Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Αποφάσεις για την προσχολική αγωγή στη Χαλκιδική

prosxoliki agwgh

Οι θέσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες οι Τριμερείς Επιτροπές για την εφαρμογή της διετούς προσχολικής εκπαίδευσης στα Νηπιαγωγεία του Ν. Χαλκιδικής, στα πλαίσια εφαρμογής του Ν. 4521/2018.

Η Επιτροπή, με πρόεδρο την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής και μέλη τους Δημάρχους (Πολυγύρου, Ν. Προποντίδας, Αριστοτέλη, Κασσάνδρας και Σιθωνίας) και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ", ομόφωνα συμφώνησε για την άμεση εφαρμογή του νόμου της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στους Δημους Πολυγύρου, Ν. Προποντίδας, Αριστοτέλη και Κασσάνδρας, από το σχολικό έτος 2018 – 2019 στα νηπιαγωγεία των παραπάνω Δήμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, "στο Δήμο Σιθωνίας, υπήρξε συμφωνία κατά πλειοψηφία, για την εφαρμογή του νόμου στα Νηπιαγωγεία του Δήμου, με τις θετικές ψήφους της Διευθύντριας εκπαίδευσης και του Προέδρου του συλλόγου μας. Μειοψήφησε ο Δήμαρχος, δηλώνοντας πως δεν συμφωνεί στην εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία του Δήμου για το 2018-2019, διότι θεωρεί πως όλα γίνονται βιαστικά και χωρίς προγραμματισμό και χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές".

"Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τεράστιας σημασίας ζήτημα για όλα τα παιδιά ηλικίας 4 - 5 ετών, καθώς πρώτα και κύρια η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση είναι μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά στην ανάπτυξη, εκπαίδευση, διαπαιδαγώγηση των παιδιών και συντελεί στην κατάλληλη προετοιμασία κι ομαλή μετάβαση τους στην Α΄ Δημοτικού. Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης με τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, εξασφαλίζει την εξομάλυνση πολλών ανισοτήτων", υποστηρίζει ο Σύλλογος.

"Από την άλλη πλευρά, με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης θα απελευθερωθούν θέσεις για παιδιά έως 4 χρονών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ώστε κάποια στιγμή κάθε παιδί να έχει θέση σε δημόσιες δομές προσχολικής αγωγής", προσθέτει.

"Στην κατεύθυνση της άμεσης θεσμοθέτησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, αποκλειστικά στο δημόσιο νηπιαγωγείο και στο πλαίσιο της ενιαίας υποχρεωτικής δεκατετράχρονης εκπαίδευσης (δίχρονη και 14χρονο ενιαίο σχολείο) για όλη την επικράτεια διεκδικούμε:

-Να εφαρμοστεί άμεσα η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε όλη την επικράτεια.

-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς των Δήμων και του Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

-Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτηριακό πρόβλημα (όπου υπάρχει)- με ενοικίαση κατάλληλων και σύγχρονων χώρων- και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός-προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση νέων κτηρίων.

Έχοντας εξασφαλίσει στο επίπεδο του Ν. Χαλκιδικής τη θετική γνωμοδότηση άμεσης, έστω και πιλοτικής, εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία και τα διοικητικά και πολιτικά όργανα αυτής (Περ/κη Δ/ντη Π.Ε. & Δ.Ε. Κ. Μακεδονίας) την ένταξη και των 5 Δήμων του Ν. Χαλκιδικής στο σύνολό τους.

Καμία υπαναχώρηση του ούτως ή άλλως κοινωνικού κεκτημένου για την πλήρη και απρόσκοπτη φοίτηση νηπίων και προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο δεν είναι ανεκτή", καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής "Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ".

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2