xrysopoulos

ΡΟΗ 24/7:

Ενισχύεται με δύο γιατρούς το ΠΠΙ Ιερισσού

iatreio ky

- Απάντηση του Υπ. Υγείας στην Επίκαιρη Ερώτηση της Κ. Ιγγλέζη

Το επόμενο διάστημα, πιθανόν ως τα τέλη Ιουλίου, θα προκηρυχθεί η πρόσληψη 450 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, στην οποία προβλέπονται 2 θέσεις γιατρών για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Ιερισσού (ενός παιδιάτρου και ενός γενικού ιατρού). Επίσης θα προκηρυχθεί 1 θέση παιδιάτρου για το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και μία 1 θέση οδοντιάτρου για το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου.
Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΑ, Κατερίνας Ιγγλέζη με θέμα: «Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό στο Νομό Χαλκιδικής», στην οποία εκτέθηκαν τα παρακάτω προβλήματα:
- Υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ιερισσού
- Υποστελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Συκιάς
- Προβλήματα στην λειτουργεία του Ιατρείου Αμμουλιανής.
Να υπενθυμίσουμε ότι η κ. Ιγγλέζη, αφού επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες του Νομού (δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες τον χειμώνα, αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι με κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού λόγω τουρισμού, μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και κακής ποιότητας οδικό δίκτυο) τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να λειτουργήσουν τα εν λόγω ιατρεία σύμφωνα με το οργανόγραμμά τους (δείτε αναλυτικά την ερώτηση εδώ).

Στην απάντησή του ο Υπουργός τόνισε ότι συγκεκριμένες Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας στη Χαλκιδική είναι διαχρονικά υπο-στελεχωμένες και ότι παρότι τα Περιφερειακά Ιατρεία Συκιάς και Ιερισσού μετατράπηκαν σε Πολυδύναμα το 2006 και 2009 αντίστοιχα δεν λειτούργησαν ποτέ ως τέτοια.
Ανέφερε επίσης ότι «λόγω της κρίσης τόσο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και συνολικά το σύστημα Υγείας είχαν υποστεί μια μεγάλη αρνητική παρέμβαση τα χρονιά των περικοπών και των μέτρων λιτότητας, και ότι παρότι υπάρχουν ακόμη πληγές ανοιχτές, βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της επούλωσης. Επισήμανε ότι δόθηκε αρχικά προτεραιότητα στη στήριξη των νοσοκομείων (με την πρόσληψη 2.000 γιατρών) διότι εκεί είχε μεταφερθεί ο μεγάλος όγκος της ζήτησης υπηρεσιών από του πολίτες».
Τόνισε επίσης ότι τώρα δίνεται έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κάλυψη των 1.500 οργανικών κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, «το επόμενο χρονική διάστημα (πιθανότατα έως τα τέλη Ιουλίου) θα προκηρυχθεί η πρόσληψη 450 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, αγροτικού και αστικού τύπου, που αντιστοιχούν στο 1/3 περίπου της κάλυψης αυτών των οργανικών θέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπονται 2 θέσεις για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο(ΠΠΙ) Ιερισσού (ενός παιδιάτρου και ενός γενικού ιατρού). Είναι η πρώτη φορά που προκηρύσσεται θέση παιδιάτρου στο ΠΠΙ Ιερισσού. Μέχρι δε την μόνιμη κάλυψη των θέσεων, το Ιατρείο Ιερισσού θα συνεχίσει να καλύπτεται με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών με συνεχείς μετακινήσεις γιατρών». 
Ταυτόχρονα ο Υπουργός σημείωσε ότι προγραμματίζεται να ενισχυθεί η εργαστηριακή υποστήριξη του εν λόγω Ιατρείου, με μετασκευές και αναμορφώσεις των χώρων για να υποδεχθούν ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο. Τέλος, ανέφερε ότι «θα προκηρυχθεί 1 θέση παιδιάτρου για το Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και μία 1 θέση οδοντιάτρου για το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου, με σκοπό να καλυφθούν κάποιες από τις ανάγκες του Νομού με μόνιμο τρόπο».

Σε ότι αφορά το ΠΠΙ Συκιάς, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι εκτός του αγροτικού γιατρού που υπηρετεί σήμερα, έχει υπάρξει μέριμνα και έχει μετακινηθεί ήδη από 4 Ιουλίου ένας ειδικευμένος γιατρός γενικής ιατρικής.
Στην Αμμουλιανή, το κενό που έχει δημιουργηθεί μετά την άδεια της μονίμου γιατρού, όπως είπε ο Υπουργός, καλύπτεται από μετακινήσεις γενικών ιατρών που γίνονται από τα όμορα Κέντρα Υγείας της 4ης ΥΠΕ έως ότου επιστέψει η γιατρός που κατέχει την οργανική θέση.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι προφανώς υπάρχουν πολύ περισσότερες ανάγκες στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας. «Με τον προγραμματισμό όμως των προσλήψεων που θα υπάρξουν μετά τη λήξη του μνημονιακού προγράμματος και τη ρύθμιση που έχει προβλεφθεί για το 2019, να υπάρχει δηλαδή 1 προς 1 αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων στο δημόσιο, η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά. Το Υπουργείο Υγείας θα μεριμνήσει ώστε να γίνει βέλτιστη δυνατή κατανομή των θέσεων που θα προκηρυχθούν, δίνοντας προτεραιότητα στις υποστελεχωμένες δομές υγείας, όπως αυτές που συζητήθηκαν στην Επίκαιρη Ερώτηση», τόνισε.
Τέλος ο Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει αναπτυξιακή διάσταση στις εν λόγω δράσεις, αφού είναι σημαντικό να υπάρχουν αξιόπιστες και καλά στελεχωμένες δομές Υγείας. Αναγνώρισε βεβαίως τη δυσκολία να καλυφθούν με πληρότητα τα κενά, διότι «έχει μειωθεί η διαθέσιμη δεξαμενή γιατρών στην Ελλάδα, καθώς περίπου 18.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης. Στοίχημα για την Πολιτεία είναι να δοθεί ένα σήμα στους εξαιρετικούς γιατρούς της χώρας μας ότι υπάρχει μια περίοδος που προκηρύσσονται θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και ότι υπάρχει μία αξιοπρεπής επαγγελματική και επιστημονική προοπτική. Ο σχεδιασμός του Υπουργείου έχει ως κύριο γνώμονα τη βελτίωση του επίπεδου υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 10 Ιουλίου 2018 23:13
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2

xrysopoulos