Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Παρουσία Παυλόπουλου οι εκδηλώσεις για τα 140 χρόνια από την Επανάσταση του Ολύμπου

180224 Litoxoro3

Διπλό μήνυμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ΠΓΔΜ και Τουρκία

Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ και την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Λιτόχωρο κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη Δίου-Ολύμπου. Όπως είπε, προϋπόθεση για την όποια συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την ονομασία και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού είναι η προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματος της. Προέτρεψε την Τουρκία να μην «δοκιμάσει» τις «αντοχές» της Ευρώπης.

Για την ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι προϋπόθεση για την υπογραφή συμφωνίας, αποδεκτής από την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι η προηγούμενη αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ και η επιλογή ονομασίας που δεν θα αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο ευθυνών, στην αντίθετη περίπτωση, και για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόαν Ζάεφ.

Τόνισε ότι «δεν είναι νοητή» για την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μια συμφωνία για το όνομα και τις εγγυήσεις αλυτρωτισμού, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει αλλαγή συντάγματος της γειτονικής χώρας και επιλογή ονόματος, που «να μην αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό», επισείοντας και τους κινδύνους των ευθυνών του Ζ. Ζάεφ, σε αντίθετη περίπτωση.

«Πρέπει πρώτα να υπάρχει αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ. Είναι προϋπόθεση» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Και ύστερα μπορούμε να συζητήσουμε για μια συμφωνία. Αλλά κι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να διευκρινίζει σαφέστατα ότι το όνομα που θα επιλεγεί, δεν μπορεί και αυτό το ίδιο, μετά την αναθεώρηση, να αποπνέει οποιοδήποτε αλυτρωτισμό. Δεν μπορεί να δίνει αιχμές για θέματα συνόρων, εθνότητας και γλώσσας εκτός των συνόρων τη ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι όροι της Ελλάδας, είναι όροι της Ευρώπης, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, το τονίζω».

Για την Τουρκία υπογράμμισε ότι προϋπόθεση φιλίας, καλής γειτονίας και ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο πλήρης σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου και προσέθεσε: Θέλω να τονίσω κάτι, που το τόνισε και η Ευρώπη. Όλοι μαζί. "Η εποχή των εισβολών και των προκλήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί".

Τόνισε ότι «επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας» και στηρίζουμε και την ευρωπαϊκή της προοπτική, όμως όλα αυτά εξαρτώνται «από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου».

«Ιδιαιτέρως, δε, από τον πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάνης και του Δικαίου της Θαλάσσης, το οποίο δεσμεύει την Τουρκία με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του διεθνούς δικαίου, εφαρμοζόμενων εν συνόλω και όχι επιλεκτικώς» είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ, «προσβάλλει βάναυσα την Ευρώπη, όχι μόνο την Κύπρο» και ότι «αυτό τονίστηκε χθες στο πιο υψηλό επίπεδο». «Λέμε λοιπόν: Σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας και σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν είναι νοητό να υπάρξει φιλία πάνω σε βάσεις που παραβιάζουν βάναυσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο» υπογράμμισε ο κ. Παυλοπουλος και συμπλήρωσε: «Αυτά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τη φίλη και γείτονα Τουρκία, μόνο βεβαίως εφόσον εκείνη πραγματικά τιμά την έννοια του φίλου και του γείτονα».

180224 Litoxoro1

Στις εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου των 140 χρόνων από την Επανάσταση του Ολύμπου, παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παρέστη στη δοξολογία, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιου, στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Δημοτικού Πάρκου Λιτοχώρου, ενώ συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου.

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρακολούθησε την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο δημότη Δίου – Ολύμπου στο Δημαρχείο. Σε όλες τις εκδηλώσεις τον Περιφερειάρχη συνόδευσαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης.

Μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε:

«Σήμερα είναι ημέρα τιμής και μνήμης, με το βλέμμα στραμμένο στον επιβλητικό Όλυμπο. Γιορτάζουμε την 140η επέτειο της Επανάστασης του Ολύμπου το 1878, η οποία παρά την καταστολή της από τους Οθωμανούς αποδείχτηκε εξαιρετικά κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα και αποτέλεσε το προοίμιο του Μακεδονικού Αγώνα και των Βαλκανικών Πολέμων. Σήμερα η χώρα μας είναι και πάλι αντιμέτωπη με εθνικές προκλήσεις, που απαιτούν από όλους μας εγρήγορση και ενότητα. Στο ζήτημα των Σκοπίων, προαπαιτούμενο για την εξεύρεση λύσης είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος της γειτονικής χώρας. Αφού πρώτα με επίσημο τρόπο λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της Ιστορίας, τότε μόνο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί μια συνολική συμφωνία σε αυτή τη βάση και στη βάση ενός ονόματος για το γειτονικό κράτος, που δεν θα εμπεριέχει τον όρο ‘Μακεδονία’».

επιστροφή στην κορυφή