Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

"Γρίφος" η προσωρινή μετακίνηση της λαϊκής αγοράς των Νέων Μουδανιών

LAIKH MOYDANIWN 960

Λόγω έργων στο χώρο διεξαγωγής της

Τη «χρυσή τομή» για την προσωρινή μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς των Νέων Μουδανιών, στη Χαλκιδική, αναζητούν από κοινού το Σωματείο Λαϊκών Αγορών του Νομού «Ο Αριστοτέλης» και η Δημοτική Αρχή Νέας Προποντίδας. Τις προηγούμενες ημέρες στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Μανώλης Καρράς είχε συνάντηση με το προεδρείο του Σωματείου και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά, στη διάρκεια της οποίας τους ενημέρωσε διεξοδικά για τις εργασίες που θα εκτελεστούν στο σημείο όπου λειτουργεί κάθε Τετάρτη η λαϊκή αγορά.

Από την πλευρά του Δήμου προτείνεται ένας χώρος στην οδό Μανώλη Ανδρόνικου που αποτελεί προέκταση της οδού Κανελλοπούλου, σε κοντινή απόσταση από τις εργατικές κατοικίες της πόλης. «Η προτεινόμενη έκταση μετεγκατάστασης βρίσκεται μακριά από το κέντρο των Νέων Μουδανιών και μας βρίσκει αντίθετους, καθώς δεν εξυπηρετεί τους συναδέλφους και κυρίως το καταναλωτικό κοινό», υποστηρίζει μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκών Αγορών Χαλκιδικής «Ο Αριστοτέλης» Χρήστος Αλβανός. «Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος δεν μπορεί να διανύσει μια μεγάλη απόσταση περπατώντας και έχοντας μαζί του το καροτσάκι για τα ψώνια. Μόνο με οχήματα θα μπορούν να έρχονται οι καταναλωτές επειδή ο προσωρινός χώρος απέχει σημαντικά από τον ιστό της πόλης», εξηγεί χαρακτηριστικά.

28642997 2054179357931948 307462013 o

Ο κ. Αλβανός ξεκαθαρίζει πως το Σωματείο δεν είναι αντίθετο με την υλοποίηση των έργων, ωστόσο εκφράζει έντονες ανησυχίες για περαιτέρω πτώση του τζίρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα στη λαϊκή αγορά των Νέων Μουδανιών, η οποία είναι η μεγαλύτερη στη Χαλκιδική, λειτουργούν περί τους 210 πάγκους, από 120 επαγγελματίες και 80 παραγωγούς) σε έκταση 1.600 τετραγωνικών μέτρων. «Ο νέος χώρος όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά είναι πολύ πιθανό να μην επαρκεί και να χρειαστούν και ορισμένοι κάθετοι δρόμοι. Τόσο οι συνάδελφοι όσο και μερίδα του καταναλωτικού κοινού διαφωνεί», υπογραμμίζει.

Η διοίκηση του Σωματείου εξετάζει να προτείνει στο Δήμο την μεταφορά της λαϊκής αγοράς είτε προς την περιοχή των Κοιμητηρίων είτε στον χώρο στάθμευσης του ανοιχτού θεάτρου της πόλης. «Οι συγκεκριμένες προτάσεις μας θα διαμορφωθούν εφόσον διαπιστωθεί ότι οι αντίστοιχοι χώροι εξυπηρετούν το σύνολο των επαγγελματιών και παραγωγών», σημειώνει ο κ. Αλβανός. Ο ίδιος απευθύνει επίσης έκκληση προς τη Δημοτική Αρχή, η έναρξη των εργασιών να γίνει μετά τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Περάσαμε έναν δύσκολο χειμώνα και περιμένουμε την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε και ελπίζουμε να υπάρξει έστω και μικρή ανάκαμψη του τζίρου λόγω της τουριστικής κίνησης», καταλήγει.

Η Δημοτική Αρχή

Μιλώντας στο halkidikifocus.gr ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς, περιγράφει το «πλέγμα» των παρεμβάσεων που θα υλοποιηθούν και στο συγκεκριμένο τμήμα των Νέων Μουδανιών.

Ειδικότερα, θα γίνει αντικατάσταση του αγωγού αποχέτευσης, νέα πεζοδρόμηση στο χώρο του γηπέδου, διευθέτηση και ασφαλτόστρωση από την πλευρά του σταθμαρχείου του ΚΤΕΛ καθώς και διαμόρφωση με υπόγειο αγωγό για τα όμβρια ύδατα και διέλευση ενός δρόμου, σύμφωνα με τη ρυμοτομία. Ακόμη, προβλέπεται ανάπλαση της οδού Θεσσαλονίκης που συμπίπτει με τα όρια της λαϊκής αγοράς, κατασκευή κυκλικού κόμβου μπροστά στο κλειστό γυμναστήριο, διαμόρφωση της έκτασης της πρώην ΒΕΚΑΜ και ολοκλήρωση της οδού Τζαβούρα μέχρι την οδό Ιορδανίδου. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και αποτελεί τμήμα του γενικότερου έργου οδοποιίας της Δημοτικής Ενότητας Μουδανιών.

«Η λαϊκή αγορά θα πρέπει να μεταφερθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα. Αναζητούμε την καλύτερη δυνατή λύση παρά το γεγονός ότι οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες αφού θα "σκαφτούν όλα τα Νέα Μουδανιά"», αναφέρει ο κ. Καρράς.

«Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου που προτείνουμε, επί της οδού Μ. Ανδρόνικου», σημειώνει.

28643342 2054179384598612 1940283844 o

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με τη μετεγκατάσταση της λαϊκής αγοράς στο παρκινγκ του αμφιθεάτρου, εξηγεί πως στα μέσα Φεβρουαρίου δημοπρατήθηκε το έργο ανάπλασης του συγκεκριμένου χώρου, μιας ολοκληρωμένης παρέμβασης στον αύλειο χώρο, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Συνεπώς δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες προσωρινής μεταφοράς.

Ο Δήμαρχος Νέας Προποντίδας διαβεβαιώνει ότι οι εργασίες στο τμήμα όπου λειτουργεί σήμερα η λαϊκή αγορά θα ξεκινήσει μετά τη θερινή περίοδο, καθώς εκτός από την πόλη των Νέων Μουδανιών το έργο οδοποιίας αφορά και γειτονικά χωριά.

«Ως Δημοτική Αρχή είμαστε υπέρ του διαλόγου με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά και δεν θα προχωρήσουμε σε καμία ενέργεια χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσουμε», τονίζει με έμφαση ο κ. Καρράς. «Το ίδιο πράξαμε και με τους εμπόρους και καταστηματάρχες της πόλης, ενημερώνοντάς τους για τα έργα στην οδό Τζαβούρα. Τότε δεσμευτήκαμε πως στις 10 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η εκσκαφή και αυτό συνέβη. Ευελπιστώ ότι η κεντρική οδός των Νέων Μουδανιών θα είναι έτοιμοι έως τις 25 Μαρτίου», προσθέτει.

Αναφερόμενος στο έργο της Τζαβούρα, εκφράζει την ικανοποίησή του καθώς δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα με την αποχέτευση μπροστά από το χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με την αντικατάσταση του αγωγού που είχε σπάσει και δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα. «Το πρώτο "τέστ" ήταν επιτυχές κατά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις, αφού δεν επαναλήφθηκαν τα προβλήματα του παρελθόντος», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Καρράς.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 08:17
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2