Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας από τη Βουλή

voulh olomeleia5


Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση από το απόγευμα της Πέμπτης - Υπερψήφισε ο Δ. Καμμένος και διεγράφη από τους ΑΝΕΛ

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από δυόμισι ημέρες συζήτησης στη Βουλή, που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους, με απειλές για πραξικόπημα και πολλές κόντρες.
Ειδικότερα, σήμερα το βράδυ, κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στη Βουλή, ψήφισαν 280 Βουλευτές, από τους οποίους οι 127 τάχθηκαν υπέρ της πρότασης μομφής και οι 153 κατά.
Να σημειώσουμε ότι από τη συζήτηση είχε αποχωρήσει το ΚΚΕ και δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ενώ στη Χρυσή Αυγή έχει επιβληθεί το μέτρο της στέρησης λόγου, όμως έχει δικαίωμα να παρίσταται στην ψηφοφορία.
Κατά της πρότασης και υπέρ της κυβέρνησης ψήφισαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, εκτός του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής. Αμέσως μετά το την ανακοίνωση του αποτελέσματος από το προεδρείο της Βουλής, αναγνώστηκε επιστολή του Προέδρου των ΑΝΕΛ και Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος ενημέρωνε το Σώμα ότι ο Δημήτρης Καμμένος διεγράφη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Υπέρ της πρότασης δυσπιστίας ψήφισαν οι Βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, της Ένωσης Κεντρώων και της Χρυσής Αυγής.
Όσον αφορά τους Βουλευτές της Χαλκιδικής, κατά της πρότασης δυσπιστίας τάχθηκε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ενώ την υπερψήφισαν ο Βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βαγιωνάς και η Βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Σωτηρία Βλάχου.

Τσίπρας: Είναι καλή η συμφωνία με τη πΔΓΜ

«Η χώρα συμφώνησε με την πΓΔΜ για την οριστική επίλυση μιας διένεξης που κρατά τρεις δεκαετίες. Σφραγίστηκε το πέρασμα της Ελλάδας από μια εποχή οικονομικής καχεξίας και διεθνούς απομόνωσης, στην εποχή της δυναμικής οικονομικής ανάκαμψης και της ισχυροποίησης της διεθνούς της θέσης», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.
Επιτέθηκε στον Πρόεδρο της ΝΔ, τόνισε: «Το μόνο που επιδιώκετε, είναι την πτώση της κυβέρνησης πριν οριστικοποιηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, που εσείς οδηγήσατε τη χώρα. Διότι γνωρίζετε ότι η αφετηρία της νέας εποχής για τη χώρα, είναι η εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για το πολιτικό σας σχέδιο», είπε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε πολιτικό οπορτουνιστή τον κ. Μητσοτάκη.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως "καλή" τη συμφωνία με τα Σκόπια και, απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ, είπε: «Το πρόβλημα σας δεν είναι ότι είναι κακή η συμφωνία, είναι ότι έχουμε συμφωνία και ακόμη χειρότερα για εσάς, και αυτή η συμφωνία είναι καλή. Για τους μισούς από εσάς γιατί δεν θέλατε καμία συμφωνία. Για τους άλλους μισούς γιατί δεν θέλετε αυτή η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορεί να πετυχαίνει εκεί όπου όλες οι δικές σας κυβερνήσεις αποπειράθηκαν και απέτυχαν».

