Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Πρώτη πολιτική δύναμη το «Κίνημα Πέντε Αστέρων»

italy elections 18

"Γρίφος" ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ιταλία

Πρώτο κόμμα στην Ιταλία αναδεικνύεται το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5) με το 31% των ψήφων και 235 έδρες στην κάτω Βουλή, ωστόσο η κεντροδεξιά είναι η πρώτη πολιτική συμμαχία με ποσοστό 37% βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, με πάνω από τα μισά εκλογικά τμήματα να έχουν ενσωματωθεί.

Στις τάξεις της συμμαχίας της δεξιάς, η Λέγκα του Βορρά (συγκεντρώνει το 18,69% των ψήφων) υπό τον Ματέο Σαλβίνι αναμένεται να καταλάβει 117 έδρες, το Φόρτσα Ιτάλια (13,45%) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι 102 και τα Αδέλφια της Ιταλίας (4,25%) 28, κατά τα στοιχεία της Corriere della Sera.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) βλέπει το ποσοστό του να υποχωρεί στο 19,4%, ενώ το αριστερό κόμμα Ελεύθεροι και Ίσοι περιορίζεται στο 3,4% των ψήφων και δεν θα ξεπεράσει τις 15 έδρες στο σώμα, κατά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας.

Πλέον φαντάζει σχεδόν απίθανο κάποιο από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας να καταφέρουν να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία ενώ πολύ λίγες είναι και οι ελπίδες για επιστροφή σε μια «συμβατική» κυβέρνηση, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στην Ε.Ε. Τα επικρατέστερα σενάρια περιλαμβάνουν πλέον τον σχηματισμό ενός ευρωσκεπτικιστικού συνασπισμού που θα αμφισβητήσει την ιδέα της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ή τη διεξαγωγή νέων εκλογών για την αποφυγή αδιεξόδου.

Η δεξιά συμμαχία, συμπεριλαμβανομένου του Φόρτσα Ιτάλια του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξασφαλίζει τις περισσότερες ψήφους ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων αναδεικνύεται η πρώτη πολιτική δύναμη της Ιταλίας. Παρά την μέτρια οικονομική ανάκαμψη που έχει καταγραφεί τελευταία, ο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμός ήρθε στην τρίτη θέση εξαιτίας της γενικευμένης οργής για την επίμονη φτώχεια, την υψηλή ανεργία και την εισροή περισσότερων από 600.000 μεταναστών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο Φεντερίκο Μπενίνι, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων winpoll εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα θα είναι τα δύο κόμματα με τις περισσότερες ψήφους και πως θα έχουν αρκετές έδρες για να κυβερνήσουν από κοινού εάν το επιθυμούν. Κάποτε τάσσονταν και τα δύο κόμματα με σθένος κατά του ευρώ. Ωστόσο, αν και η Λέγκα επιμένει πλέον ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελε η Ιταλία να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, το Κίνημα Πέντε Αστέρων φαίνεται να έχει ρίξει τους τόνους λέγοντας ότι πλέον η στιγμή για αποχώρηση έχει παρέλθει.

Το στέλεχος των Πέντε Αστέρων Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα, σχολιάζοντας νωρίτερα τα exit polls είπε: «Aν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά αυτά, έχουμε θριαμβεύσει, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για αποθέωση», τόνισε ο Ντι Μπατίστα. «Από εδώ και στο εξής, όλοι θα πρέπει να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας, και αυτό θα είναι μια εγγύηση διαφάνειας για τον ιταλικό λαό. Θα συμβεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», πρόσθεσε.

Η αβεβαιότητα που δημιουργεί το αποτέλεσμα, το γεγονός δηλαδή πως οι «αντισυστημικές» δυνάμεις συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους, αφήνει ανοικτά όλα τα πιθανά σενάρια: πλειοψηφία της δεξιάς, συμμαχία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, παρότι αυτό το ενδεχόμενο μοιάζει όλο και πιο απίθανο, σύμφωνα με ιταλούς πολιτολόγους, ή ακόμη μια συμμαχία του M5 με την άκρα δεξιά της Λέγκας, παρότι οι ηγέτες των δύο παρατάξεων την απέκλειαν μέχρι χθες.

Επαφίεται στον ιταλό πρόεδρο Σέρτζο Ματαρέλα να ξεμπλέξει το κουβάρι του αποτελέσματος τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν και να εμπιστευτεί τη «διερευνητική εντολή» σε εκείνον ή εκείνη που θα αποπειραθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση. Οι διαβουλεύσεις δεν θα ξεκινήσουν πριν από το τέλος του μήνα το νωρίτερο, αφού αναδειχθούν οι πρόεδροι των δύο σωμάτων του ιταλικού κοινοβουλίου.

επιστροφή στην κορυφή