Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Ξύπνα Βασίλη" στην Ορμύλια Χαλκιδικής

31392972 1703610526389751 7614949957514035200 n

Τα Σαββατοκύριακα 5-6 & 12-13 Μαΐου

Η Ομάδα "θ… όπως θέατρο" στο πλαίσιο της Θεατρικής Άνοιξης 2018 παρουσιάζει την θεατρική παράσταση "ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ" του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Κορτέσσας Ανέγρονου.

Οι παραστάσεις είναι προγραμματισμένες για το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Μαΐου καθώς και για το επόμενο Σαββατοκύριακο 12 και 13 Μαΐου, στις 9.00 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορμύλιας Χαλκιδικής.

Διανομή ρόλων και συντελεστές

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ: Πέτρος Τσιώρας
ΜΑΝΟΣ: Σάκης Παρθενιώτης
ΝΤΙΝΑ: Παρασκευή Κατσαγώνη
Κα ΑΝΤΙΓΟΝΗ: Φωτεινή Ραζάκου
ΠΕΡΙΚΛΗΣ: Δημήτρης Τουφεκούλας
ΦΑΝΦΑΡΑΣ: Χάρης Κολιώτσας
Κα ΦΑΡΛΑΚΟΥ: Νίκη Παπαθανασίου
ΣΤΕΛΛΑ: Άννα Παπουτσή
ΙΟΥΛΙΑ: Ειρήνη Διαμαντή
ΤΑΣΙΑ: Φαίδρα Παπουτσή
ΘΟΔΩΡΑ: Άννα Τζάμου
ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Δημήτρης Κυρομίτης
ΛΙΑ: Σωτηρία Παυλούδη
ΚΥΡΙΑ: Άννα Μπακρατσά

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Δημήτρης Τουφεκούλας
ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΚΗΝΙΚΩΝ: Αλίκη Αναγνωστούδη
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Δημήτρης Καρπέτης
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΣΑΣ: Δημήτρης Κυρομίτης
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: ΑΦΟΙ ΤΣΙΚΟΥΡΗ
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: Βασίλης Τσαμακδάς
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κορτέσσα Ανέγρονου

ΕΙΣΟΔΟΣ: 3,00€

Λίγα λόγια για το έργο

Γράφει ο ίδιος ο Δημήτρης Ψαθάς στον πρόλογο της πρώτης παράστασης του έργου:

«Δεν είναι απ’ τις πιο απίθανες η ιστορία που αποτελεί το θέμα της κωμωδίας κι ας τη σημειώνω στο πρόγραμμα σαν μια ιστορία να τρελαίνεσαι. Γιατί η καθημερινή ζωή κι η πείρα μας παρουσιάζει πολλές τέτοιες ιστορίες για να τρελαίνεσαι.
Τσούζουν τα θέματα των ιδεολογικών φανατισμών κι είναι δεμένα με τόσες τραγωδίες ώστε οι κωμωδιογράφοι τα αποφεύγουν γιατί όπου και να τα πιάσεις αγγίζουν πληγές.
Όμως αυτά απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας, μας συγκλονίζουν, μας αναστατώνουν κι έχουν, μοιραία, και τις ιλαροτραγικές πλευρές τους. […]
Ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι να χαρακτηριστεί η κωμωδία τούτη πολιτική, γραμμένη με ορισμένο στόχο για να εξυπηρετήσει ας πούμε, ή να επικρίνει κάποια ιδεολογία. Δεν έχει κανένα τέτοιο σκοπό η κωμωδία. Ο συγγραφέας θέλησε να πάει πέρα απ’ τις ιδεολογίες, να ψάξει πίσω από αυτές, τους ίδιους τους ανθρώπους, να γράψει μια κωμωδία της ζωής, ανθρώπινη, με όλο το δραματικό υπόστρωμά της».

Η καυστική κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ξύπνα Βασίλη», αρκετά τολμηρή για την ιδεολογία και τον πολιτικό φανατισμό της εποχής της, ανεβάστηκε για πρώτη φορά από τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου στο Θέατρο ΓΚΛΟΡΙΑ το 1965 με μεγάλη επιτυχία για δύο σεζόν και στη Θεσσαλονίκη.
Επόμενος σταθμός του έργου είναι η θαυμάσια μεταφορά του στον κινηματογράφο από την Φίνος Φίλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κωνσταντίνου.
Στη διάρκεια της δικτατορίας η παραγωγή δεν επετράπη να προβληθεί, παρά μόνο με σημαντικές περικοπές των πιο καυστικών σκηνών του έργου.