Μητσοτάκης κατά κυβέρνησης: Σας αξίζει το νόμπελ πολιτικής απάτης

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για "ρεσιτάλ υποκρισίας" από τον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Παράλληλα υποστήριξε ότι η συμφωνία της κυβέρνησης για το Σκοπιανό δημιουργεί τετελεσμένα, υπογραμμίζοντας: «Έχουμε το καθήκον να αποκρούσουμε τη συμφωνία του κ. Τσίπρα, η μυστική διπλωματία και η στοχοποίηση των πολιτικών αντιπάλων, έχουν προκαλέσει ξανά μία τυφλή αγανάκτηση. Οι χειρισμοί ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προσφέρουν έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε ψευδεπίγραφο εθνικισμό».
Αναφερόμενος στην ουσία της συμφωνίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «με τη συμφωνία το κράτος των Σκοπίων παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά οι κάτοικοι θα λέγονται Μακεδόνες και θα μπορούν να λένε ότι μιλούν τη Μακεδονική». Επίσης, όπως είπε, θα μπορούν στο μέλλον κάποιοι να λένε ότι εφόσον κατοικούν στη Βόρειο Μακεδονία, κάποιοι κατοικούν στη Νότιο Μακεδονία».

Κοτζιάς: Επίθεση στις κυβερνήσεις της ΝΔ για τους χειρισμούς της

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση από το βήμα της Βουλής στις κυβερνήσεις της ΝΔ για τους χειρισμούς τους στο ονοματολογικό της πΓΔΜ.
«Κανείς άλλος δεν θέλει περισσότερο από εμάς τη λύση στο Σκοπιανό» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία ως πατριωτική, ενώ έκανε λόγο για πρόταση της ΝΔ σε προηγούμενη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την οποία προέκρινε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε, «μια επταετία η χώρα διαπραγματευόταν το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» ως διεθνές όνομα και εσωτερικό το σκέτο "Μακεδονία". Τότε δεν υπήρχε erga omnes».

Καμμένος: Παραμένουμε στην κυβέρνηση

Τη στήριξή των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αναφέροντας ωστόσο ότι αν έρθει στη Βουλή η συζήτηση για το Σκοπιανό θα την καταψηφίσει.
Ο κ. Καμμένος είπε οτι με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ κατά της κυβέρνησης, «πολλοί θα ήθελαν να φύγουν σήμερα οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση» αναφέροντας στη συνέχεια ότι αν συνέβαινε αυτό, τότε «ή θα άνοιγε κύκλος διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, που ενδεχομένως να περιελάμβανε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών που θα παρέδιδαν το όνομα "Μακεδονία", ή η χώρα θα οδηγείτο σε εκλογές».

Γεννηματά: «Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση»

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι η συμφωνία έχει θετικά στοιχεία, όμως δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση. «Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ελλάδας συνδέονται με την αρμονική συνύπαρξη με την οντότητα της FYROM, με την προϋπόθεση όμως ακύρωσης κάθε αλυτρωτικής αναφοράς τους. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι η συμφωνία πρέπει, να αλλάξει, να βελτιωθεί, πριν να είναι αργά», τόνισε.
Παράλληλα τόνισε ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση «ούτε στους θεσμούς, ούτε στην κοινωνική πολιτική, ούτε στην ασφάλεια, ούτε στις διαπραγματεύσεις, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα».

Θεοδωράκης: "Τυχοδιωκτική στάση" του κ. Καμμένου

Για θετικά σημεία αλλά και προβλήματα που περιέχει η συμφωνία με τη πΓΔΜ, έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, σημειώνοντας ότι: «Δεν πρέπει να σπρώχνουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Είμαστε αντίπαλοι με τον κ. Τσίπρα. Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει στήριξη στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Παράλληλα έκανε λόγο για "τυχοδιωκτική στάση" του κ. Καμμένου.

Λεβέντης: «Κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» οι χειρισμοί της κυβέρνησης

«Ως κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, τις ενέργειες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τις οποίες η Βουλή τελευταία ενημερώνεται για τη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ, αφού έχει επιτευχθεί συμφωνία, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ονοματολογικό.
«Αποστολή μας είναι να ματαιώνουμε τα εγκλήματα και να ακολουθούμε τις εντολές του λαού» τόνισε, ασκώντας κριτική για το διάστημα που συνεκλήθη η Βουλή «αφού είχε προχωρήσει η συμφωνία».

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 16 Ιουνίου 2018 22:53

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020