ΡΟΗ 24/7:

Αυτό είναι το σχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές – Η νέα ρύθμιση για 72 έως 100 δόσεις

katathesis 540 355

- Η εκρηκτική αύξηση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές βάζει τη νέα ρύθμιση με αύξηση των δόσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα
- Τρία εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τα χρέη τους σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία
- Στα 9 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εως τον Αύγουστο και η κατάσταση επιδεινώνεται αφού είναι άγνωστο πόσοι θα μπορέσουν να πληρώσουν τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ που ξεκίνησαν
- Διαβάστε τις προϋποθέσεις για να μπείτε στη ρύθμιση – Πως θα επωφεληθείτε από μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για ρυθμισμένα χρέη


Εμμένει η κυβέρνηση σε μία νέα ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τουλάχιστον 72 δόσεις θορυβημένη από την «εκρηκτική» αύξηση των χρεών και εντός του τρέχοντος έτους.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία υπό το βάρος της κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την Εφορία και τα Ταμεία.
Στο σύνολο τους οι ληξιπρόθεσμες «αγγίζουν» τα 90 δισ. ευρώ (69,24 δισ. προς την Εφορία και πάνω από 20 δισ. προς το ασφαλιστικό σύστημα). Μόνο τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους προς την εφορία ύψους 1,4 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φθάνουν στα 8,65 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του μήνα καθώς πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα η πρόταση που έχει γνωστοποιήσει το Υπουργείο Οικονομικών προς την τρόικα προβλέπει αποπληρωμή των χρεών σε 72 μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάνουν και τις 100 στις περιπτώσεις οφειλετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Παράλληλα προωθείται και μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για τα ρυθμισμένα χρέη χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η καταβολή προκαταβολής.
Στην ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μπει και μία ασφαλιστική δικλίδα για να αποφευχθεί κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους. Για να εισέλθουν οφειλέτες στην ρύθμιση θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές των τελευταίων δύο ή τριών μηνών πριν από την κεφαλαιοποίηση των χρεών που θα ρυθμιστούν.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή στις 6 Οκτωβρίου,

 

newsit.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014 20:11
επιστροφή στην κορυφή