xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Η απάντηση του Δήμου Αριστοτέλη στον Στ. Βαλιάνο για το λιμάνι της Ουρανούπολης

limani ouranoupolis1

Με αφορμή την κριτική που άσκησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος στη Δημοτική Αρχή

Σειρά απαντήσεων δίνει ο Δήμος Αριστοτέλη στην πρόσφατη ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβούλου Στέλιου Βαλιάνου, ο οποίος με πρόσφατη ανακοίνωσή του άσκησε κριτική στη Δημοτική Αρχή, τόσο για το θέμα του λιμανιού της Ουρανούπολης, όσο και για καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων που αφορούν το Δήμο (δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του κ. Βαλιάνου εδώ).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη:

«Με αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά προς λάθος κατεύθυνση τοποθετήθηκε πριν λίγες μέρες ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Στέλιος Βαλιάνος, για το θέμα της καθυστέρησης υλοποίησης του μεγαλύτερου και σημαντικότερου - από άποψη κίνησης και προορισμού, ως Πύλη της Αθωνικής Πολιτείας- λιμανιού της Χαλκιδικής και της ΒΑ Ελλάδας. Και επειδή οι αλήθειες πρέπει πράγματι να λέγονται, ιδιαίτερα στην Πατρίδα του Αριστοτέλη, η Δημοτική Αρχή οφείλει να παραθέσει τον δικό της «δεκάλογο» στις «αλήθειες» του κ. Βαλιάνου, προς διάλυση των όποιων ψευδών εντυπώσεων.

1. Αλήθεια είναι ότι το λιμάνι της Ουρανούπολης εμπίπτει εντός των γεωγραφικών ορίων του Δήμου Αριστοτέλη. Αλήθεια δεν είναι ότι είναι έργο του Δήμου. Την αρμοδιότητα υλοποίησής του έχει η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής (και όχι το Υπουργείο Υποδομών), την οποία έχει την τιμή να εκπροσωπεί ο κ. Βαλιάνος, καθώς η προσπάθεια κατασκευής του ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, από την τότε Νομαρχία Χαλκιδικής και διαιωνίζεται μέχρι σήμερα με τις γνωστές για όλους συνέπειες, στην καθημερινότητα και την οικονομία της περιοχής. Αν ο κύριος Βαλιάνος είχε ασχοληθεί με το πρόβλημα και δεν το είχε ανακαλύψει μετά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, θα είχε ίσως αποφύγει να εκτίθεται χωρίς λόγο.

2. Αλήθεια είναι επίσης, ότι η Ουρανούπολη, ως οικονομική και πολιτιστική ζώνη μεγάλου ενδιαφέροντος, έχει πλείστα άλλα θέματα να αντιμετωπίσει, αρμοδιότητας Κεντρικών Υπηρεσιών και Υπουργείων, που ενδεχομένως δεν προσέλκυσαν ποτέ το ενδιαφέρον της Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το μεγάλο θέμα των καταστημάτων στο μέτωπο του λιμανιού της Ουρανούπολης, τις αποφάσεις κατεδάφισης που εκκρεμούν και για τις οποίες δόθηκε λύση, την μη ύπαρξη ζώνης λιμένος, τον αστυνομικό σταθμό Ουρανούπολης, που θεσμοθετήθηκε και λειτούργησε μόλις φέτος σε δημοτικό κτίριο, τον υπό ίδρυση Χώρο Πολιτισμού του Λαογραφικού Συλλόγου, το γήπεδο της Ουρανούπολης και άλλα θέματα που ο ίδιος αγνοεί αλλά τα γνωρίζουν πολύ καλά οι ενδιαφερόμενοι με τους οποίους υπάρχει συνεχής επικοινωνία και ενημέρωση.

3. Αλήθεια είναι ότι η περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, πέραν της μονοκαλλιέργειας των μεταλλείων, που ενδεχομένως να ευαγγελίζεται ο κ. Βαλιάνος. Ως συνέπεια αυτού, πολυθεματική είναι η ενασχόληση όλης της Δημοτικής Παράταξης (και όχι μόνον του Δημάρχου) με κύριο άξονα την άρση της εσωστρέφειας και της απομόνωσης της περιοχής. Βλ. Έτος Αριστοτέλη, Αδελφοποίηση, Τουριστική Προβολή, Ημέρες Τοπικών Προϊόντων, Σεμινάρια εκπαίδευσης σε καινοτόμες αγροτικές μεθόδους κλπ.

4. Αλήθεια είναι ότι η σημερινή Δημοτική Διοίκηση εκλέχθηκε με στόχευση να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου (έξυπνη εξειδίκευση). Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάστηκε από την πρώτη μέρα με τους Προέδρους όλων των Κοινοτήτων, ίδρυσε τοπικές ομάδες εργασίας και εργάζεται για την προώθηση των δράσεων ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των περιοχών του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ομόφωνες Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα όπως η Ανάπλαση της παραλίας Στρατωνίου και η δημιουργία του Κλειστού Γυμναστηρίου στην ίδια Κοινότητα, η Ανάπλαση της Ολυμπιάδας και η χρηματοδότησή της, η κατάθεση πρότασης για επανάχρηση του Δημοτικού Σχολείου Στρατονίκης ως πολυλειτουργικού χώρου Αριστοτελικής Αγωγής, η ωρίμανση και παραλαβή των μελετών για την αναβάθμιση των υποδομών στο Πάρκο Αριστοτέλη, στα Στάγειρα.

5. Αλήθεια είναι ότι το θέμα της ύδρευσης των οικισμών του Δήμου Αριστοτέλη αποτελεί μέγιστο ζήτημα για την περιοχή, ειδικά γνωρίζοντας την μεταλλοφορία της και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί. Βλ. μονάδες φίλτρανσης που ολοκληρώθηκαν και νέες που σχεδιάζονται.

6. Αλήθεια είναι ότι ΟΛΑ τα έργα του Δήμου Αριστοτέλη, που ήταν ενταγμένα σε Προγράμματα ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ, ή εντάχθηκαν εκ νέου, ως γέφυρα στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Ταυτόχρονα, νέα έργα εντάχθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υλοποιούνται σε όλες τις Κοινότητες. Βλ. πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου εδώ, σε δημοσιεύματα άλλων καλοθελητών.

7. Αλήθεια είναι ότι η μονομερής ενημέρωση δεν βοηθάει στο κλίμα συνεργασίας και γόνιμης αντιπαράθεσης που έχει ανάγκη η περιοχή για να κάνει πράξη την ισόρροπη ανάπτυξη.

8. Αλήθεια είναι τέλος ότι εάν η προσπάθεια του κ. Βαλιάνου να μπει στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν αποδώσει, και επιλέξει τον Δήμο Αριστοτέλη για να πολιτευτεί, η σημερινή Δημοτική Διοίκηση θα τον καλωσορίσει στον αγώνα για την ευημερία του τόπου, επισημαίνοντας ότι ο Τόπος μας χρειάζεται νέους ανθρώπους με γνώση και ενδιαφέρον για την περιοχή (αποδεδειγμένο με ενέργειες για λύση των προβλημάτων, από όποια θέση και όχι πολιτικούς «παλιάς κοπής», με παρουσία μόνο στα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις).

Η Δημοτική αρχή, πιστή στη δέσμευσή της για μια διαφορετική ανάπτυξη της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, και ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, καλεί σ’ αυτή την προσπάθεια όλους όσους μπορούν να συνεισφέρουν σε ένα υγιή και γόνιμο διάλογο. Γιατί ο Τόπος μας, χρειάζεται όλες τις απόψεις για να πετύχει το μέλλον που του αξίζει».

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2