος Παπαγρηγορίου. «Το προηγούμενο διάστημα κοινοποιήσαμε έγγραφο από τους χειριστές του ακτινολογικού εργαστηρίου, οι οποίοι προτίθενται να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του αξονικού τομογράφου, ωστόσο δεν υπήρξε κάποια σχετική ενέργεια», προσθέτει.

Ο κ. Παπαγρηγορίου υποστηρίζει ότι εξαιτίας της μη ομαλής λειτουργίας του αξονικού τομογράφου τίθεται σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία των ασθενών. «Η καθυστέρηση στη διάγνωση μιας πάθησης και γενικότερα ενός προβλήματος υγείας είναι επικίνδυνη. Ταυτόχρονα, επιβαρύνονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν συνάδελφοι από το "ΑΧΕΠΑ" και το "Ιπποκράτειο", οι οποίοι μας ρωτούν συνεχώς πότε θα λειτουργήσει σωστά ο αξονικός», εξηγεί. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων υπογραμμίζει πως ανάλογη είναι και η επιβάρυνση του ΕΚΑΒ, καθώς στην περίπτωση που λειτουργούσε συνεχώς ο αξονικός τομογράφος δεν θα ήταν απαραίτητη η διακομιδή όλων των περιστατικών σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης.

Όπως εκτιμά, για να επιτευχθεί η 24ωρη λειτουργία του αξονικού τομογράφου 365 ημέρες το χρόνο απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον τριών γιατρών και 3-4 ατόμων βοηθητικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα, ο κ. Παπαγρηγορίου καταγγέλλει ότι στο Νοσοκομείο Πολυγύρου υπάρχει ακόμη ένα μηχάνημα αξονικού τομογράφου και μαστογραφίας, "μέσα σε ζελατίνες" και δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Η απάντηση της Διοικήτριας

Σε μία σειρά από ενέργειες προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των δεκάδων περιστατικών από τον αξονικό τομογράφο, έχει προχωρήσει η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής. «Γνωρίζω ότι είναι ένα χρόνιο πρόβλημα και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα, τον Ιούλιο του 2016, το έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα», δηλώνει στο halkidikifocus.gr η Διοικήτρια Λαμπρινή Στεφανίδου.

«Έχουμε ζητήσει από την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης τη μετακίνηση ιατρικού προσωπικού από άλλα νοσοκομεία του χώρου ευθύνης της στο Νοσοκομείο Πολυγύρου, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό λόγω των αναγκών που εντοπίζονται σε όλα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα», εξηγεί η ίδια.

«Ταυτόχρονα, αναζητούμε λύση μέσα από τις προσλήψεις επικουρικού ιατρικού προσωπικού. Δυστυχώς, το ΓΝΧ δεν αποτελεί κυρίαρχη προτίμηση των γιατρών. Πέρσι, προσλήφθηκαν δύο επικουρικοί ακτινολόγοι για τον αξονικό τομογράφο, ωστόσο στη συνέχεια ο ένας διορίστηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος δεν μπόρεσε να προσέλθει για ανάληψη υπηρεσίας. Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε και με άλλες ειδικότητες στην προσπάθεια πρόσληψης επικουρικών ιατρών», προσθέτει η κ. Στεφανίδου.

Όπως γνωστοποιεί, γίνονται παρεμβάσεις και προς το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των διορισμών μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως του ακτινολόγου.

«Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, εξαντλώντας κάθε περιθώριο. Εξετάζουμε ακόμη και όσα προσφέρει η πρόσφατη νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών με μπλοκάκι. Ερευνούμε κατά πόσο εφικτή είναι μία τέτοια λύση, όπως τον προσδιορισμό της σχέσης εργασίας των συγκεκριμένων γιατρών, την εξασφάλιση πιστώσεων και θα προχωρήσουμε στις απαιτούμενες διαδικασίες», διαβεβαιώνει η Διοικήτρια του Νοσοκομείου.

Η ίδια απαντά και σε όσα επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων αναφορικά με την εκπαίδευση του προσωπικού του Ακτινολογικού Τμήματος. «Το συγκεκριμένο θέμα μάς έχει απασχολήσει από κοινού με τη Διευθύντρια του Ακτινολογικού, η οποία είναι και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Σε ό,τι αφορά τους τρεις γιατρούς, διαπιστώσαμε πως δεν υπάρχει δυνατότητα να εκπαιδευτούν στο αξονικό, επειδή είναι επιφορτισμένοι σε με τη λειτουργία του υπέρηχου, όπου καθημερινά περνούν δεκάδες περιστατικά, τη λειτουργία του ακτινολογικού και τις εφημερίες. Εδώ συνυπολογίζουμε ρεπό και άδειες που δικαιούνται εκ του νόμου ως εργαζόμενοι. Έτσι, η εκπαίδευσή τους όπως και του λοιπού προσωπικού θα γίνει σταδιακά, ώστε να μη διαταράσσεται η γενικότερη λειτουργία των τμημάτων».

Πρόσληψη ενός ακτινολόγου

Ένας ιατρός-ακτινολόγος αναμένεται να προσληφθεί έως το καλοκαίρι για τη στελέχωση του αξονικού τομογράφου, αναφέρει στο halkidikifocus.gr ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης Στρατής Πλωμαρίτης. «Η νέα νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού με γρήγορες διαδικασίες. Προβλέπεται η συγκρότηση ενιαίου συμβουλίου προσλήψεων για όλα τα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ, το οποίο θα αξιολογεί τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων γιατρών, τα προσόντα και τις προτιμήσεις τους και θα τοποθετούνται απευθείας στις αντίστοιχες νοσηλευτικές μονάδες, όπου και υπάρχουν οι ανάλογες ανάγκες», εξηγεί ο κ. Πλωμαρίτης.

Ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης αποδίδει το ζήτημα της εύρυθμης λειτουργίας του αξονικού τομογράφου στην έλλειψη εκπαίδευσης του προσωπικού που στελεχώνει το ακτινολογικό εργαστήριο. «Ιατρικό και βοηθητικό προσωπικό θα εκπαιδευτούν εκ περιτροπής στη χρήση του αξονικού τομογράφου και με την προσεχή πρόσληψη ενός ακτινολόγου ευελπιστούμε στην επίτευξη της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου 24ωρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Πλωμαρίτης.

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020