Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη Βουλή η πρόταση για την προανακριτική της υπόθεσης "Novartis" (ΒΙΝΤΕΟ)

TSIPRAS KO SYRIZA FEB18

Εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας στις 14 Φεβρουαρίου

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση «Νovartis» που υπογράφουν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης για Προανακριτική να διεξαχθεί την μεθεπόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια ημέρα νωρίτερα σε περίπτωση που τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θέλουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αναπτύσσεται σε 10 σελίδες, προτείνεται η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.

Σύμφωνα με την πρόταση «από το χρόνο τέλεσης των εγκλημάτων σε συνδυασμό με την παρέλευση της τασσόμενης αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 παρ. 3Σ προκύπτει ότι: Έχουν παρέλθει και εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ 3Σ τα εγκλήματα απιστίας, που ενδεχομένως διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων, των: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, 'Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη και έχουν τελεστεί από το 2006 το νωρίτερο έως τον Ιανουάριο 2016 το αργότερο».

Σχετικά με την αναφορά των τριών βουλευτών της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδου, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, οι οποίοι αιτούνταν να εξεταστούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίου τιμών φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2015, στην πρόταση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων αναφέρεται ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας, αλλά και ότι η τιμολόγηση φαρμάκων έγινε με καθυστέρηση λόγω του ότι ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ειδικότερα σημειώνεται: «Για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίων τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση. Αυτό εξηγεί την ουσία της καθυστέρησης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων έχει αποσβεστεί».

Σύμφωνα με την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή κατά των δύο πρώην πρωθυπουργών και των 8 πρώην υπουργών που άσκησαν τα καθήκοντα τους κατά την περίοδο 2012 μέχρι αρχές 2015 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Μεγάλο αριθμό εγγράφων, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά έγγραφα του Υπουργείου Υγείας, έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης ΔΑΔ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με συνημμένα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδα.

Έκθεση (Ιανουάριος 2013) Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ερωτήσεις βουλευτών και δημοσιεύματα εφημερίδων.

Έγγραφα του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) προς ελληνικές αρχές προς χρήση μόνο σε σχέση με ειδικά αναφερόμενα πρόσωπα.

Ένορκες καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο δικαστικών και διοικητικών ερευνών, μεταξύ των οποίων και προστατευόμενων κατά το Ν. 2928/2001 μαρτύρων.

Αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αρχών σχετική με το Αίτημα Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής σε Ποινικές Υποθέσεις.

«Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλου που να μην έπαιξε η κασέτα περί πολιτικής δίωξης. Και σήμερα τα ίδια βλέπουμε, τα ίδια τοξικά, ανήθικα και υπονομευτικά». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσίασε την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis.

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι δεν έχουν απλώς υιοθετήσει μια στάση πλήρως προκλητική και απαράδεκτη, αλλά και χυδαία και ενοχική.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για επιχείρηση απειλών και εκβιασμού των μαρτύρων και των αρμόδιων εισαγγελέων και πρόσθεσε: «Κινούνται στην γκρίζα ζώνη μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας για να πετύχουν βίαια ότι δεν μπορούν να πετύχουν με δημοκρατικά μέσα, με την ελπίδα να καλύψουν τις πολιτικές τους ευθύνες για το σκάνδαλο στο φάρμακο και τις πιθανές ποινικές ευθύνες κάποιων».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «δημοσία, ανοιχτά, απροκάλυπτα αντικαθιστούν τις πολιτικές πρακτικές με πρακτικές εκφοβισμού, παρακράτους και κουκούλας».

«Και αναρωτιέμαι», συνέχισε, «ποιος κυβερνά το κόμμα αυτό; Τι σχέση έχει η σημερινή Ν.Δ. της εμφύλιας ρητορείας, της υπονομευτικής αμετροέπειας με το συντηρητικό κόμμα της τάξης, της νομιμοφροσύνης, της λαικής δεξιάς;».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο Πρωθυπουργός διερωτήθηκε με ποια στοιχεία ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει «σημεία και τέρατα και σκευωρίες». «Πώς η άψογη μέχρι χθες δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες; Ποιος σύνταγμα και ποιος νόμος επιτρέπει να απειλούνται μάρτυρες και δικαστικοί λειτουργοί; Ποιος έδωσε το δικαίωμα στον κ. Μητσοτάκη να στρέφεται εναντίον θεσμών;», συνέχισε.

Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτό δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην πολιτική ζωή του τόπου, να διασύρονται και να εκφοβίζονται ανοιχτά εισαγγελικοί λειτουργοί επειδή ασκούν το λειτούργημά τους».

Στη συνέχεια κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μιλήσει με ονόματα, να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε τη σκευωρία που επικαλείται». «Ποιοι είναι οι δικαστικοί λειτουργοί που κινήθηκαν κατ’ εντολή της κυβέρνησης; Να μας πει ποιος είναι αυτός που έστησε την έκθεση του FBI και κατάφερε να εμπλέξει στη σκευωρία τις αμερικανικές αρχές», συμπλήρωσε και τόνισε: «Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας, να αναγνωρίσει ότι υπάρχει σκάνδαλο και αν του ‘χει μείνει λίγη αξιοπρέπεια να συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Ωστόσο, υποστήριξε, ότι είναι φανερό πως «έχει χάσει τον έλεγχο και είναι όμηρος μιας ακροδεξιάς ομάδας στο εσωτερικό του κόμματός του».

