Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας

boulh geniko

Σημαντικό βήμα η "σύμβαση της Κωνσταντινούπολης"

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με ευρεία συναίνεση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και τη Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.

Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι ενώ με το «παρών» τοποθετήθηκαν το ΚΚΕ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων.

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας, ΙΙ) Ενσωμάτωση της 2005/214/ΔΕΥ απόφασης - πλαίσιο, όπως τροποποιήθηκε με την απόφαση - πλαίσιο 2009/299/ΔΕΥ, σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης επί χρηματικών ποινών και ΙΙΙ) Άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αποσκοπεί, κατά βάση, στη λήψη από τα μέρη των αναγκαίων μέτρων (νομοθετικών και άλλων), για την προστασία των γυναικών και την εξάλειψη της βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και όλων των μορφών διακρίσεων κατά γυναικών, την παροχή υποστήριξης και συνδρομής στους αρμόδιους φορείς κ.λπ.

Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

Βασική καινοτομία της Σύμβασης συνιστά η ίδρυση μηχανισμού παρακολούθησης. Σε αυτόν περιλαμβάνεται η GREVIO, ανεξάρτητο όργανο, που συγκροτείται από τεχνοκράτες και είναι επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης, από τα κράτη-μέλη που την έχουν υπογράψει.

Μεταξύ άλλων με το νομοσχέδιο καταργείται η διάταξη του ποινικού κώδικα που προβλέπει την παύση της ποινικής δίωξης ή την αποχή από αυτήν, αν μεταξύ του δράστη του αδικήματος της αποπλάνησης ανηλίκου κάτω των 15 ετών και του θύματος τελέστηκε γάμος. Η διάταξη αυτή έχει κατακριθεί από εθνικά και διεθνή όργανα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από την Κοινωνία των Πολιτών.

επιστροφή στην κορυφή