ΡΟΗ 24/7:

Συνάντηση Τζιτζικώστα - Θεοδωράκη

tzitzi theodor

Η ανεργία και το νέο ΕΣΠΑ στο επίκεντρο της συζήτησης

 

Συνάντηση με τον επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρο Θεοδωράκη, συνοδευόμενο από στελέχη του κόμματος, είχε χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της Π.Κ.Μ., στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο κ. Τζιτζικώστας καλωσόρισε τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν την Κεντρική Μακεδονία. «Υποδέχθηκα με χαρά σήμερα το Σταύρο Θεοδωράκη και την ομάδα του ‘Ποταμιού’ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θέλω να ευχαριστήσω το Σταύρο για το ενδιαφέρον του να επισκεφθεί την Περιφέρειά μας, να ενημερωθεί στην ουσία κι όχι στα λόγια, και να ακούσει τις προτάσεις που έχουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας.

Συζητήσαμε για μια σειρά θεμάτων της Περιφέρειάς μας. Μιλήσαμε για το θέμα της ανεργίας και για τους τρόπους με τους οποίους τα ευρωπαϊκά προγράμματα μπορούν να μας βοηθήσουν να αναχαιτίσουμε το μεγάλο αυτό ζήτημα. Μιλήσαμε για την ανεργία, ειδικά στους νέους που αγγίζει και ξεπερνάει το 60%, και οδηγεί τους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να χάνει η χώρα μας τα καλύτερα μυαλά. Συζητήσαμε για θέματα περιβάλλοντος, για θέματα υποδομών, για το ρόλο των Περιφερειών, καθώς και για το έργο που έχουμε κάνει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα προηγούμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, παρουσίασα και το πλάνο μας για την επόμενη πενταετία, το οποίο θα υλοποιήσουμε, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, μέσα από την αξιοποίηση τόσο του τρέχοντος ΕΣΠΑ όσο και του νέου ΕΣΠΑ, του ΣΕΣ 2014-2020 που ξεκινά από τον Ιανουάριο. Στο νέο ΣΕΣ, μάλιστα, προβλέπεται να έχουμε ειδική μέριμνα για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση. Τέλος, ενημέρωσα τον κ. Θεοδωράκη για το εξαιρετικό και σημαντικό ανασκαφικό έργο που γίνεται στην Αμφίπολη».

Απευθυνόμενος στον επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρο Θεοδωράκη, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική συνάντηση. «Με το Σταύρο και τους συνεργάτες του ανανεώσαμε το ραντεβού μας στο αμέσως επόμενο διάστημα, όταν θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για δράσεις που μπορούμε να υιοθετήσουμε από κοινού, έτσι ώστε να τονώσουμε το ζήτημα της ανάπτυξης στην περιοχή μας και να χτυπήσουμε στη ρίζα της την ανεργία. Θα ήθελα και πάλι να σε ευχαριστήσω. Είναι για μας μεγάλη χαρά που σε υποδεχόμαστε. Να ξέρεις ότι σε παρακολουθούμε πολιτικά πολύ στενά, και σένα και τους συνεργάτες σου, για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε».

«Η εποχή των μονολόγων των πολιτικών έχει παρέλθει, ευτυχώς, ανεπιστρεπτί», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. «Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει σύντομα να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Όντως, και το είχαμε πει αυτό πριν ξεκινήσει η ΔΕΘ φέτος, δεν θέλουμε οι αρχηγοί να έρχονται εδώ και να απαγγέλλουν γραμμένες ομιλίες. Θέλουμε τους αρχηγούς που έρχονται εδώ για τη ΔΕΘ να ακούν από τους τοπικούς φορείς τα προβλήματα και πιθανούς τρόπους λύσης των προβλημάτων αυτών», κατέληξε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι» Σταύρος Θεοδωράκης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την εποικοδομητική συζήτηση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι τις δύο πλευρές συνδέουν «πολλά ουσιαστικά σημεία επαφής». Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωράκης «διέκρινα και από τον προεκλογικό λόγο, αλλά και από τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα ότι υπάρχουν πάρα πολλά ουσιαστικά σημεία πίσω από τις ταμπέλες. Μας ενώνει η άποψη ότι πιστεύουμε στην Περιφέρεια, ότι πιστεύουμε στην καινούρια Ευρώπη που έχει ανάγκη από δυνατές Περιφέρειες. Πρέπει το κράτος των Αθηνών να αποδυναμωθεί, να στείλει αρμοδιότητες, κονδύλια, ευθύνες στην Περιφέρεια και αντίστοιχα οι Περιφέρειες να ενωθούν σε μια ευρωπαϊκή αρχή που διαμορφώνεται. Αυτό είναι το μεγάλο θέμα μας ενώνει».

Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστας την πρότασή του για τη διοργάνωση ενός ευρωπαϊκού οικονομικού forum στη Θεσσαλονίκη κατά την περίοδο της ΔΕΘ. «Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναλάβει να κάνει ακόμα κάτι. Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι η πόλη- φρούριο. Πρέπει να είναι η πόλη του διαλόγου. Μπορείτε να οργανώσετε ένα ευρωπαϊκό οικονομικό φόρουμ, όπου θα συγκεντρώνονται κάθε χρόνο τα καλύτερα μυαλά της Ευρώπης. Στο forum αυτό μπορούν να έρχονται και οι πολιτικοί αρχηγοί, αν επιθυμούν να μιλήσουν κι αν έχουν κάτι συγκεκριμένο να πουν. Μόνο έτσι η Θεσσαλονίκη θα γνωρίσει και θα έρθει σε επαφή με καινούριες ιδέες ώστε να βρει λύσεις στα προβλήματα που την απασχολούν. Μόνο έτσι η Θεσσαλονίκη θα είναι μπροστά στην καινοτομία και την έρευνα σχετικά οικονομικά ζητήματα».

Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης, «ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε το σκηνικό, να μην έχουμε μόνο τους πολιτικούς να λένε μονολόγους και να δίνουν υποσχέσεις. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να αναδειχθεί σε τόπο διαλόγου όπου θα προτείνονται λύσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει».

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης, επικαλούμενος τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, απηύθυνε ερώτημα στον κ. Τζιτζικώστα σχετικά με το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία χρηματοδότησε πρώτη τις ανασκαφές στην Αμφίπολη. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απάντησε ότι «δεν μας αρέσει να χρησιμοποιούμε το θέμα των ανασκαφών στην Αμφίπολη γιατί δεν είμαι θιασώτης της λογικής εκμετάλλευσης ενός τόσο σημαντικού μνημείου. Πράγματι, εκείνο τον καιρό, το 2012, η τότε κυβέρνηση και το Υπουργείου Πολιτισμού εκείνης της εποχής δεν έδιναν το βάρος που θα έπρεπε στην εκτίμηση της κ. Περιστέρη για το σημείο της ανασκαφής. Η κ. Περιστέρη ήρθε εδώ, μας βρήκε, μας παρέθεσε την επιχειρηματολογία της κι έτσι εκταμιεύσαμε τα πρώτα 100.000 ευρώ για να ξεκινήσει η ανασκαφή».

επιστροφή στην κορυφή