sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Μια καλή τουριστική σεζόν περιμένει φέτος η Χαλκιδική

xalkidiki paralia ompreles

Τα μισά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα ξεκινούν τη λειτουργία τους το τριήμερο της Πρωτομαγιάς που διανύουμε

Αισιοδοξία για το φετινό καλοκαίρι επικρατεί σε όσους ασχολούνται με τον Τουρισμό στη Χαλκιδική, καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από τις προκρατήσεις είναι ιδιαίτερα θετικά, ώστε η τουριστική κίνηση να κυμανθεί τουλάχιστον στα επίπεδα του 2017, που υπήρξε μία πολύ καλή χρονιά. Μάλιστα από τις μέχρι στιγμής ενδείξεις διαφαίνεται μια επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά μία εβδομάδα στο τέλος της σεζόν.

Ανοιχτά τα μισά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για την Πρωτομαγιά

Η σεζόν ξεκινά από το τριήμερο της Πρωτομαγιάς για τα μισά περίπου ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα καταλύματα της Χαλκιδικής, ενώ τα υπόλοιπα θα ανοίξουν μετά τις 10 Μαΐου. Όπως είχαμε γράψει, φέτος το Πάσχα ήταν αρκετά νωρίς, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους λίγα ξενοδοχεία - κυρίως τα μεγάλα - ενώ στη συνέχεια πολλά από αυτά διέκοψαν τη λειτουργία τους και ξεκινούν να δέχονται επισκέπτες ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Μιλώντας στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, επεσήμανε ότι το 50% των ξενοδοχείων ξεκινά τη λειτουργία του το τριήμερο της Πρωτομαγιάς με επισκέπτες κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, ενώ αντίθετα δεν σημειώνεται καμία κίνηση από Έλληνες.

«Λόγω της ημερομηνίας που έπεσε το Πάσχα η κίνηση τον Μάιο δεν συμβάλει στην επιμήκυνση της σεζόν στην αρχή της», δήλωσε ο κ. Τάσιος, ωστόσο τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για τις πληρότητες του Μαΐου δείχνουν ότι θα είναι στα περσινά επίπεδα. Να υπενθυμίσουμε ότι ο μέσος όρος πληρότητας τον Μάιο του 2017 ήταν 65% ενώ την ίδια περίοδο του 2016, ο μέσος όρος ήταν 55%.

Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, αφού το 45-50% αυτών έχει ξεκινήσει να λειτουργεί το τριήμερο που διανύουμε, ενώ μετά τις 10 Μαΐου θα είναι ανοιχτό το 100%. Τα παραπάνω ανέφερε στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι η κίνηση είναι πολύ χαμηλότερη του αναμενομένου. «Είμαστε απογοητευμένοι για την έναρξη της σεζόν. Περιμέναμε να είναι καλύτερα.Ελάχιστη κίνηση παρουσιάζεται για την Πρωτομαγιά από ξένους και καθόλου από Έλληνες», τόνισε, διευκρινίζοντας πάντως ότι μετά τις 10 Μαΐου τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα, αφού για τον συγκεκριμένο μήνα υπάρχουν κρατήσεις κυρίως από Βαλκάνιους και κυρίως από ηλικιωμένους.

Αναμένεται μία καλή τουριστική σεζόν για τα ξενοδοχεία

Όσο κι αν η φετινή τουριστική σεζόν δείχνει μουδιασμένη στο ξεκίνημά της, τα μηνύματα για τους υπόλοιπους μήνες είναι ιδιαίτερα θετικά.

«Έχοντας αφετηρία το 2017 που υπήρξε μία καλή χρονιά τουριστικά, εκτιμάμε ότι και φέτος φαίνεται ότι θα πάμε καλά», τόνισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται μια αύξηση των προκρατήσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. «Πέρυσι τα ξενοδοχεία έκλεισαν στις 10 με 17 Οκτωβρίου. Φέτος εκτιμάμε ότι θα κλείσουν στις 15 με 20 Οκτωβρίου. Δηλαδή επιμηκύνεται η σεζόν κατά μία εβδομάδα», τόνισε.

Όσον αφορά την προέλευση των τουριστών, παρατηρείται μία αύξηση των Βρετανών επισκεπτών, κυρίως στην προ του Άθω περιοχή, αλλά και αύξηση των Γερμανών. Όσον αφορά την Κεντρική Ευρώπη, η βελγική και η ολλανδική αγορά παραμένουν σταθερές, όπως και η Βαλκανική αγορά, η οποία έτσι κι αλλιώς κινείται σε υψηλά επίπεδα. Από την άλλη ο κ. Τάσιος χαρακτήρισε τη ρώσικη αγορά ως «νευρική», καθώς «ένα μεγάλο μέρος των Ρώσων δείχνει να προτιμά φέτος τις παραλίες της Τουρκίας για τις διακοπές του και, δευτερευόντως, καθώς έχει επηρεαστεί από την ισοτιμία ρούβλι – ευρώ».

Ευχαριστημένοι οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων με τις προκρατήσεις

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα και για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα. «Από τις προκρατήσεις φαίνεται ότι μπορούμε να πιάσουμε τις περσινές επιδόσεις. Είμαστε ευχαριστημένοι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι να μας ανησυχεί. Εκτός αν συβεί κάποιο απρόοπτο», δήλωσε ο κ. Χαδαλής από την πλευρά του. Όπως είπε η βαλκανική αγορά αναμένεται να κυριαρχήσει και φέτος στα ενοικιαζόμενα, καταλαμβάνοντας το 55-60%. Παράλληλα τόνισε ότι συνεχίζεται η αύξηση της ζήτησης από τη Γερμανία, δείχνοντας ότι αυτή η αγορά παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική, αφού και το 2017 άρχισε να επανέρχεται στη Χαλκιδική, καταγράφοντας ιδιαίτερη αύξηση. Επίσης ο κ. Χαδαλής τόνισε ότι υπάρχει αύξηση των επισκεπτών από την Αγγλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα της σκανδιναβικής αγοράς: «Για εμάς οι Σκανδιναβοί τουρίστες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, αφού πολλοί από αυτούς προτιμούν να κάνουν διακοπές το φθινόπωρο, συμβάλλοντας έτσι στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Ερωτηματικό το τέλος διανυκτέρευσης

Από 1η Ιανουαρίου 2018 έχει επιβληθεί ο φόρος διανυκτέρευσης, ο οποίος επιβαρύνει τον πελάτη. Ωστόσο στη Χαλκιδική ξεκινά αυτή την περίοδο να εφαρμόζεται, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα ερωτηματικό για το πώς μπορεί να επηρεάσει την τουριστική κίνηση. «Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις των πελατών στα ξενοδοχεία, αφού – βάσει του νόμου – θα πρέπει να τον πληρώσουν οι ίδιοι στη ρεσεψιόν», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής. Παράλληλα χαρακτήρισε ως "οξύμορο" την επιβολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και όχι στην βραχυπρόθεσμη μίσθωση«Αναμένουμε στο τέλος Μαΐου να ανοίξει η εφαρμογή για τα μητρώα της βραχυχρόνιας μίσθωσης», είπε.

Από την πλευρά του Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Χαλκιδικής ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών έχουν αποφασίσει να απορροφήσουν οι ίδιοι το φόρο, ώστε να μην επηρεάσει τον πελάτη. «Σε κάθε περίπτωση θα δούμε όσο προχωράει η σεζόν τι γίνεται με το τέλος διανυκτέρευσης», σημείωσε ο κ. Χαδαλής.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr