ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: Στα εθνικά θέματα απαιτείται η μέγιστη δυνατή συναίνεση (βίντεο)

 A504203

Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Σκοπιανό από τον Πρωθυπουργό

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπουλο ενημέρωσε το πρωί του Σαββάτου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για για τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό των Σκοπίων.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της πΓΔΜ βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο, τονίζοντας ότι επιδιώκεται μία λύση αμοιβαία αποδεκτή, ώστε να αντέξει στο χρόνο.
Όπως ανέφερε το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ταλανίζει τη ελληνική εξωτερική πολιτική για δεκαετίες, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση υπερασπίζεται μια γραμμή, η οποία έχει διαμορφωθεί σχεδόν δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων.

 A504135

«Θέλουμε να έχουμε μια λύση, η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα είναι βιώσιμη. Ως εκ τούτου δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και, κυρίως, υπερασπιζόμαστε σε κάθε τους λεπτομέρεια, τις βασικές πτυχές της εθνικής μας γραμμής, που δεν είναι άλλη από την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής σύνθετης ονομασίας, η οποία, όμως, θα είναι για όλες τις χρήσεις και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Πράγμα, το οποίο, βεβαίως, προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, η οποία θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για την εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού, ώστε να φύγουν τα εμπόδια ανάμεσα σε δύο γειτονικούς λαούς», είπε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι: «Δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Είναι μια δύσκολη υπόθεση, αλλά τη διαχειριζόμαστε με ευθύνη και γι΄αυτόν το λόγο θέλω να σας ενημερώσω. Όπως θα ενημερώσω, είμαι ανοικτός στην ειλικρινή και άμεση ενημέρωση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, καθώς -επαναλαμβάνω - θεωρώ πως σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιχειρείται, να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση, για να μπορέσουν οι όποιες λύσεις να αντέξουν στον χρόνο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά του τόνισε ότι οι διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μιας χώρας είναι θεμιτές και φυσικές σε μια πραγματική Δημοκρατία, αλλά στα μεγάλα θέματα, όπως είναι τα εθνικά μας θέματα, απαιτείται όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση, και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα είναι ακόμα πιο δυνατή σε διαπραγματευτικό επίπεδο.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 19 Μαϊος 2018 13:21
επιστροφή στην κορυφή