Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Κατηγορίες σε βάρος του Σαρκοζί απήγγειλαν οι αρχές

SARKOZI DIK

Τι αναφέρουν δικαστικές πηγές

Οι δικαστικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες εις βάρος του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο των ερευνών για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 με λιβυκά κεφάλαια, ανέφεραν δικαστικές πηγές.

Ο Σαρκοζί, που αρνείται τις κατηγορίες εις βάρος του, διώκεται για «παθητική δωροδοκία», «παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας» και «υπεξαίρεση λιβυκών κρατικών κεφαλαίων» και έχει τεθεί υπό δικαστικό έλεγχο, ανέφερε η πηγή.

Η γαλλική δικαιοσύνη έχει ήδη εγκαινιάσει έρευνα το 2013 για την υπόθεση χρηματοδότησης από τη Λιβύη, μετά τις αποκαλύψεις του επιχειρηματία και μεσάζοντα Ζιάντ Τακεντίν, ο οποίος υποστηρίζει ότι παρέδωσε 5 εκατ. ευρώ το 2006 σε μετρητά στον οικονομικό υπεύθυνο της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, Ερίκ Βερθ.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από τον Mediapart ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι είναι η μόνη έρευνα εν εξελίξει αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο. Ο Σαρκοζί που διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη όταν ο οικονομικός εισαγγελέας απήγγειλε εις βάρος του κατηγορίες για «ωφέλεια από απάτες» αναφορικά με την υπέρβαση κατά 20 εκατ. ευρώ του ορίου προεκλογικών δαπανών στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται υπόθεση για την άσκηση επιρροής από τον Σαρκοζί στον δικαστή Αζιμπέρ, που ερευνούσε δικές του υποθέσεις, αλλά και για την απευθείας ανάθεση συμβολαίων από το Προεδρικό Μέγαρο.

επιστροφή στην κορυφή