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση των χρημάτων «που στέρησε από τον λαό η Novartis», προσθέτοντας: «Δεν θα πράξουμε εμείς αυτά που έπραξε η κυβέρνηση Σαμαρά όταν παραιτήθηκε από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Siemens».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την αποκάλυψη της αλήθειας. «Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί, χωρίς υπερβολές, κυνήγι μαγισσών και λαϊκά δικαστήρια, αλλά με συναίσθηση της εθνικής ευθύνης» ανέφερε, ενώ απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «είναι άγνωστη προς την αριστερά η λογική να πάρουμε κάποιου είδους ρεβάνς». «Αυτές τις μεθόδους των πολιτικών μας αντιπάλων τις πληρώσαμε ακριβά και εμείς και η Ελλάδα. Άλλοι καταφεύγουν σε μεθόδους σπίλωσης και συκοφαντίας με τα fake news» τόνισε.

Διαμήνυσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται «να κουκουλώσει πρόσωπα και πράγματα», να εμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης ή να υποκύψει σε «απειλές και εκβιασμούς». «Δεν θα υποχωρήσουμε από τη δέσμευσή μας να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από αυτή τη δέσμευση» επανέλαβε.

«Βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών που παίρνουν τη μορφή ογκώδους δικογραφίας και η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας είναι τεράστια. Δεν είναι μόνο ηθικής σημασίας ζήτημα, είναι και ζήτημα που αφορά το ίδιο το αύριο της χώρας, δεν υπάρχει αύριο για την ανάπτυξη, την κοινωνία, τη χώρα αν δεν καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε με τις παθογένειες που κληρονόμησε το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς», σημείωσε.

Ο Πρωθυπουργός παρατήρησε ότι «οι εξελίξεις μπορεί να μην αφορούν άμεσα την οικονομία και την τραγική περιπέτεια που βιώνει η χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια», αλλά αφορούν τις αιτίες της περιπέτειες αυτής και αφορούν «τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας».

Κατά τον κ. Τσίπρα, «η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού της μοντέλου, ούτε αποκλειστικά εξαιτίας των λαθών εκείνων έξω από τη χώρα που σχεδίασαν και επέβαλαν τα μνημόνια. Κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημοσίου χρήματος και εξαιτίας της κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά, εξαιτίας της ηθικής παρακμής ενός ολόκληρου πολιτικού συστήματος».

Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη να κλείσει ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα».

Αναφερόμενος αρχικά στα συλλαλητήρια είπε ότι «η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους διαδηλωτές και κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα». Διερωτήθηκε ωστόσο «ποιο ήταν το μήνυμα των διαδηλώσεων» για τη Μακεδονία: «Η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας; Αν ήταν αυτό το μήνυμα τότε κρούουν ανοιχτές πόρτες. Είναι να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα; Αν είναι αυτό, είναι λάθος και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ή το μήνυμα ήταν μήπως το να μην δώσουμε το όνομα ‘Μακεδονία’; Αν ήταν αυτό είναι εκτός του πλαισίου της πραγματικότητας» είπε, επισημαίνοντας ότι «το όνομα ‘Μακεδονία’ η Ελλάδα το έχει αποδεχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αυτό που καλείται μέσα από τη διαπραγμάτευση η χώρα «δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω», δηλαδή «να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο 'Μακεδονία' δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την ελληνική Μακεδονία», αλλά και να «τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αλλά, όπως είπε, είναι ο μόνος δρόμος. «Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας έτσι όπως είναι ξεκάθαρη από την εποχή της ενδιάμεσης συμφωνίας και μετά και όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι και στη Βουλή σε αλλεπάλληλες προγραμματικές δηλώσεις από τότε κυβερνήσεις της Ν.Δ., δεν υποστηρίζεται από τον κ. Μητσοτάκη και τη σημερινή Ν.Δ.» είπε. Κατηγόρησε παράλληλα τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του».

Απαντώντας παράλληλα στις αιτιάσεις ότι «το σκάνδαλο της Novartis στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό, για να αλλάξει την ατζέντα» ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Το αφήνω ασχολίαστο, αλλά μήπως τελικά συνέβη το αντίθετο; Μήπως ορισμένοι έσπευσαν να αλλάξουν τις πάγιες θέσεις τους μπας και βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων;».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δρόμο από το να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους γείτονες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, χωρίς περιστροφές και υποχωρήσεις. Επανέλαβε δε ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις. «πράγμα που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή», αλλά και «απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού από παντού».

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η έξοδος από τα προγράμματα επιτροπείας, η έξοδος από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, η θελεμίωση μίας άλλης Ελλάδας με κοινωνική δικαιοσύνη και η επούλωση των πληγών που τα ασθενέστερα κοινωνικά τμήματα είχαν στη διάρκεια της κρίσης».

«Αυτός ο δρόμος αν και δύσβατος πρώτη φόρα φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος του» είπε, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία το καλοκαίρι του 2018».

Τόνισε ακόμη πως ήδη έχει γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία και πως «οι προϋποθέσεις για την έξοδο δεν ήταν ποτέ καλύτερες», επισημαίνοντας ως δείκτη προς αυτό, την προ ημερών επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος.

«Κανείς στην Ευρώπη δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, θα κληθούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με άξονες:

Πρώτον την οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους

Δεύτερον το καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το μνημόνιο.

Το καθεστώς αυτό, όπως σημείωσε, θα είναι αντίστοιχο αυτού που υφίσταται στις άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα στήριξης, ενώ η «όποια εποπτεία θα γίνεται στη βάση του αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου που θα προτείνουμε εμείς στο πλαίσιο της δ' αξιολόγησης».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τελευταία τροποποίηση στιςΔευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 22:50

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020