Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ο Στέλιος Βαλιάνος καταγγέλλει τον αποδεκατισμό των μονάδων υγείας της Χαλκιδικής

Stelios Valianos AM

Επαναφέρει στο προσκήνιο πρόσφατο ρεπορτάζ του halkidikifocus.gr

Στις αρνητικές επιπτώσεις της μεταρρύθμισης στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Χαλκιδική, αναφέρεται στο άρθρο του με τίτλο "Φιάσκο στην πρωτοβάθμια υγεία - Χτύπημα στη Χαλκιδική", ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Δικηγόρος Στέλιος Βαλιάνος.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2017, το halkidikifocus.gr δημοσίευσε ρεπορτάζ αναφορικά με τον αποδεκατισμό του Κέντρου Υγείας Παλαιοχωρίου, λόγω της πρόσληψης -σε πρώτη φάση- δύο γιατρών σε Τοπικές Μονάδα Υγείας της Θεσσαλονίκης.  (δείτε αναλυτικά εδώ)

"Πρόσφατα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφάσισε να αλλάξει τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδρύοντας τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) για τις οποίες προχώρησε μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε προσλήψεις διοικητικού προσωπικού και γιατρών. Οι ανάγκες που είχαν προβλεφθεί σε γιατρούς δεν καλύφθηκαν ωστόσο ποτέ, παρά τις επανειλημμένες προκηρύξεις θέσεων. Μπροστά στο διαφαινόμενο αδιέξοδο μιας δήθεν μεταρρύθμισης με περιτύλιγμα κοινωνικής πρόνοιας για τους αδύναμους, που βούλιαζε λόγω έλλειψης σχεδίου και πόρων και στην αδυναμία προσέλκυσης ιατρικού δυναμικού, το Υπουργείο Υγείας είχε τη φαεινή ιδέα της μετατροπής του θεσμού των οικογενειακών γιατρών σε κομμάτι των ΤΟ.Μ.Υ σαν μια μετάβαση προς την πλήρη στελέχωση αυτών των μονάδων υγείας. Έτσι πριν λίγες εβδομάδες έκανε μια πρόσκληση ενδιαφέροντος προς παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους για να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο θεσμό του οικογενειακού ιατρού.
Οι όροι της σύμβασης αποτελούν στην κυριολεξία μνημείο προχειρότητας και εξευτελισμού τόσο των ασφαλισμένων του ΈΟΠΥΥ όσο και των συμβεβλημένων ιατρών, αφού οι συμβεβλημένοι γιατροί καλούνται να χρεωθούν χιλιάδες ασθενείς με πενιχρές αμοιβές", υπογραμμίζει ο κ. Βαλιάνος.

"Τα συμπεράσματα είναι τα εξής :

1. Η Κυβέρνηση επιχειρεί μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια υγεία χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια, απλά και μόνο για να επιτύχει δήθεν μνημονιακούς στόχους και να κερδίσει επικοινωνιακά οφέλη δήθεν ανθρωπιάς

2. Καθιστά έτσι θνησιγενές ένα καταρχήν ορθό στη σύλληψη του σχέδιο (gatekeeping)

3. Ευτελίζει το ιατρικό λειτούργημα και εξαθλιώνει οικονομικά τους γιατρούς , αφού τους χρεώνει χιλιάδες ασθενείς χωρίς τις αντίστοιχες οικονομικές απολαβές

4. Επιχειρεί να κρατικοποιήσει τα ιδιωτικά ιατρεία προτείνοντας στους ιδιώτες γιατρούς συμβάσεις στις οποίες οι γιατροί οφείλουν να εξετάζουν στο ιατρείο τους χιλιάδες ασθενείς έναντι πινακίου φακής

5. Διαλύει τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας , με πρώτο παράδειγμα το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου Χαλκιδικής , αφού δίνει τη δυνατότητα σε ιατρούς που υπηρετούν σε αυτά να μετατεθούν στις νέες μονάδες των πόλεων , απογυμνώνοντας την ήδη υποστελεχωμένη υγεία της περιφέρειας , με αποκλειστικό σκοπό να επανδρώσει άρον άρον τις νέες ΤΟΜΥ ώστε να μη διαφανεί το φιάσκο που προκαλείται από την άρνηση των γιατρών να πλαισιώσουν το νέο σχέδιο

6. Καταρρακώνει ακόμη περισσότερο την υγεία στη Χαλκιδική , αλλά και σε όλη την περιφέρεια, αφού απογυμνώνει τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, για να στηρίξει τις μονάδες των πόλεων

7. Επιδεινώνει την κατάσταση της παροχής υγείας στο νομό και προσθέτει νέα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα (υποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής, ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή , πετσοκομμένοι προυπολογισμοί του ΓΝΧ, ελλιπές ΕΚΑΒ, μη πλήρωση ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας)

8. Ναρκοθετεί τις υπηρεσίες υγείας στο νομό και σε όλη την περιφέρεια και , αντίθετα με τις προθέσεις της , υποβαθμίζει την ποιότητα και την ποσότητα παροχής υγείας , αφού δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να παρακολουθεί πάνω από 2.000 ασθενείς το μήνα με μισθό 1500 ευρώ και μάλιστα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου .

9. Υποβαθμίζει την εικόνα της Χαλκιδικής ως τουριστικό προορισμό που παρέχει ικανές δημόσιες υπηρεσίες υγείας", υποστηρίζει ο Περιφεριακός Σύμβουλος και Δικηγόρος Χαλκιδικής.

"Το μάρμαρο όπως καταλαβαίνουμε όλοι, θα το πληρώσει και πάλι ο ασφαλισμένος, ο οποίος μέσα σε όλα αυτά θα βρεθεί ξεκρέμαστος από γιατρούς και υπηρεσίες. Η θνητότητα και η νοσηρότητα στους πολίτες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο ήδη επιβαρυμένο σκηνικό των τελευταίων χρόνων. Πως περιμένουν από ένα εξαθλιωμένο οικονομικά και επιστημονικά, γιατρό να προσφέρει καλές υπηρεσίες, όταν τον ανταμείβουν με επιδόματα και ψίχουλα; Αν θέλουν οι κυβερνώντες να υπηρετήσουν τον ασφαλισμένο και να φτιάξουν ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα, ο τρόπος υπάρχει και με μικρό κόστος: ελεύθερη επιλογή ιατρού, οικογενειακός γιατρός με αποζημίωση κατά πράξη και περίπτωση με χαμηλή αμοιβή, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ιατρών, κίνητρα σε ασφαλισμένους και γιατρούς για λελογισμένη χρήση των υπηρεσιών υγείας.
Λύσεις υπάρχουν για όσους έχουν πολιτική βούληση και ρεαλισμό. Στοιχεία που δυστυχώς η «πρώτη φορά αριστερά» τα έκανε ζητούμενα και τα εξαίρεσε από τη σφαίρα του αυτονόητου στην πραγματική μας ζωή", καταλήγει.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2