Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλείδωσε το «Βόρεια Μακεδονία» (ΒΙΝΤΕΟ)

TSIPRAS DIAGGELMA MACEDONIA

Το διάγγελμα Τσίπρα για τη συμφωνία

Ως μια ιστορική λύση που κινείται στην εθνική γραμμή, εξασφαλίζει την απαλοιφή αλυτρωτικών προβλέψεων αλλά και προστατεύει τον διαχωρισμό της αρχαίας μακεδονικής ιστορίας από κάθε απόπειρα οικειοποίησής της αποτίμησε κατά το διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας την προιτεινόμενη συμφωνία με τα Σκόπια. Οι ενταξιακές πορείες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα ανακληθούν εάν δεν υπάρξουν οι κατάλληλες συνταγματικές τροποποιήσεις, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός

Oι βόρειοι γείτονες μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, "συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση προς τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ότι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό", δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους.

Και πρόσθεσε: «Με τη Συμφωνία επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι απαλείφονται οι αναφορές σε Μακεδονική Μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Εχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία ικανοποιεί όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο ενημερώνοντάς τον για το δεύτερο και καθοριστικό τηλεφώνημα που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός πρόκειται για μια συμφωνία που περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes, ενώ σημείωσε πως «οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση για να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία».

Τόνισε μάλιστα ότι η συμφωνία προβλέπει αλλαγές και πέραν της ονομασίας, οι οποίες εξαλείφουν το ζήτημα του αλυτρωτισμού, τόσο στο προοίμιο όσο και σε άλλα σημεία αυτού.

«Ηρθα λίγο ξαφνικά γιατί δεν μπορούσα να προγραμματίσω το σημερινό ραντεβού, αλλά νομίζω ότι αυτή η επίσκεψη είναι για καλό σκοπό. Πριν από λίγο καταλήξαμε σε συμφωνία με τον πρωθυπουργό για την ονομασία της ΠΓΔΜ για ένα θέμα που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια. Είμαι χαρούμενος γιατί έχουμε μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά και που αποτελούν τους βασικούς άξονες αυτού που αποκαλούμε εθνική γραμμή. Περιλαμβάνει συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes οι γείτονες μας θα προχωρήσουν σε συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν τη συνταγματική τους ονομασία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το σημαντικότερο είναι ότι με τη συμφωνία κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά, η πολιτισμική παρακαταθήκη της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Υπήρξαν στο παρελθόν κάποιοι που προσπάθησαν να οικειοποιηθούν μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς κάτι που αποτελούσε εμπόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς. Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι θα τεθεί σε ισχύ με επικύρωση στο κοινοβούλιο, αφότου η άλλη πλευρά προβεί σε συνταγματική αναθεώρηση. Αρα λοιπόν από εδώ και στο εξής θα πρέπει αυτή η συμφωνία πρώτα να υλοποιηθεί από τους γείτονες μας. Είστε ο πρώτος που ενημερώνω αμέσως μετά θα ενημερώσω τους πολιτικούς αρχηγούς για τα βασικά σημεία της συμφωνίας και θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Βουλής για να του ζητήσω αμέσως μετά την ψήφιση των προπαιτουμένων να διοργανωθεί γενική συνεδρίαση για να ενημερωθεί η εθνική αντιπροσωπεία».

Έκλεισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Χρέος όλων μας είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα αυτή τη συμφωνία, που κατά τη γνώμη μου αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα».

Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε: "Από εδώ και πέρα είναι σαφές ότι η ευθύνη για το εάν πραγματικά η γειτονική μας χώρα εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει, εναπόκειται σε εκείνη. Προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Από εκεί θα φανεί, από τις αλλαγές που θα γίνουν, αν θα τηρηθεί όλη αυτή η δέσμευση που αναλαμβάνει η γειτονική χώρα. Αλλά το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει το σεβασμό της και τη δημοκρατική της ευαισθησία και απέναντι στο γειτονικό κράτος. Δεν είναι μόνο θέμα νομικό αλλά και θέμα δημοκρατικής ευαισθησίας για την Ευρώπη".

Και ο κ. Παυλόπουλος κατέληξε: "Αυτός ο σεβασμός της ιστορίας που τόσος καιρό είχε κακοπάθει και από την ανεύθυνη στάση ηγετών της γείτονος, αυτός ο σεβασμός είναι διαβατήριο για την περαιτέρω πορεία αυτού του λαού".

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 12 Ιουνίου 2018 20:49

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020