Ο Δημήτρης Ψαθάς (1907-1979) γεννήθηκε στην Τραπεζούντα του Πόντου και ήρθε στην Αθήνα το 1923, όπου τελείωσε τις σπουδές του και αφιερώθηκε στη δημοσιογραφία, στην ευθυμογραφία και το θέατρο. Το 1937 κυκλοφόρησε το πρώτο χιουμοριστικό βιβλίο του «Η Θέμις έχει κέφια» και ευθύς τον επόμενο χρόνο «Η Θέμις έχει νεύρα». Το έργο που τον έκανε πανελλήνια γνωστό ήταν η περιλάλητη «Μαντάμ Σουσού». Ακολούθησαν πολλά θεατρικά έργα όπως τα «Ζητείται ψεύτης», «Φον Δημητράκης», «Το Στραβόξυλο» κ.α. πολλά από τα οποία έγιναν και τεράστιες κινηματογραφικές επιτυχίες.

Άσκησε ενεργή δημοσιογραφία για 40 χρόνια, τα δικαστικά χρονογραφήματα του άφησαν εποχή και παράλληλα έγραψε βιβλία για την Ιταλογερμανική κατοχή καθώς και για τους διωγμούς και την αντίσταση του Ελληνισμού της ιδιαίτερης πατρίδας του, στο ιστορικό χρονικό «Γη του Πόντου».

Η θεατρική ομάδα

"Η ομάδα Θ δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2011 στην Ορμύλια Χαλκιδικής από μία παρέα φίλων με κοινή αγάπη για την τέχνη του θεάτρου. Έχοντας όλοι προηγούμενη θεατρική εμπειρία και παρόμοια ζητούμενα και ανησυχίες, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα μέσα από την οποία θα μπορούμε να τα εκφράσουμε.
Βασικός σκοπός μας είναι να μπορούμε να κάνουμε θέατρο στο χωριό μας, θέατρο ερασιτεχνικό, αλλά με επαγγελματισμό, αφοσίωση και συνέπεια. Και για να το πετύχουμε αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν, με εισαγωγικά μαθήματα που περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι, σωματικές και φωνητικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς και φυσικά μελέτη κλασσικών και σύγχρονων συγγραφέων. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να εξελιχθούμε, να βελτιωθούμε και φυσικά να ενσωματώσουμε τα καινούρια μέλη που προστέθηκαν στην πορεία.
Προσπαθούμε όλα αυτά θα γίνουν με ελάχιστα χρήματα και με φτηνό εισιτήριο. Οτιδήποτε άλλο σήμερα θα ήταν το λιγότερο προκλητικό.
Και επειδή το θέατρο είναι τέχνη πολυσυλλεκτική, καλέσαμε για βοήθεια και άλλους καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στο χωριό μας και που ο καθένας στον τομέα του διαπρέπει, είτε αυτό είναι η μουσική, το τραγούδι, η φωτογραφία, ο χορός αλλά και η κατασκευή κουστουμιών και σκηνικών και είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλοι ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα.
Μέχρι στιγμής έχουμε παρουσιάσει τις παραστάσεις: ΜΗΔΕΙΑ του Μποστ (2012), ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον ΚΩΝΤΑΝΤΊΝΟ ΚΑΒΑΦΗ (2013), ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΚΑΙ ΛΕΝΑ του Georg Büchner (2013) ,ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ του Νήλ Σαίμον(2014), ΔΕΚΑ ΜΙΚΡΟΙ ΝΕΓΡΟΙ της Αγκάθα Κρίστι (2016), Ο ΕΓΩΙΣΤΗΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ του Όσκαρ Ουάιλντ (2016) και Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ του Ιάκωβου Καμπανέλλη(2017).
Το 2013 δημιουργήθηκε η ΟΜΑΔΑ Θ JUNIOR την οποία συντονίζει η Φαίδρα Παπουτσή και έχει παρουσιάσει ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΡΟ της Στέλλας Μιχαηλίδου (2014), ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΑΣ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (2015), ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ της Ξένιας Καλογεροπούλου (2016).
Το 2017 δημιουργήθηκε εφηβικό τμήμα, καθώς τα παιδιά μας μεγάλωσαν και φέτος υπάρχει και προεφηβικό τμήμα.
Και έτσι το 2017 παρουσιάσαμε για πρώτη φορά την ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ με τις εξής παραστάσεις:
Η ΑΥΛΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ του Ιάκωβου Καμπανέλλη (σκηνοθεσία: Κορτέσσα Ανέγρονου), ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ της Ξένιας Καλογεροπούλου (Παιδικό τμήμα-σκηνοθεσία: Παπουτσή Φαίδρα), Η ΜΙΚΡΗ ΠΛΑΤΕΙΑ του Κάρλο Γκολντόνι(Εφηβικό τμήμα-σκηνοθεσία: Παπουτσή Φαίδρα)".

επιστροφή στην κορυφή