Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διψήφιο προβάδισμα ΝΔ – πληγή για την κυβέρνηση οι κρατούμενοι στρατιωτικοί

demopic3

Δημοσκόπηση της Pulse για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Διψήφιο προβάδισμα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, με το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών να αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία.

Στην πρόθεση ψήφου, με αναγωγή επί των εγκύρων, η ΝΔ αποσπά το 31,5%, δέκα μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λαμβάνει το 21,5%.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγής με 8,5%, μόλις μισή μονάδα πάνω από τη Χρυσή Αυγή. Στην πέμπτη θέση, με 6%, βρίσκεται το Κουμμουνιστικό Κόμμα. Καμία άλλη παράταξη δεν αποσπά το ελάχιστο ποσοστό για είσοδο στη Βουλή, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση Κεντρώων να βρίσκονται στο 2%.

Στην παράσταση νίκης πάντως, η καθαρή πλειοψηφία προβλέπει επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το 55% βλέπει νίκη της Πειραιώς, ενώ μόλις το 23% κάνει λόγο για πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στοιχεία της Pulse καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων αποδοκιμάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν προφυλακισμένοι στην Τουρκία, με το 51% να απαντά ότι αξιολογεί «αρνητικά» ή «μάλλον» αρνητικά τις πρωτοβουλίες της Αθήνας.

Στον αντίποδα, λιγότερο από το ένα τρίτο των πολιτών βλέπει «θετικά» ή «μάλλον θετικά» τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση, καθώς σχεδόν οκτώ στους δέκα ψηφοφόρους πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα «πολύ» ή «αρκετά» σημαντικό θέμα. Μόλις το 3% εκτιμά ότι το θέμα είναι λίγο ή ελάχιστα σημαντικό.

Ακόμα κι ανάμεσα στους πολίτες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, το 79% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντικό θέμα, ενώ μόλις οι μισοί ΣΥΡΙΖαίοι ψηφοφόροι αποτιμούν θετικά τη διαχείριση της υπόθεσης από την Αθήνα.

Ένα ακόμα θέμα που είναι στην επικαιρότητα είναι το σκάνδαλο Novartis, με σχεδόν τέσσερις στους δέκα να υπολογίζουν πως η ευρύτερη συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες ευνοεί πολιτικά την κυβέρνηση. Μόλις το 6% γνωμοδοτεί ότι ευνοείται η αντιπολίτευση.

Η έρευνα της Pulse φανερώνει την απαισιοδοξία που επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας όσον αφορά την πορεία της χώρας, αν και ο κυριότερος όγκος ψηφοφόρων απορρίπτει την άμεση προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Το 63% θεωρεί ότι τα πράγματα «σίγουρα» ή «μάλλον» κινούνται προς λάθος κατεύθυνση, ενώ στον αντίποδα μόλις ένας στους τέσσερις εκτιμά πως σίγουρα ή μάλλον τα πράγματα πηγαίνουν σωστά.

Ωστόσο, ακριβώς οι μισοί πολίτες διαφωνούν με τη λύση της άμεσης προκήρυξης εκλογών. Το 36% προτιμά να δει την κυβέρνηση να ολοκληρώνει την τετραετή θητεία της, ενώ το 14% δεν είναι αντίθετο σε πρόωρες κάλπες αλλά θα προτιμούσε να στηθούν αργότερα.

Το 37% θέλει εκλογές «άμεσα» και το 13% δεν απαντά ή λέει ότι δεν ξέρει τι θα ήταν προτιμότερο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 11 και 13 Μαρτίου, σε δείγμα 1.304 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου.

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020