xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Πρόγραμμα παρέμβασης στη Λύκεια από το Κέντρο Πρόληψης "Πυξίδα "

thumbnail 2 agxos 1

Οι μαθητές μιλούν για το άγχος - Ειδικές δράσεις για γονείς

Σύντομες παρεμβάσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων υλοποίησε για άλλη μια χρονιά το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» στα ΓΕΛ της περιοχής ευθύνης του. Μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Λυκείου επικεντρώθηκαν στο άγχος και στο άγχος των εξετάσεων, συζήτησαν για τα συμπτώματα του άγχους, τους τρόπους διαχείρισής του, καθώς και για τη βοήθεια που χρειάζονται από το προσωπικό τους περιβάλλον.

Οι παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Συκεών, στο Πειραματικό Λύκειο (Νεάπολης) και τις λυκειακές τάξεις των Λαγυνών, στο οποίο πρόγραμμα συμμετείχαν περισσότεροι από 400 μαθητές.

Όπως διαφάνηκε κατά τις συναντήσεις των επιστημονικών στελεχών της «ΠΥΞΙΔΑΣ» με τους μαθητές, πολλοί και διαφορετικοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι νιώθουν άγχος, και όχι μόνο για τις εξετάσεις. Άγχος νιώθουν όταν πρόκειται να μιλήσουν μπροστά σε κόσμο, όταν έχουν ένα κρίσιμο αγώνα στο άθλημά τους, όταν πρόκειται να συναντήσουν τον/την αγαπημένο/η τους, με όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα τους, αλλά και στον κόσμο.

Όσον αφορά στις εξετάσεις, το άγχος τους επιτείνεται από την πεποίθηση ότι από αυτές κρίνεται το μέλλον τους, αλλά και την αίσθηση ότι ο χρόνος τελειώνει, καθώς και την έγνοια τους για τις προσδοκίες των γονιών τους. Οι έφηβοι δεν μίλησαν μόνον για το άγχος τους, αλλά και για τα όνειρα τους για το μέλλον, τις σπουδές, την εργασία, τα ταξίδια στον κόσμο.

Δράσεις για γονείς

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της παρέμβασης για «Το άγχος στην εφηβεία», άρχισαν να διοργανώνονται ειδικές δράσεις για την ενημέρωση των γονέων για το ρόλο τους στην υποστήριξη των παιδιών τους και στη διαχείριση του άγχους των εξετάσεων στα Λύκεια, εκείνα από τα οποία εκφράστηκε σχετικό ενδιαφέρον-αίτημα. Η πρώτη ενημέρωση γονέων έγινε στο Πειραματικό Λύκειο Νεάπολης με τους συμμετέχοντες γονείς να αναζητούν τρόπους για να μπορέσουν να στηρίξουν την προσπάθεια των παιδιών.

Έφηβοι και γονείς ενημερώθηκαν ότι το άγχος αφορά ανεπιθύμητες πιέσεις, δυσάρεστα εσωτερικά συναισθήματα ανησυχίας ή κατάθλιψης που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεγονότα τα οποία θεωρούμε απειλητικά και δεν είμαστε σίγουροι αν και με ποιο τρόπο μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Κατανόησαν, επίσης, ότι το άγχος είναι φυσιολογικό και αναπόφευκτο. Μπορεί να κινητοποιεί και να είναι και χρήσιμο, αρκεί να μην ξεπερνά το όριο αντοχής μας!

Τα ενδιαφερόμενα σχολεία και οι Σύλλογοι Γονέων που θέλουν να οργανωθεί κάτι αντίστοιχο στα σχολεία τους, αλλά και οι μαθητές και μαθήτριες, όπως και οι γονείς που ενδιαφέρονται για υποστήριξη σ’ αυτό το θέμα μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» στα τηλ.: 2310.202015 & 2310.204453.

επιστροφή στην κορυφή