ΡΟΗ 24/7:

Η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας

eurogroup931 3

Τα δύο προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης

 

Για την εκπλήρωση των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της γ' αξιολόγησης, που αποτελούσε και προϋπόθεση για την καταβολή της τέταρτης δόσης του προγράμματος, θα ενημερωθεί τη Δευτέρα το Eurogroup.
Οι θεσμοί θα ενημερώσουν επίσης τους Υπουργούς σχετικά με την πρώτη αποστολή της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι Βρυξέλλες αποτιμούν θετικά την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, για την τέταρτη αξιολόγηση και η θέση αυτή θα μεταφερθεί και στην συνεδρίαση της Δευτέρας. Στόχος είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η οποία με τη σειρά της θα ανοίξει το δρόμο των αποφάσεων για την επόμενη ημέρα της εξόδου από το μνημόνιο.
Όπως έλεγαν αξιωματούχοι στην Βρυξέλλες στόχος είναι να ολοκληρωθεί τον Μάιο η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το δημοσιονομικό, αλλά και το χρονοδιάγραμμα μείωσης του αφορολογήτου (δηλαδή το αν θα γίνει από το 2020 ή νωρίτερα).
«Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωναν, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.
Η επιστροφή των θεσμών αναμένεται αμέσως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, στις αρχές Μαίου. Ημερομηνία - ορόσημο παραμένει το Eurogroup του Ιουνίου, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία για το χρέος, για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές υπό καθεστώς προστασίας, αλλά και για το καθεστώς επιτήρησης βάσει του οποίου θα λειτουργεί η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018.
Naftemboriki.gr

επιστροφή στην κορυφή