Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Ερώτηση ΚΚΕ για τις μειωμένες συντάξεις των αγροτών

boulh geniko

Τι ζητούν οι βουλευτές του κόμματος από την υπουργό Εργασίας

Ερώτηση για τις μειωμένες συντάξεις που παίρνουν οι αγρότες, κατέθεσαν προς την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Σάκης Βαρδαλής, Γιώργος Λαμπρούλης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σταύρος Τάσσος και Μανώλης Συντυχάκης.

Το ΚΚΕ ζητάει να δοθεί το σύνολο της εθνικής σύνταξης στους αγρότες, να δικαιούνται αναρρωτικές άδειες οι ασφαλισμένοι αγρότες, να δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας οι αγρότισσες, να κατέβουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 χρόνια για τις αγρότισσες.

Αναλυτικά η Ερώτηση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετώντας πιστά τις κατευθύνσεις της ΕΕ, υλοποιεί ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων που επιδεινώνουν τη ζωή και τις ανάγκες και των συνταξιούχων. Το τελευταίο διάστημα έχουμε επιδείνωση της κατάστασης του μεγαλύτερου μέρους των συνταξιούχων της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τους συστήματος ''ΗΛΙΟΣ''.

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους συνταξιούχους γήρατος αγρότες που έχουν γεννηθεί το 1950. Όταν μετά από μεγάλη καθυστέρηση μηνών πήραν τη σύνταξή τους, είδαν συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης, βάσει του νέου υπολογισμού του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 άρθρο 99.

Μετά από 20 έως 30 χρόνια εισφορών, πήραν συντάξεις από 330 έως 360 ευρώ μεικτά. Διαπιστώνουν στην πράξη τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα του νόμου-λαιμητόμου. Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης προς τους αγρότες έλεγαν ότι με το νέο νόμο θα είναι οι ''μεγάλοι κερδισμένοι''. Ότι με 20 χρόνια ασφάλισης θα έπαιρναν εθνική σύνταξη 386 ευρώ και με 15 χρόνια ασφάλισης 344 ευρώ. Τώρα διαπιστώνουν, όσοι συνταξιοδοτούνται με 20 και 30 χρόνια ασφάλισης, ότι λαμβάνουν εθνική σύνταξη 23 ευρώ. Για να φτάσουν να λάβουν το συνολικό ποσό της εθνικής σύνταξης πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2032.

Επιπλέον η βάρβαρη πολιτική σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς δεν έχει τελειωμό. Οι αγρότες δεν δικαιούνται αναρρωτικές άδειες, ακόμη και για ατυχήματα στο χώρο της δουλειάς. Οι αγρότισσες δεν δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε τι ενέργειες θα προβεί και τι μέτρα θα πάρει ώστε:

Να δοθεί το σύνολο της εθνικής σύνταξης στους αγρότες.

Να δικαιούνται αναρρωτικές άδειες οι ασφαλισμένοι αγρότες.

Να δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας οι αγρότισσες.

Να κατέβουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 χρόνια για τις αγρότισσες».

επιστροφή στην κορυφή