ΡΟΗ 24/7:

Αναβιώνει το έθιμο της "Πιπερούς" στην Ιερισσό

piperou2

Συμμετέχουν χορευτικοί σύλλογοι από τη Χαλκιδική και όχι μόνο

Για 5η συνεχή χρονιά θα αναβιώσει, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο Κλειγένης", το έθιμο της "Πιπερούς" στην Ιερισσό, το Σάββατο 16 Ιουνίου, στις 8.00 το απόγευμα.
Στο δρώμενο θα λάβουν μέρος τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού μορφωτικού συλλόγου Σκύδρας «Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος», του Πολιτιστικού συλλόγου Δραβήσκου «Η Δράβησκος», του Πολιτιστικού συλλόγου Λαγκαδικίων, του Πολιτιστικού μορφωτικού λαογραφικού συλλόγου Ν. Καλλικράτειας, του Λαογραφικού ομίλου Πολυγύρου, του Πολιτιστικού συλλόγου Ν. Μουδανιών «Ο φάρος», της Πολιτιστικής εταιρίας εκπαιδευτικών «Η πλεύση», του Πολιτιστικού λαογραφικού συλλόγου Ν. Μαρμαρά «Η προικόννησος», ενώ η μουσική κάλυψη θα είναι από το σχήμα του Γιάννη Κουσουλάκη.
Η "Πιπερού" αποτελεί για ένα παραδοσιακό έθιμο της περιοχής, το οποίο τελούνταν σε περιόδους ανομβρίας. Σύμφωνα με το έθιμο μία γυναίκα καλυμμένη με φύλλα, η "Πιπερού", τίθεται επικεφαλής πομπής και όλοι μαζί τριγυρνάν στους δρόμους του χωριού, χορεύοντας και τραγουδώντας. Οι κάτοικοι, όταν η πομπή φτάνει έξω από το σπίτι τους, βγαίνουν και ρίχνουν νερό, κερνώντας παράλληλα την "Πιπερού" και όσους τη συνοδεύουν.
Αφού η πομπή ολοκληρώσει τη διαδρομή της μέσα στο χωριό, ακολουθεί παραδοσιακό γλέντι.

επιστροφή στην κορυφή