ΡΟΗ 24/7:

Πιερ Μοσκοβισί: Μια νέα σελίδα για την Ελλάδα

DhLa4qyW4AEG7tC

Συνάντηση με Πρωθυπουργό, Υπουργό Οικονομικών και Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει. Γυρίζουμε σελίδα».
Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Μετά από οκτώ χρόνια θυσιών, η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και ανακτά τη δυνατότητα να αποφασίζει για τον εαυτό της, μέσα στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Τσακαλώτος: Η συμφωνία του Eurogroup χαιρετίστηκε από όλους

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κ. Μοσκοβισί, ο Έλληνας Τσάρος της Οικονομίας τόνισε για το Eurogroup της 21ης Ιουνίου: «Νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους σας ότι αυτή η συμφωνία χαιρετίστηκε όχι μόνο από τα κράτη - μέλη από τους τέσσερις θεσμούς από τις οικονομικές εφημερίδες παγκοσμίως, αλλά ότι γι' αυτή την επιτυχία ο ίδιος ο Επίτροπος ο κ. Moscovici, μαζί με τον Πρόεδρο τον κ. Juncker και μαζί με όλη την ομάδα του έπαιξαν ένα πολύ σημαντικό εποικοδομητικό ρόλο», επισημαίνοντας ότι: «Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα συμφωνούσαμε. Είχαμε και τις διαφωνίες μας και τις διαφορετικές απόψεις, αλλά η Commission αντιπροσωπεύει την ευρωπαϊκή προοπτική. Οπότε, (αυτή ακριβώς η ευρωπαϊκή προοπτική) πάντα τίθεται πάνω από τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη - μέλη και [βρίσκεται] στο μπροστινό μέρος του μυαλού μας.
Άρα είναι ευτύχημα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και η Commission κι άλλοι βεβαίως, βοήθησαν την Ελλάδα να αλλάξει σελίδα και αυτό είναι προφανές ότι είναι καλό για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι είναι η 10η φορά που έρχεται στην Ελλάδα τα τελευταία 6 χρόνια, τονίζοντας: «Το πρώτο είναι ότι στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου επιτύχαμε μία στιβαρή και αξιόπιστη συμφωνία. Με τη συμφωνία για την αναπτυξιακή στρατηγική, για τα μέτρα για το χρέος -που ήταν τα καλύτερα δυνατά τα οποία μπορούσαμε να επιτύχουμε- και με την μεταπρογραμματική παρακολούθηση -στην οποία θα επανέλθω αργότερα- η Ελλάδα εισέρχεται στην κανονικότητα της Ευρωζώνης και στον κύκλο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Αυτό είναι ξεκάθαρα μία νέα σελίδα», ενώ υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει νέο Μνημόνιο, δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, η Ελλάδα πλέον στέκεται στα πόδια της υλοποιώντας τη δική της αναπτυξιακή στρατηγική και με τους Ευρωπαίους εταίρους της να στέκονται δίπλα της. Αυτή είναι μία νέα σελίδα για τη χώρα».

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της σημερινής του επίσκεψης στην Αθήνα, ο κ. Μοσκοβισί επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
Κατά τη συνάντηση τους ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν σε οδυνηρές θυσίες τον ελληνικό λαό, ενώ ευχαρίστησε τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συμβολή του και στήριξη προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup κλείσαμε με την προηγούμενη περίοδο των Μνημονίων και ξεκινήσαμε έναν νέο δρόμο με νέες προϋποθέσεις και προοπτικές.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα στέκεται πλέον ελεύθερα στα πόδια της και ξεκινά μια νέα πορεία.

επιστροφή στην κορυφή