Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αύξηση της επιχορήγησης στους Δήμους για εξόφληση οφειλών

xrhmata1024

Τροπολογία ΥΠΕΣ

Ψηφίσθηκε χθες στην Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 48 του ν.4456/2017 σχετικά με τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών των Δήμων από τα χρηματικά διαθέσιμα του Προγράμματος Αυτοδιοίκηση – Κοινωνική Συνοχή – Ισόρροπη Ανάπτυξη (ΑΚΣΙΑ)». Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις».
Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται τα εξής θέματα:
Διπλασιάζεται (από 30 εκατ. ευρώ σε 60 εκατ. ευρώ) το συνολικό ποσό των χρηματικών διαθέσιμων του λογαριασμού του Υπουργείου Εσωτερικών «Λογαριασμός Εξυγίανσης των ΟΤΑ», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με το οποίο χρηματοδοτούνται οι Δήμοι για την εξόφληση υποχρεώσεων, που προέρχονται από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων.
Η εφαρμογή του Προγράμματος ΑΚΣΙΑ μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχής, με πολύ θετικά αποτελέσματα αφενός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία ελαφρύνεται από απρόβλεπτες και ασφυκτικές οικονομικές υποχρεώσεις, που ανατρέπουν την ομαλή εκτέλεση των προϋπολογισμών της, αφετέρου για την οικονομία εν γένει, καθόσον εξοφλούνται συναλλασσόμενοι και πιστωτές των ΟΤΑ, για υπηρεσίες που τους έχουν ήδη παράσχει και τελικώς συνδέονται με το περιεχόμενο και την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020