Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Κυπελλούχος Ελλάδας στο Μπάσκετ η ΑΕΚ

AEK

Για τέταρτη φορά στην ιστορία της

Η ΑΕΚ είναι η Κυπελλούχος Ελλάδας για την αγωνιστική περίοδο 2017-18. Στον τελικό της διοργάνωσης, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Ένωση νίκησε τον Ολυμπιακό με 88-83 και κατάκτησε το τέταρτο Κύπελλο στην Ιστορία της, 17 χρόνια μετά την τελευταία φορά (2001) κι ενώ είχαν προηγηθεί οι τίτλοι το 1981 και το 2000.

Βίοι αντίθετοι, ο Ολυμπιακός, που είχε μείνει με το μυαλό στη Μαδρίτη και τη νίκη επί της Ρεάλ, έχασε την ευκαιρία για το δέκατο τρόπαιο, απώλεσε τον πρώτο τίτλο της σεζόν και θα πρέπει να συγκεντρωθεί πια στην Ευρωλίγκα και το πρωτάθλημα.

Να σημειωθεί ότι αυτός είναι ο πρώτος τίτλος Κυπέλλου Ελλάδας στην καριέρα του προπονητή της ΑΕΚ, Ντράγκαν Σάκοτα, σε τέσσερις τελικούς. Πρώτος σκόρερ της Ένωσης και MVP του τελικού ήταν ο Μάνι Χάρις, με 17 πόντους, 4 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Ο Χάντερ πρόσθεσε 15 πόντους, 14 ο Πάντερ και 11 ο Τζέιμς, ενώ από τους «ερυθρόλευκους» πήγε στράφι η μεγάλη εμφάνιση των Σπανούλη (20 πόντοι, 9 ασίστ) και Μιλουτίνοφ (18 πόντοι, 8 ριμπάουντ).

Διψήφιοι ήταν και οι Στρέλνιεκς (14π.), που έχασε κρίσιμες βολές στο τέλος, ΜακΛίν (10π.) και Πρίντεζης (10π.), όμως ο «υπαρχηγός» δεν ήταν σε καλό βράδυ, όπως και οι περισσότεροι συμπαίκτες του.

Ο Παπανικολάου είχε 2/11 σουτ, ο Μάντζαρης διακρίθηκε μόνο στα... φάουλ, καθώς αποβλήθηκε με 5 χωρίς να προσφέρει τίποτα στην ομάδα του, ενώ η τριπλέτα Ρόμπερτς, Τόμπσον, Γουίλτζερ ήταν απλά σε άλλο γήπεδο.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν δίνοντας έμφαση στην επίθεση και με πλάνο να χτυπήσουν κοντά στη ρακέτα, με την Ένωση να κλείνει το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά (26-23), έχοντας 4/4 τρίποντα.

Η ευστοχία της ΑΕΚ είχε και συνέχεια, με αποτέλεσμα να ξεφύγει 36-28 και 41-33. Με τους Σπανούλη, Μιλουτίνοφ και Στρέλνιεκς, όμως, να σημαίνουν αντεπίθεση, ο Ολυμπιακός μείωσε στους 3 πόντους (42-45) στο ημίχρονο.

Στην τρίτη περίοδο, δύο σερί καλάθια από τον Μιλουτίνοφ έφεραν τους Πειραιώτες μπροστά με 61-60, όμως με τον Χάρις να συνεχίζει απτόητος και αλάνθαστος και τον Σφαιρόπουλο να μην μπορεί να τον περιορίσει, οι «κιτρινόμαυροι» πέρασε με 65-63 στο 30΄.

Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν συνεχώς στο... «περίμενε» και τελικά δεν ήρθε ποτέ. Η ΑΕΚ προηγήθηκε 72-65, ο Σφαιρόπουλος πήρε τάιμ άουτ και πέντε γρήγοροι πόντοι από Στρέλνιεκς και ΜακΛιν έφεραν το 70-72, αλλά τότε μίλησαν οι... βολές και η ομάδα του Σάκοτα έκανε το 77-71 στο 35΄.

Ο Στρέλνιεκς μείωσε με τρίποντο, ο Τζέιμς έκανε το ίδιο, ενώ με βολές των Πάντερ και Γκριν η ΑΕΚ έφτασε στο 83-76. Ο Λετονός σκόρερ του Ολυμπιακού μείωσε εκ νέου, σε 81-83 στο 38΄, με χαμένες βολές έγινε το 82-84 και στα 34΄΄ πριν τη λήξη έγινε η φάση που έκρινε το παιχνίδι.

Ο Παπαπέτρου έχασε το λέι απ στον αιφνιδιασμό (!) και μαζί την ισοφάριση, ενώ ο Χάρις πήρε την επόμενη επίθεση και πέτυχε μεγάλο καλάθι για το 82-86 στα 14΄΄ πριν το τέλος.

Ο Στρέλνιεκς πήρε φάουλ και πήγε στη γραμμή για δύο βολές αλλά έβαλε μόνο τη μία, για να γράψει τον επίλογο με 2/2 ο Τζέιμς και να σφραγίζει τη μοίρα του αγώνα, με την ΑΕΚ να στέφεται Κυπελλούχος Ελλάδας.

επιστροφή στην κορυφή