ΡΟΗ 24/7:

ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

ΠΕΡΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Συνεχίζοντας το σερί των διπλωματικών ερασιτεχνισμών, η Κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού, μάλιστα! δήλωσε περιχαρής ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην εύρεση ονόματος κοινής αποδοχής για τη FYROM. Και, χωρίς να πολυσκεφτεί τις συνέπειες της άκριτης στάσης της, ομολόγησε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να συγκατατεθεί στην πρόταση των Σκοπίων να ονομαστούν «Μακεδονία του Ίλιντεν»!

Αν δεχτούμε ότι ο Τσίπρας είναι γνωστός για τις επιπόλαιες πρωτοβουλίες του, οι διπλωμάτες σύμβουλοί του γιατί δεν παρενέβησαν, ώστε να αποφύγει την γκάφα; Αλλά ποιοι “ειδικοί” να γνωμοδοτήσουν, όταν “στρατηγικός”(!) του σύμβουλος είναι ο περιβόητος Καρανίκας;

Το βασικό πλεονέκτημα των εθνικών μας θέσεων είναι η επίκληση του αλυτρωτισμού των Σκοπιανών, που καλλιεργείται συστηματικά μέσω της Εκπαίδευσής τους, με συνέπεια οι νέες γενιές των γειτόνων μας να θεωρούν αυτονόητη τη διεκδίκηση “εδαφών τους” από την Ελλάδα. Ωστόσο, ο περήφανος(!) διαπραγματευτής μας έπεσε στην “παγίδα” του Σκοπιανού συναδέλφου του, που του υποσχέθηκε μεν την αφαίρεση των επίμαχων άρθρων του συντάγματός του, αλλά του πρότεινε μια ονομασία που “κωδικοποιεί” τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Δηλαδή, ο δικός μας «πήγε για μαλλί» και τον ετοίμασαν για… «κούρεμα»! Διότι το «Ίλιντεν» για τους Σλαβομακεδόνες σημαίνει ό,τι η «Αγία Λαύρα» για τους Έλληνες. Είναι το σημείο εκκίνησης της επαναστατικής τους δράσης (1903), στην οποία προσκαλούσαν όλους τους Μακεδόνες των Βαλκανίων, για την απελευθέρωση της (ενιαίας) Μακεδονίας από τον Τουρκικό ζυγό.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, με πρόσχημα τον προσεταιρισμό των πολιτικών του αντιπάλων, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για τη συνταγματική αλλαγή, στόχευσε σε διπλό πολιτικό του κέρδος: και στο μπλοκάρισμα της Αντιπολίτευσής του και στην εξασφάλιση του εθνικού του συμφέροντος, με τη μετακύλιση του αλυτρωτισμού από το σύνταγμα και από την Εκπαίδευση (εσωτερική υπόθεση) στην επίσημη ονομασία της χώρας του (διεθνής υπόθεση).

Ποιο είναι το δικό μας όφελος από τη “διόρθωση” του σκοπιανού συντάγματος, όταν τη θέση των (αμελητέων) άρθρων περί αλυτρωτισμού θα πάρει η (επικίνδυνη) «erga omnes» ονομασία της χώρας, η οποία σημειολογικά παραπέμπτει στον ανολοκλήρωτο σκοπό της εθνικής τους επανάστασης;

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 19 Μαϊος 2018 14:26
επιστροφή στην κορυφή