ΡΟΗ 24/7:

«Υπάρχει πρόοδος στις τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους»

eurogr

Εκτιμήσεις Μ. Σεντένο

Tην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει και τις τελευταίες υποχρεώσεις της προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ΕSM, εξέφρασε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Mάριο Σεντένο, μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «μπήκαμε στην τελική φάση του προγράμματος».
Ο Μ. Σεντένο ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος καθώς, όπως είπε, η χώρα βρίσκεται πλέον στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και δείχνει «ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Όσον αφορά τις τεχνικές συζητήσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και το μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στην άτυπη σύνοδο που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.
Αναφορικά με την απόδοση των 5,7 δισ. ευρώ, ο Μ. Σεντένο υπενθύμισε ότι θα εκταμιευθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, μόλις ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές εθνικές διαδικασίες.
«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», υπογράμμισε απο την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε εκατό ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ως τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ένα συνολικό πακέτο για την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει πρώτον, τη στρατηγική ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο, δεύτερον, τα μέτρα για το χρέος και τρίτον, την εποπτεία για τη «μετά το πρόγραμμα εποχή». Ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε, πάντως, ότι η εποπτεία μετά το πρόγραμμα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μοιάζει με ένα νέο πρόγραμμα .
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «είμαστε μπροστά σε «σφιχτά χρονοδιαγράμματα», υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Σχετικά με τη στρατηγική ανάπτυξης που πρέπει να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Εurogroup του Απριλίου, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι είναι ευκαιρία η Ελλάδα να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι ομαλή και βιώσιμη». Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή.
Ape-mpe

επιστροφή στην κορυφή